Cześć

SpartaDOS X 4.45 jest od dzisiaj oficjalnie dostępna na http://sdx.atari8.info/index.php (oraz http://spartados.com i http://spartadosx.com - które to adresy, będące póki co aliasami, polecamy do użycia jako łatwiejsze do zapamiętania).

Ponieważ jest to już trzecia wersja ukazująca się w tym roku, zmian nie jest tak dużo, jak to było przy przejściu z 4.42 na 4.43. Skrócona lista (w języku obcym) jest tutaj: http://sdx.atari8.info/sdx_files/4.45/whatsnew.txt

Jak zwykle wyrazy uznania i podziękowania należą się GoodByteXL, ofiarnie pracującemu nad przygniatającą częścią dokumentacji.

Witamy też na pokładzie nowego kodera, mianowicie Mono/Tristesse, którego wkładem w SDX jest na przykład funkcja uzupełniania nazw plików, co, mam nadzieję, się wszystkim spodoba (bo mnie osobiście tego cholernie brakowało i nawet sam chciałem to zakodować, ale zostałem ubieżon).

Kilka programów, które do tej pory były w kartridżu, zostało przeniesionych do Toolkita. Zaleca się ;) przejrzenie pliku whatsnew.txt (link powyżej) celem sprawdzenia, które to, i ewentualne uzupełnienie obrazów *.ROM przy użyciu SDX_Imagera (również dostępnego pod wyżej wymienionymi adresami).

Dobrej zabawy, towarzysze, życzę w imieniu własnym oraz Komitetu Centralnego.

KMK
? HEX$(6670358)

2 Ostatnio edytowany przez pajero (2011-11-04 22:37:40)

.

3

hmmm ... chyba czas na update ;)-

Kontakt: pin@usdk.pl

4

szacun, a nawet mega szacun...
tak tylko dopytam - do side to wersja ta sama co do ultimate?

ps. zawsze bylem zwolennikiem wydawania czestszego, nawet przy mniejszych zmianach, niz tylko przy wielkich milestones - tym bardziej mnie cieszy to ze czesciej widac efekty prac (nawet gdyby byly mniejsze).

mono: zrobiles to, do czego chyba wiele osob sie zbieralo, ale widac zbytnio niemrawo :>
ilosc zrobionych przez ciebie w ostatnim czasie rzeczy, niby "malutkich", ale fpyte przydatnych - przygniata!
chodzi mi w tym rowniez i o plejery ktorymi jestem zachwycony ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

5

Wersję dla SIDE przygotowuje FJC, będzie wkrótce na jego stronie. Obraz dla Ultimate jest inny.

6

Sflaszowane! :) Ładnie śmiga a i config selector nowy jest. Mega szacun!

@jellonek: Dzięki, ale moje zmiany to są drobiazgi. A inne rzeczy - staram się wykorzystywać fakt, że chwilowo mogę trochę pokodować na Atari :) Tym niemniej dziękuję, dziękuję.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

7

Trub - Mono;- piszcie sterownik do obsługi optyki :)

Mono - jak tam LOADER? :)

8

Mono - jak tam edytor? :)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

9

Na ukończeniu :P

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

10

drac030 napisał/a:

Ponieważ jest to już trzecia wersja ukazująca się w tym roku, zmian nie jest tak dużo, jak to było przy przejściu z 4.42 na 4.43. Skrócona lista (w języku obcym) jest tutaj: http://sdx.atari8.info/sdx_files/4.45/whatsnew.txt

To jest maly update? Chyba wacpan zartujesz.

Dzieki wielkie za to! Czekam na wersje do SIDE (i monitoruje strone FJC).

11

I ja też, mam nadzieję, że wkrótce pojawi się paczka dla SIDE, FJC pisał coś o problemach ze sprzętem, stąd opóźnienie ;) Z najnowszym DOSKEY.SYS Atarka z VBXE i SIDE dopiero rozwinie skrzydła :)

12

... dla VBXE jest tryb 80 znakowy dla SDX (s_vbxe.sys) ... potężne narzędzie, szczególnie jak się już coś poważniej na Atarce działa. Pytanie jednak Draco jest takie, czy można zdiagnozować problem zakończenia linii w trybie 80 vbxe i np. pod tbasic XL?

13

Można, ale ciągle coś mi wypada i nie usiadłem jeszcze do tego :/

KMK
? HEX$(6670358)

THX Master , kucamy ;)

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

15 Ostatnio edytowany przez Pin (2011-11-07 20:24:12)

Mam jeszcze jedno pytanie, Draco. Czy istnieje możliwość napisania sterownika, który dałby radę odczytać dyskietki 3.5" 720k formatowane na Atari STe - do odczytu / zapisu oczywiście na "przerobionej" na 720k stacji XF551?

16

Problem polega na tym, że XF nie bardzo daje sobie radę z sektorami o wielkości 512B.

17

Bo nie ma prawa.  Procesor 8050 ma tylko 256 bajtów RAM.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

18

Można od biedy podejść od drugiej strony: na ST da się sformatować dyskietkę z sektorami 256-bajtowymi. Ale jak z nagraniem na nią plików, nie wiem: GEMDOS sam z siebie z całą pewnością tego nie umie, trzeba byłoby patchować system.

KMK
? HEX$(6670358)

19

Czy moge zapytac "po kiego"? Jak trzebe cos przeniesc z ST to chyba 100 razy szybciej przez PC. A dla hardcorowcow AFTER. :)

20

Simius napisał/a:

Bo nie ma prawa.  Procesor 8050 ma tylko 256 bajtów RAM.

W rozszerzeniu HyperXF dodano instrukcje "czytaj pierwszą połówkę sektora 512", "czytaj drugą połówkę". Teoretycznie moża byłoby więc składać go kawałkami. Zgadzam się, że nie miałoby to jednak większego sensu.

21

Można by pomyśleć o płytce rozszerzenia, montowanej zamiast oryginalnego procesora, zawierającej jakąś ATMegę. Sprzętowo dziecinnie proste. Trzeba tylko napisać (lub przetłumaczyć) kod. Trochę czasu to zajmie. Pytanie - ilu byłoby zainteresowanych posiadaczy XF-ki?

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

22

Z pliku "S_VBXE10.ARC" nie mogę rozpakować "CON.SYS"

23

U mnie tez był z tym problem... ale rozpakowałem na atari i tam błędów nie było, przynajmniej nic nie wyskoczyło... ale fakt dziwna sytuacja

"wszystko się kiedyś kończy......."

24 Ostatnio edytowany przez drac030 (2011-11-18 10:16:34)

Pod unixem (arc 5.21i) też się rozpakowuje bez problemu. Natomiast pod windowsami (arc 6.02) faktycznie nie chce.

EDIT: już jest jasne, na czym polega problem: windowsy nie lubią plików, które się nazywają CON.*

Problem trzeba zgłosić do Microsoftu :)

KMK
? HEX$(6670358)

25

drac030 napisał/a:

Pod unixem (arc 5.21i) też się rozpakowuje bez problemu. Natomiast pod windowsami (arc 6.02) faktycznie nie chce.

EDIT: już jest jasne, na czym polega problem: windowsy nie lubią plików, które się nazywają CON.*

Problem trzeba zgłosić do Microsoftu :)

To nie bug, to feature. Tak samo nie lubią plików lpt1, com2, itp...

Atari 8-bit: 2600, 2600Jr, 7800, 400, 600XL, 800XL, 65XE, 130XE, 800XE, XEGS
Atari 16-bit: 260ST, 512ST, 512ST+, 512STE, 1040STE, 1040STF, 1040STFM, MEGA1