1

Witam, przy ostatnim robieniu porządków w domu znalazłem w szafie komputer Atari 65XE mojego brata. Długo nie myśląc, podłączyłem go telewizora. Zaświecił ładnym niebieskim kolorem z napisem READY ;) Przypomniały mi się stare czasy jak brat mnie odganiał i nie pozwalał grac... Teraz komputer mam tylko dla siebie! :)) bo brat siedzi w anglii. W kartonie znalazł sie magnetofon, joystick i parę kaset oraz kabel, który (po sprawdzeniu w internecie) okazał się byc kablem SIO2PC, przez który, jak wiadomo, można wczytywać gry do pamięci Atari.
Poczytałem o tym jak należy podłączyć sprzęt i jakim programem ładować. Wydaje mi się, że robie wszystko jak należy, a mimo to nie wszystkie gry udaje mi sie uruchomić :/ Dodam tu, że uzywam programu o nazwie APE przez który można ładować pliki tylko w formacie ATR. Nie umiem załadować gier takich jak AD2044, Włóczykij czy Allycat dobrze ze Robbo dziala. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, gdzie tkwi problem.

2

Jeżeli program masz w pliku .xex (lub .com) to masz 2 wyjścia:

1. Stworzyć plik .atr do którego wpakujesz to co chcesz załadować. Może przydać się plugin do .atr dla Total commandera: http://madteam.atari8.info/uzytki/atrwcx.7z

2. W katalogu ape znajduje się obraz dyskietki bootowalnej, która umożliwia na przeglądanie katalogów Twojego PC i uruchamianie programów w wersjach plikowych. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie.

3

Uzywam do sio2usb programu aspeqt. Dziala idealnie. Wczytuje atr jak i xex, com, exe itp. Polecam.

4

Przypuszczam, ze moze chodzic o BASIC. Czy przy wlaczaniu kompa trzymasz Option?

5

PC-Mirror ;)- ustaw pod D1: odpowiednio wskazując miejsce, gdzie masz gry/dema w plikach (o ile program mieści się w jednym pliku i nie wymaga dosa) i BOOT kompa z OPTION (jak nadmienił Lewis ;) )

Kontakt: pin@usdk.pl

6

Dziękuję za tak szybką i liczną pomoc! Najtrafniejsza była pomoc Lewisa, za to szczególne podziękowania. Nie wpadł bym sam na to, że to wystarczy tylko option przytrzymać i już ;)
I program aspeqt tez genialny, wczytuje ładnie wszystko co mu się zapoda. A teraz uciekam już spać bo mnie troszke wciągnęła Lasermania :P I Atarka  tez niech trochę odpocznie bo dziś miała ciężki dzień, a jutro też lżejszy nie będzie.
Pozdrawiam! :D