Witam
Wracam do tematu MiNT-a i konfiguracji polskich znakow. Otoz zainstalowalem sobie Minta 1.16 polskie znaki uzyskuje instalujac POLFONT-a w Auto oraz specjalnie przygotowany font. Standard kodowania to ISO 8859-2 i wszystko jest OK, Zrobilem upgrade do wersji 1.17 a potem do 1.18. W tych nowszysch dystrubacja jest troche inaczej. ALe opisze to pokrotce. Podobnie jak w 1.16 w Auto mam Polfont-a, font MONACO10.FNT z polskimi znakami w katalogu GEMSYS, W Assing.sys informacja zeby go wczytywal.
Oprocz tego odpowienia tablica znakow w katalogu MINT\1-18-cur\ plik o nazwie keyboard.tbl o czym wczesniej w innym watku pisal AdamK. Restartuje uruchamiac go pod xaaesem razem Thingiem jako desktop i tutaj spotyka mnie wielkie zdziwienie gdyz pod Thingiem probojac pisac to po polsku to mam wszystkie litery z wyjakiem malego a (ALT+a) oraz l (ALT+l), pozostale sa. Ale na tym nie koniec uruchamiac jakakolwiek aplikacje np QED ktory korzysta z fontow systemowych to sa wszystkie polskie litery.
Zrobilem inny test ta sama konfiguracja tylko w pliku xaaes.cnf jako desktop dalem JINNEE i w nim mam polskie litery wszedzie.
Zatem od razu nasuwa sie ze jest cos podmienione w samym Thingu, ale nie mam zielonego pojecia co jest przyczyna takiego zachowania wiem ze kiedys mialem nawet na pulpicie polskie znaki.
Czy ktos wie gdzie lezy przyczyna i jak to odkryc ?
Pozdro
Kroll