1

Hej
mam kolejny:/ problem z dwoma grami :henry's house i klątwa, obie są oryginalne zachowane w idealnym stanie na kasetach..., tu problem polega na wgrywaniu tych programów do komputera, w obu przypadkach sygnał jest w idealnym stanie, przez całe nagranie słychać ładne buczenie ładowania, lecz nigdy nic się nie uruchamia, nawet po zakończeniu nagrania magnetofon zatrzymuje się, a gra się nie uruchamia. W HH wygląda to tak, że cały czas jest niebieski ekran, a minutę przed końcem nagrania obraz zaczyna szaleć(miliony jakiś wzorków skacze itp.) tak z obu stron(w kasecie) w tych samych momentach(zakłócenia wyglądają tak samo), natomiast klątwa wgrywa się czarnym obrazem(przez całe nagranie słychać buczenie ładowania)
No mam nadzieje, że jakoś uda mi się to wgrać Pozdrawiam i czekam na pomysły co z tym zrobić :)

2

Wgrywasz z wcisnietym Option?

3 Ostatnio edytowany przez mtek9 (2011-11-16 18:41:09)

Wgrywam według instrukcji, klątwę przez strat+option, a henry house przez sam start(gdy próbuje przez start+option wyskakuje boot error)

4

W instrukcji do HH jest błąd, gra się nie wczyta z włączonym BASIC-iem.

A8CAS - narzędzie do 100% archiwizacji kaset Atari

5 Ostatnio edytowany przez mtek9 (2011-11-17 00:40:02)

Masz rację :) Henry house działa aż miło :D (ech.. to się mastersonic nie popisał, nieładnie nieładnie....:D) dziękuję bardzo!
Jeszcze mam pytanie, czy da się odratować jakąś kasetę? w moim egzemplarzu CMC nie działa jeden plik, taśma nie jest zgięta, brudna itp. niczym się nie wyróżnia od całej reszty, mimo to wyskakuje błąd.

6 Ostatnio edytowany przez Krótki (2011-11-17 13:58:16)

A o którym konkretnie pliku mówisz i czy jesteś pewien, że dobrą metodą go wczytujesz?

7

mówię o pliku nr 3 na stronie B czyli program odtwarzający,
jest błąd sumy kontrolnej 143 podczas ładowania w COS, a powinno się załadować bez efektu, tak samo przy próbie skopiowania przez NCOPY

8

Szczęśliwie się składa, bo program (moduł) odtwarzający można sobie nagrać samemu z poziomu CMC. Użyj Control+M w CMC, podając adres początkowy 878a.

Ewentualnie możesz nagrać sobie brakujący plik na nowo korzystając z dostępnych w sieci (np. tu) plików CAS.