@AS... aby jechać wanem trzeba by mieć komplet - inaczej pewnie się nie opłaci, przy aktualnych cenach paliwa to koszt przy 7 osobach około 120-140zł na osobę w jedną stronę, nie wiem jak z opłatami drogowymi ale realne jest aby w takiej kwocie nawet takie rzeczy się znalazły. Samochód przy takim załadunku waży więcej to i więcej pali.
Do tego i tak potrzeba np bagażnika na dach w większości przypadków.
Taka droga to pewnie z 1-2 dni jazdy, to prawie 1500km (albo więcej) dla większości z nas.
Wychodzi taniej ale czas dotarcia zdecydowanie dłuższy.
I jeszcze tutaj dogodzić wszystkim jest ciężko - wiem z doświadczenia, im dalsza trasa tym trudniej się dogadać, wiele osób lubi przerwy - a ja np nie lubię żadnych przerw w czasie jazdy.
Także nie sądzę aby było realne zebranie pełnej paczki, która chciałby pojechać, bo jak ktoś nawet ma jakiegoś minibusa to pewnie z 10 osób by musiał zabrać. A przy kat b pozostają mniejsze pojazdy gdzie max z kierowcą to 7 osób z reguły i nie trzeba dodatkowych papierów na przewóz osób.
Patrze na to realnie a nie pesymistycznie - nie raz próbowałem zebrać pełną paczkę na różne wycieczki i jest ciężko, każdy ma ochotę ale każdemu coś nie pasuje (termin, godzina wyjazdu, czas pobytu i takie tam) i ze wszystkich wyjazdów może z 3-4 z takich 10-12 prób udało się zrealizować w prawie pełnym składzie. Jedyne co zawsze wszystkim odpowiada to koszt niższy niż pociągi, autokary i inne takie tam i dociera się do samego celu bez żadnych przesiadek itp.
Zapomniałem dodać, że większość musi i tak pewnie do danej osoby, która miałaby jechać takim samochodem dojechać - czyli trzeba bilet np na pociąg w kraju kupić albo dojechać samochodem też gdzieś.