1 Ostatnio edytowany przez SQT (2011-09-12 18:15:04)

Witam szanowne grono.
Swego czasu zbudowałem SIO2PC oparte na Max232. Wszystko grało bardzo dobrze. Oczywiście zachowałem wszelkie środki ostrożności aby nie uwalić POKEY-a. Przez pewien czas musiałem odłożyć atari na bok. Wczoraj pod długim czasie odpaliłem biedne atari, i jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że nie da rady wczytać czegokolwiek przez SIO2PC.  Atari nie widzi wirtualnej stacji dyskietek. W programie ASPEQT wyświetla kilkukrotnie w polu logów - prędkość  transmisji.
Moje podejrzenia padły na nieszczęsnego POKEY-a.

Stąd też moje pytanie. Czy w domowych warunkach jest możliwość jakaś zdiagnozowania czy to aby na pewno POKEY uległ uszkodzeniu ? Zapewne najlepszy byłby oscyloskop no ale nie ma łatwo zdobyć takie rzeczy :)

Jeszce jedno. Czy wesrja APE 3.0.6 jest tylko pełna czy może istnieje również darmowa wersja. Nie ukrywam że przydałaby mi się ta wersja pod windowsa 7. Używanie wirtualnych maszyn z XP nie jest zbyt komfortowe.

2

Sprawdź tryb dostępu do RS232 - czy RI czy RD (jakoś tak), ustaw w PC bezpośredni dostęp do RS232 (odpowiedni dla Twojego interfejsu) i zobacz wtedy.

Sikor umarł...

3

Spotkaj się z kimś, kto Ci wypożyczy atarkę i/lub sprawdzi SIO2PC.

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

4

Pomyśl tak na logikę. Ile razy upgrejdowałeś system w atari? A ile razy w tym samym czasie w PC?

I masz odpowiedź.

5

SQT napisał/a:

Zapewne najlepszy byłby oscyloskop no ale nie ma łatwo zdobyć takie rzeczy

Zdobyć łatwo, kupić też łatwo, ale zarobić na to, to już trudno :) Pomijam aspekt jak chcesz oscyloskopem sprawdzić pokeya.

6

Do sprawdzenia wystarczy sam woltomierz i magnetofon. Po włączeniu komputera sprawdź napięcie na pinie 10 SIO. Mierz między pinami górnego rzędu:  2 od lewej (-) i 5 od lewej (+).
Jeżeli masz magnetofon , to sprawdź zapis i odczyt prostego programu w Basicu. Jeśli OK, to nie POKEY.
Sprawdź obecność sygnału COMMAND.  W Basicu wpisz POKE 54019,52. Na pinie 4 od lewej w dolnym rzędzie powinien być stan niski (ok 0 - 0,1V). Teraz wpisz wpisz POKE 54019,60 - powinien być stan wysoki (4 - 5V). Jeśli nie - podejrzana jest PIA.

7 Ostatnio edytowany przez macgyver (2011-09-13 06:35:51)

Apropos APE - ja wiem, że to nie APE i nie jest tak wypasiony soft (i nie sprawdzałem jak działa pod Vistą/7), ale zawsze z SIO2PC używałem tego:

http://www.retrobits.net/atari/atari810.shtml

Nawet współpracuje z systemami turbo ;)

8

Niestety magneta nie posiadam - poszedł razem z poprzednim Atari w zestawie. A gdybym próbował mierzyć napięcie między masą a Data Output podczas zapisu na kasetę np. csave ? Command działa pokazuje takie napięcie jak podałeś @jer.

9

-pokaz logi z aspeqt (print screen)
-odpal sio2pc na innym kompie....

"wszystko się kiedyś kończy......."

10

Właściwie to nie ma nic ciekawego w logach. ewentualnie spróbuję zrobić jeszcze jedno sio2pc

Post's attachments

atari.png 83.23 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

11

Hej!

Jesteś pewnien czy aby twoje wersja SIO2PC ma linię command popiętą do DSR (tak pokazuje screen-shot). Przestaw może synchronizację na linię RI.