czy Ktoś może mi powiedzieć jak rozwiązane jest przełączanie w turbo transmisji w sio2sd? co się dzieje jeśli jedna stacja jest w normalu, a druga w turbo... nie mogę tego pojąć, toć jedna z nich przestanie działać... jak to śmiga?

2

Przecież jedna i druga stacja to dwa oddzielne urządzenia, więc o co kaman? Czy jak używasz magnetu w 600 bodów, to stacja przestanie działać? Nie. Cytując za Atariki:

"Blok komendy (Command Frame) dla stacji, tak samo jak w standardzie, wysyłany jest z prędkością 19200 bps. Czwarty bajt tego bloku, niosący wartość bajtu DAUX2 bloku DCB, jest zwiększony o 128 (ORA #$80). Po wysłaniu komendy komputer - nie czekając na odpowiedź - przeprogramowuje układ POKEY na 68,2 kbps (wartość licznika - $06) założywszy w ciemno, że stacja ze swej strony również przełącza się na szybką transmisję. Odbiór ewentualnej negatywnej odpowiedzi oczywiście nie jest w takim układzie możliwy.

Dalsza wymiana danych wywołana przez tę jedną komendę odbywa się w przyspieszonej transmisji. Po wykonaniu komendy następuje powrót do prędkości standardowej.
"

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

3

trochę źle się wyraziłem, może SIO2SD korzysta z tego trybu który opisałeś, ale już SIO2PC nie... SIO2PC wykorzystuje ten najgłupszy z możliwych tryb w którym wszystkie dane lecą z szybkością TURBO (sprawdzone doświadczalnie) no i jak niby w tym trybie przełącza się stacje na szybką transmisję? to znaczy jak jednocześnie działają stacje na szybkiej i wolnej transmisji?

4

Nie rozumiemy się.... SIO2PC symuluje jeden, lub kilka napędów. SIO2SD ma własny ID, Komenda zawiera ID urządzenia.
Za Atariki:
"Przebieg komunikacji pomiędzy komputerem a urządzeniem jest następujący:

1) komputer ustawia linię COMMAND portu SIO;

2) komputer formuje czterobajtowy blok komendy, tzw. Command Frame. Command Frame składa się kolejno z (bajt 1) dodanych do siebie wartości DDEVIC i DUNIT, odjąć 1; (bajt 2) wartości DCMND; (bajt 3) wartości DAUX1; (bajt 4) wartości DAUX2; "

Czyli, jeśli ma być w Turbo, będzie w turbo, co opisałem w poprzednim poście, jeśli zwykła transmisja - to zwykła. Można jednocześnie używać urządzeń obsługujących turbo i nieobsługujących, w czym więc problem?

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

5

próżny trud ;)

przechodze na tumiwisizm

6

Jeśli nie rozumie jak to jest z trybem Ultra-Speed, gdzie nawet komendy idą z różnymi prędkościami, to tak prymitywnego turbo też nie zrozumie :)

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

7 Ostatnio edytowany przez Dracon (2011-10-12 08:57:36)

Pan BezPracy jest po prostu dociekliwy i wytrwaly (jak policjant z kryminalnego), poza tym zafascynowany oldschoolowa technologia - czemu juz sie przestalem dziwic.... :P  :D

8

"Jeśli nie rozumie jak to jest z trybem Ultra-Speed, gdzie nawet komendy idą z różnymi prędkościami"

że niby kto tego nie rozumie?

9

bezrobotny napisał/a:

co się dzieje jeśli jedna stacja jest w normalu, a druga w turbo... nie mogę tego pojąć

Ten cytat dowodzi, że ciągle nie rozumiesz standardowego protokołu SIO, a za turbo się bierzesz....

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.