Autor książki "Dawno temu w grach" Bartłomiej Kluska udostępnił pdf z niniejszą publikacją:
http://atarionline.pl/biblioteka/materi … 0grach.pdf
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Bałagan » "Dawno temu w grach"
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Autor książki "Dawno temu w grach" Bartłomiej Kluska udostępnił pdf z niniejszą publikacją:
http://atarionline.pl/biblioteka/materi … 0grach.pdf
Wow. Jak byłem mały, opisywany w książce TVG-10 był na stanie klubu rolnika w mojej rodzinnej wsi. Nie miałem jednak nigdy śmiałości na tym pograć - najbliżej byłem w momencie pokręcenia jednym wiosełkiem, jak nikt nie patrzył.
Czy ta konsola z PRLu była zbudowana całkowicie w oparciu o krajowe rozwiązanie czy może używała coś a'la AY-3-8500 ?
Gralem na tym ustrojstwie. Mialem kiedys znajomych (gornolotnie powiedziane :) to byli sasiedzi ktorzy znali sie z moimi rodzicami a ja z ich synami, jak to za szczeniaka), ktorzy mieli maly zaklad gastronomiczny jeszcze w PRL. Sprzedawali glownie frytki plus oidp bulki z pieczarkami itp. Za to w rogu stal taki smieszny 'home made' coin-op czyli zbity ze sklejki, w ktorym bylo to to zamontowane + tv. Za to podczas weekendu zabierali tvg-10 do domu i gralem u nich w to cudo ile wlezie. Pamietam, ze te pomaranczowe pokretla (wioselka) slabo sie trzymaly i spadaly z metalowaego preta, do ktorego byly przymocowane :)
Drugi kolega posiadal konsole podobnego typu ale bylo wiecej gier no i juz raczej zachodniego producenta. Pamietam ze byl dodatkowo Motocross, kontrolerem zas byl joystick analogowy. Taki prostokatny z cienka 'palka' i gruszka na szczycie :)
Też się z tym urządzeniem spotkałem (i pograłem), miał to znajomy ojca.
Tez kiedys ojciec pozyczyl do od kogos. Ale to bylo slabe, bo juz wtedy mialem podrobe Atari 2600 z bazaru :)
Nie wiem na jakich czesciach to bylo ale ojciec elektronik zmontowal cos takiego sam. Oczywiscie obudowy z ogolnie dostepnych - szare pudelko z kilkunastoma przyciskami na pokrywie do wyboru gry i wioselka w mydelniczkach :) Pamietam ze byla tez gra z celowaniem do swietlnego punktu na ekranie ale pistoletu ojciec nigdy nie zrobil... Za to byl pong,squash i rozmaite wariacje tegoz. Przypuszczam ze musialo byc to wszystko jakos dostepne
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » "Dawno temu w grach"
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 59 zapytań