1

Witam
Problem może wydawać się śmieszny, ale jestem totalnie zielony, a więc do rzeczy :)
Moim problemem jest kaseta z programem Chaos Music Composer, według instrukcji na stronie A znajdują się:
COS
CMC
Muzyczki przykładowe
Stronie B:
jakis program w Basicu
muzyczki
program odtwarzający
NCOPY
I właśnie nie mam pojęcia jak uruchomić NCOPY, w instrukcji jest napisane" Aby zabezpieczyć się przed niespodziewanym zniszczeniem oryginalnego zestawu należy bezwzględnie wykonać kopię bezpieczeństwa! program NCOPY został dołączony w celu umożliwienia wykonania kopii bezpieczeństwa zakupionego zestawu. Nie może on służyć do kopiowania innych programów!"
Dokładnie według instrukcji planuję zrobić kopię bezpieczeństwa, ale za chiny nie mogę uruchomić tego ncopy ani sam start ani start i option i cload nic nie daje.
Mam nadzieje, że specjaliści od atari szybko mnie naprowadzą jak włączyć ten programik :)

2

a czasem na stronie A nie ma COSa?
ładujesz może COS a później NCOPY?

3

Najpierw ładujesz COSa (przez START+OPTION). Potem przewijasz taśmę do początku NCOPY i wpisujesz **<RETURN>.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

4 Ostatnio edytowany przez mtek9 (2011-10-08 14:23:09)

Ok wczytałem COS, następnie przewinąłem do NCOPY (podejrzewam nigdzie nie mam stanów licznika wpisanych, ale w inst. jest to podane jako ost na stronie B więc to co wczytywałem było ostatnie) wpisałem** zaczęło się wgrywać, nagranie się skończyło, magnetofon się zatrzymał, i pojawiło się znowu >, a nie NCOPY

5 Ostatnio edytowany przez mono (2011-10-08 15:09:53)

A pojawiła się podczas wczytywania nazwa NCOPY? Jak nie, to nic się nie wczytało.
OIDP COS miał polecenie MOT ON i MOT OFF do uruchamiania i zatrzymywania silnika magnetofonu, żeby można było podsłuchać gdzie jesteśmy na taśmie. Robisz MOT ON, przewijasz taśmę w pobliże NCOPY i podsłuchując ustawiasz się na początku sygnału pilota, zatrzymujesz magnetofon MOT OFF i dopiero **.

Edit: uszczegółowienie

hex, code and ror'n'rol

6

Jest ustawione na początku sygnału, lecz Ncopy się nie pojawia.

7

Nie mam pomysłu. Może jest uszkodzony? A rekordy podczas przez cały czas brzmią jednakowo? Może w trakcie się coś psuje...?

hex, code and ror'n'rol

8 Ostatnio edytowany przez mtek9 (2011-10-08 19:10:04)

Nie, raczej nie sygnał jest bardzo dobrej jakości jak na tak starą kasetę. Podejrzewam, że pliki na kasecie są pozamieniane, nie są tak samo podane jak w instrukcji, zaraz sprawdzę wszystkie pliki na stronie B i napiszę co mi się udało ustalić.
EDIT: A więc tak: na kasecie znajduje się 8 plików, nie mam pojęcia który jest który,w instrukcji jest tak:
"STRONA BEZ NAKLEJKI:"(B)
Przykładowy program w BASICu
Przykładowa muzyczka
przykładowy program odtwarzający
NCOPY.COM - program kopiujący(dodatek C)
Każdy z 8 plików próbowałem wczytywać przez ** w COS, i po kolei:
1: wyskakuje błąd : I/0 ERROR 175!
2: dzieje się dokładnie to samo co przy tym Ncopy tj. kończy się nagranie magn. staje, i pojawia się >
3: wyskakuje błąd : I/0 ERROR 143!
4,5,6,7,8: dokładnie to samo co z plikiem numer 2

9

? U mnie na 2. stronie jest 9 plików.

1. plik to program w BASIC-u, przy ładowaniu s COS-a błąd 175 jest prawidłowy.
2. plik to muzyczka CMC. Muzyczki CMC to pliki DOS-u, więc wczytują się poprawnie pod COS-em ale nie uruchamiają się same.
3. plik to powinien być program odtwarzający - ładuje się tak samo jak muzyczki CMC, czyli bez efektu. U ciebie jest błąd sumy kontrolnej, chyba nagranie jest uszkodzone.
4. plik to powinien być NCOPY, ale u ciebie najwyraźniej go brakuje - z opisu wynika że pliki 4-8 to pięć muzyczek przykładowych (brak wzmianki o nich w instrukcji).
Jak masz możliwość to nagraj sobie taśmę na nowo, na CAS Archive leży wersja CAS całego CMC.

A8CAS - narzędzie do 100% archiwizacji kaset Atari

10 Ostatnio edytowany przez mtek9 (2011-10-08 23:26:16)

Kurde chyba zgłoszę reklamację do LK AVALON na mój egzemplarz programu :) Czyste chamstwo, że nie mam tego NCOPY, ale dla pewności sprawdzę wszystko jeszcze raz. Przesłucham całą stronę B na zwykłym magnetofonie i policzę ile tych plików tam jest naprawdę, być może jakiś pominąłem przy przewijaniu :)
EDIT : JEST! jakimś magicznym cudem pominąłem jeden plik :) i to właśnie ten z NCOPY działa idealnie
To jeszcze mam kilka pytań odnośnie tego zestawu :):
1: ten przykładowy program w BASICu, co to jest do czego służy i jak go wczytać:)
2:przykładowe muzyczki odtwarza się w programie CMC? czy w tym programie odtwarzającym(i jak wgrać ten program odtwarzający)
3:gdy próbuje przegrać ten program odtwarzający też wybija z 143, na drugim rekordzie, czy da się jakoś to naprawić? taśma nie jest zgięta ani nic