jelloek: czytałem wywiad w którym twórca Pythona wyraźnie powiedział że punktem wyjścia był dla niego basic i chciał stworzyć język który będzie tak samo prosty, ale nowoczesny (obiekty, itp). Nie twierdzę że Python=Basic, nic z tych rzeczy.
O, zapomniałem o ruby, dobrze że przypomniałeś. Wielkiej przyszłości ruby nie wieszczę, ma ciekawe cechy i swoje nisze, ale jest wolne, dlatego myślę że z czasem wielcy gracze przejmą zalety ruby, a te odejdzie do krainy wiecznych kompilatorów ;)
Ja wiem całkiem sporo o Pythonie. PyPy to ciekawa koncepcja. Zobaczymy.
No wiadomo, jvm jest bardzo przenośny i co drugi toster ma implementację ;) ale to niekoniecznie jest zaleta. CLR w implementacji microsoftowej jest w przenośne tam gdzie microsoft chce (na ten moment i86 i ARM iirc), mono trochę lepiej więc nie jest tak źle. CLR wydaje mi się o tyle lepiej pomyślany że rozszerzenia języków (np. genericsy) są realizowane właśnie na poziomie CLRa, a w Javie na poziomie kompilatora, co wydaje mi sie lepiej świadczy o CLRze i możliwościach jego przyszłego rozwoju.
No i na mamy jeszcze nadchodzące Go Googla (ale to język kompilowany bezpośrednio do kodu maszynowego, więc trochę pza nawiasem tej dyskusji) i to coś czym chcą zastąpić javascript (moim zadaniem bardzo dobry pomysł, ale czy się przyjmie to zobaczymy, a nazwa chwilowo wypadła mi z pamięci)
A że Google porzuciło Pythona to jeszcze nie słyszałem. W sumie szkoda (dla tego języka).
Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio