Krótki napisał/a:Fox napisał/a:Zgadzam się z Jaskierem. Trzeba walczyć z monopolem, bo inaczej Phaeron spocznie na laurach i za parę lat znowu obudzimy się z przestarzałym emulatorem.
Jeśli celem rozwoju WinPLusa ma być sprowokowanie dalszego rozwoju Altirry, to już chyba lepiej usiąść i porozwijać sobie Altirrę, czyż nie? Ja raczej uważam, że przy tak małych projektach współpraca jest korzystniejsza od konkurencji.
"Usiąść i porozwijać sobie Altirrę" w praktyce oznacza:
a. Ciągłą wymianę maili z Phaeronem, gdyż nawet nie ma publicznego repozytorium z aktualnym kodem, pojawia się on tylko z wersjami beta. Phaeron zawsze ma decydujące zdanie.
b. Fork Altirry.
Mógłbyś wyjaśnić, dlaczego akurat przy małych projektach należy współpracować, a przy dużych konkurować?
Krótki napisał/a:Fox napisał/a:Oba projekty są open source
A co to ma do rzeczy?
Każdy może ściągnąć źródła i je skompilować, a sugerujesz, jakoby kod PLusa był nieosiągalny dla programistów projektu Atari800.
Krótki napisał/a:Fox napisał/a:i nie rozumiem, jakie ma znaczenie, że cały kod WinPLusa nie jest w repozytorium Atari800?
Takie ma znaczenie, że skoro kod jest na zewnątrz, to drużyna Atari800 nie czuje imperatywu, żeby wtrętów PLusowych nie popsuć albo bezceremonialnie usunąć. Niwelując w ten sposób wszelki zysk dla autora PLusa.
To nic nie zmieni.
1. Kod portu Mac OS X od dawna był w repozytorium, a nigdy nie kupiłem Maca, aby samodzielnie kompilować.
2. Starałem się dbać o wszystkie porty, niezależnie od tego, czy mogłem je skompilować i przetestować. Podejście "rozwijam tylko port na mój system operacyjny" było niestety bardzo popularne.
Krótki napisał/a:Fox napisał/a:IMHO lepiej trzymać zmiany dla PLusa w Atari800, niż kazać autorowi PLusa za każdym razem nakładać poprawki na Atari800.
Po pierwsze, narzędziem "patch" robi samo sie. Po drugie, na pewno autorowi PLusa byłoby tak wygodniej, ale powiedz jaki zysk z PLusowych wtrętów ma mityczny programista Atari800 (podobno jeszcze tacy istnieją ;-) ). Poza tym, wtręty WinPLusowe i tak nie ustrzegły Jakiera przed koniecznością zmiany "kilkuset linii kodu", czego efektu on sam nie jest pewien ("zmian jest w nim tak dużo, że pewnie coś opuściłem").
Co do "na pewno autorowi PLusa byłoby tak wygodniej", to niech się wypowie Jaskier.
Kod specyficzny dla Atari800Win PLus wrzuciłem do Atari800 ja. Tomek Szymankowski początkowo się opierał, ale później był z tego zadowolony.
Krótki napisał/a:Fox napisał/a:Razem z Tomkiem Szymankowskim przenosiliśmy kod między Atari800 i PLusem w obie strony i oba projekty na tym skorzystały.
Ale czy mówisz tu o kodzie do którego pasuje kwalifikator "wyłącznym celem zmian jest zapewnienie działania WinPLusa"?
Między innymi chodziło właśnie o kod, który zapewniał możliwość kompilacji i prawidłowego działania Atari800Win PLus. A większość tego kodu dotyczyła styku z Win32 API i okazało się, że równie dobrze przydawała się w portach Atari800 Win32 oraz WinCE - w ten sposób usunąłem dużo zduplikowanego kodu. Dla Ciebie to "wtręty WinPLusowe", dla mnie istotny kod obsługujący najbardziej popularne systemy operacyjne.
https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE