Witam.
To mój pierwszy post na tym forum.
W pierwszej połowie lat '90 zagrywałem się na mojej konsoli do gier, która, jak się dopiero niedawno dowiedziałem (sic!), była podróbką Atari 2600. Ochrzczono ją "Rambo", a to dlatego, że najczęściej sprzedawano ją w pudełkach z podobizną kultowego bohatera z filmów akcji o tym samym tytule :-). Sama chyba nie miała żadnej nazwy, w moim środowisku mówiliśmy na nią po prostu "gra telewizyjna". Miała zasadniczy mankament - niektóre gry znajdujące się w jej pamięci nie wyświetlały się w prawidłowych kolorach. Wynikało to z różnicy systemów audio-video telewizora i konsoli (NTSC - PAL). Ale komu by to wtedy przeszkadzało :-). Pamiętam dziesiątki godzin spędzonych przy River Raid, dla mnie to kultowa i bezkonkurencyjna pozycja tamtych czasów. Ale do czego zmierzam. Słyszałem, że piracka była nie tylko konsola, ale i gierki, które oferowała. Jeśli to prawda to chciałem się dowiedzieć czy różniły się od oryginałów? Druga sprawa - ponoć na tylnym panelu konsoli znajdował się przycisk odblokowujący dodatkowe gry (prawdopodobnie wyświetlane w NTSC), czy to prawda? I trzecia najważniejsza sprawa - będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś z was poda mi pełną listę gier oferowanych przez tą konsolę. Było ich bodaj 101, ale słyszałem, że niektóre egzemplarze miały więcej tytułów w pamięci, czy to prawda? Sam pamiętam kilka, może kilkanaście tytułów, takich jak wspomniany wyżej River Raid, Pitfall!, Seaquest czy RealSports Volleyball. Jeśli ktoś skompletuje całą listę (łącznie z tymi dodatkowymi jeśli to prawda) ma u mnie duże piwo jeśli się kiedyś spotkamy :-).
Wiem, że są internetowe bazy gier na Atari, ale jest w nich takie multum gier, że nie jestem w stanie tego wszystkiego przejrzeć. Mnie chodzi tylko o te 101 tytułów z mojego "Rambo".