Niedawno Ritchie a teraz John McCarthy.
Ktoś pisał używając InterLISP/65 ?
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Bałagan » Przyszła kostucha po autora LISPa i terminu AI
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Niedawno Ritchie a teraz John McCarthy.
Ktoś pisał używając InterLISP/65 ?
A ten język ma jakieś praktyczne zastosowania dziś ? Trochę googlałem i szczerze mowiąc to nie wygląda to zachęcająco.
Ma. Przede wszystkim akademickie - uczy nieco innego sposobu myślenia niż przy typowym programowaniu. Trochę to na początku sprawia problem, ale po przestawieniu się przełącznika w mózgu pisze się w tym bardzo przyjemnie. No i oczywiście jest Emacs z jego makrami i kilka innych miejsc gdzie używa się pochodnych Lispa (np AutoLisp w AutoCAD). Kilka języków z tej samej rodziny (Prolog, Scheme) używane jest dziś głównie w środowiskach przemysłowych. Do tego, wywodzi się z niego (bardziej chodzi o sposób myślenia), całkiem popularne Ruby.
Ja na takie sformułowanie historii języków programowania w pigułce bym się nie odważył ;)
A ten przełącznik musi być gdzieś bardzo głęboko. Próbowałem pisać kiedyś pluginy do GIMPa w jego dialekcie Scheme i wymiękłem.
Adam: "zastosowania akademickie", czyli praktycznie bezużyteczny ? :)
Ja czasem coś grzebnę w AutoLISPie dla AutoCAD, którego pełną wersję użytkowuję w firmie.
sqward: nie jest bezużyteczny. Po prostu nigdy nie zdobył wielkiej popularności, ale ma swoje nisze. Jak asembler :)
Jak sie dowiedzialem od niedoszlego szwagra, na filozofii przyrody uczą lispa doktorantów na zajęciach z logiki kognitywnej i sztucznej inteligencji O_O
A na przyrodzie Logo.
Na przyrodzie Pythona.
<mina warszawskiego cwaniaczka>
Języki funkcyjne są też popularnym narzędziem do nauczania gramatyk formalnych i podstaw kompilatorów - np. różni znajomi robili kompilatory w Ocamlu czy Scheme, kolega ostro molestuje Racketa. Algorytmy genetyczne generujące programy również najczęściej pracują na drzewach składniowych LISPa. Niestety mnie ta cała radość ominęła, bo wybrałem wydział fizyki, a fizycy piszą w czymś, co nazywają C++, i nie przejmują się zbytnio informatyką.
epi: mordo ty moja :)
10 ? "?"
RUN
No, fizyka :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Przyszła kostucha po autora LISPa i terminu AI
Wygenerowano w 0.031 sekund, wykonano 70 zapytań