1 Ostatnio edytowany przez MrKaczorsky (2011-11-17 21:53:27)

Świeżo zakupione 520 STE nie chce wyświetlić obrazu. Jak uruchamiam komputer pojawia się biały ekran (około 2 sekund) a potem telewizor informuje o braku sygnału. Sprawdzałem przez composite video. Podłączyłem też przez modulator i to samo. Dioda świeci, stacja startuje i świeci (prosi o dysk). Nie wsadziłem żadnej dyskietki, bo narazie nie posiada, ale wiem że po chwili powinien pojawić się system. Dodatkowo sprawdziłem na wyjściu stereo chinch i wyjściu monitorowym pin2 czy jest dźwięk. Naciskając spację było słychać atarowski poklik. Zauważyłem że ktoś kiedyś chyba wylał kawę, bo widać przy portach drukarki, dysku twardego i monitorowego od strony płyty głównej zaschniętą plamę. czy ktoś wie co może być? W slotach SIMM były 2 kości po 1 MB. Może pamięć jest walnięta? TOS już wyciągałem z podstawek i wsadziłem ponownie, nic to nie dało. Z tymi dużymi układami nie chciałem ryzykować z podważeniem, bo kiedyś pękła mi podstawka na rogu od podważania śrubokrętem.

Atari 130XE, LDW Super 2000, Atari410.

2

z plcc to uwazaj z tym srubokretem
tych podstawek nie kupisz w zadnym ogrodniczym w kraju, a i zagranica nie bedzie to wcale latwiejsze
na poczatek podstaw sobie pamiec - to nie boli, a da ci jakas natychmiastowa odpowiedz

przechodze na tumiwisizm

3

W styczniu dopiero lecę do Polski to sobie wezmę całą garść SIMMów, mam tego pełno. Tu w UK nie uśmiecha mi się kupić na ebayu za 10 funtów, chyba że gdzieś wcześniej wynajdę. Co do rozmieszczenia pamięci, mam teraz te dwie sztuki i były obsadzone w pierwszym i trzecim złączu. Poprawnie to jest? Tak trzeba czynić przy rozszerzeniu do 2 MB?

4

tak trzeba (z tego co pamietam)
ja mam 1040, wiec tam byly obsadzone wszystkie sloty

przechodze na tumiwisizm

5 Ostatnio edytowany przez MrKaczorsky (2011-11-18 14:32:43)

Właśnie odpaliłem kompa na LCD VGA w trybie monochromatycznym 640x400. I z tego co widzę GEM TOS śmiga, obraz kryształ. Ale nie rozumiem czemu niskie nie działają, muszę jeszcze raz spróbować podłączyć przez RGB eurozłącze (SCART). Bo na razie przez compositevideo i modulator nie działają. Czyli pamięć RAM działa. Czy jest jakiś program diagnostyczny w mono który sprawdzi scalaki atarki i wykryje ewentualnie jakieś nieprawidłowości?

6

A czym podłączasz do TV?

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

7 Ostatnio edytowany przez MrKaczorsky (2011-11-18 14:34:48)

Na razie podłączyłem tylko jednym chinch do TV (video) i druga strona kabelkami do masy ST i composite video.

8

MrKaczorsky, jak cos to mam simy do STE, moge ci dorzucic do Usatana.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

9

Chętnie wezmę, ile sobie życzysz?

10

dorzuce za free, 2 masz?

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

11

A masz eepromy z TOSa 2.06 UK? Jeśli tak to wezmę, podaj tylko ile za to.

12 Ostatnio edytowany przez MrKaczorsky (2011-11-18 14:43:06)

O, dzięki! Tak, dwa już mam. Chyba piszę już nie na temat, Zaxon jak chcesz to odpowiedz mi na priva.

13

MrKaczorsky napisał/a:

Na razie podłączyłem tylko jednym chinch do TV (video) i druga strona kabelkami do masy ST i composite video.

Spróbuj po RGB. Może mieć uwalony koder PAL.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

14

Duddie - sprawdzę, nawet o tym nie pomyślałem. Jeśli faktycznie jest uwalony, to gdzie on dokładnie się znajduje? W jakimś specjalnym układzie który mogę zlokalizować i wymienić?

15

Prawdopodobnie jest to MC1377.