1 Ostatnio edytowany przez pajero (2007-08-30 23:13:18)

Czy udało się Wam ożenić Sio2PC i Sio2SD tak aby wspólnie pracowały.

Patrz niżej, Dx gdzie x=1 do 8

W APE zamontowany jest *.atr pod dowolny dysk Dx.......
W Sio2SD także pod ten sam Dx jest zamontowany jakiś tam *.atr....
-  to walkę wygrywa ten drugi - czyta z Sio2SD

W APE pod Dx mamy *.atr......
W Sio2SD jest Dx:--OFF-- czyli nic nie ma.....
-  to wyskakuje bład 138 ("skończył się limit czasu"), nie czyta w ogóle. :(

Pomaga całkowite wyłączenie Sio2SD z wtyczki. Wtedy czyta z APE...

PS. Sio2PC zgodnie z http://atariki.krap.pl/index.php/SIO2PC na bazie 1489
czyli jest dioda. Ustawione na DSR

Dopiszę, że jeśli mam pod :
- D1: Sio2SD z *.atr
- D2: Sio2SD --OFF-- a pod APE jest *.atr
to
- pięknie czyta z D1
- wywyla błąd 138 przy próbie odczytu z D2
czyli Sio2PC elektronicznie powinno być OK. :)

2

probowales z zamontowaniem diody ... bylo cos o tym w jakims wątku z sio2ide.... ?

"wszystko się kiedyś kończy......."

3 Ostatnio edytowany przez pajero (2007-08-30 23:23:58)

OLŚNIENIE - dzięki Stryker.

Sprawdziłem na stronie http://sio2sd.gucio.pl/board1/sio2sd_brd.gif  -wersja 1 płytki (którą prawie każdy ma) nie ma DIODY !
Dopiero wprowadzono w wersji drugiej http://sio2sd.gucio.pl/board2/sio2sd_brd.gif (z układem 74245).

Piguła - trza to naprawiać !!!!

4

Ojaaa, kto używa SIO2PC mając SIO2SD? Przecież to perwersja w czystej postaci, a dalej do pierwszego lepszego marketu i kupić czytnik kart za 5 zeta.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

5

Nadchodza czasy kiedy wiecej ludzi ma w kompie multiczytnik kart niz RS232 8-O

6 Ostatnio edytowany przez pajero (2007-08-31 09:07:26)

Użyłem Sio2PC bo to szybciej (!) niż czytnik kart do PC.
Jeśli testuje się nowy soft dla Sio2SD pisząc go na PC to ciągłe przekładanie karty staje się mało wygodne i czasochłonne.

Piguła (teraz mi napisał:) montuje diodę w wtyczce....
Ja muszę wmontować ją do Atarki....

----------------------------------------------
Dodano 10:07

Wmontowałem diodę i chodzi miodzo :)

7

KAŻDE, BEZ WYJĄTKÓW!!! urządzenie przyłączane do portu SIO MUSI mieć wyjście typu open collector. W przeciwnym wypadku będą konflikty jak w tym wypadku. Dodanie diody to nic innego, jak układ zastępczy wyjścia OC.

8

To trochę przy okazji, bo tu ta dioda jest mocno podkreślona (z 7 stron wyników wyszukiwania przejrzałem wątki).
Na schemacie "szeroko" opisywanego jako używany ostatnio Breakout bordu ze SparkFun nie ma tej diody, u Kinnona Stephensa, od którego większość zgapia, też nie ma, a na schemacie IO Board jest.
To wypadałoby dodać?
BAT85, 1N914, czy może być 1N4148?

Tak samo nie ma tej diody na schematach 1050-2-PC - czy tu nie jest potrzebna? Jeśli tak, to też katodą do nogi 10 1489?

Czy napięcie zasilające tę płytkę ze SparkFun z USB (+5V) można wykorzystać do zasilania 1489? PC i Atari zasilane z jednej listwy. Bo te diody zenera na schematach z 1489 to do zasilania go z linii RTS albo DTR są?

A dlaczego? Bo chcę sprawdzić, czy to, że ProSystem nie widzi CA z Toms Turbo to problem z CA czy z ProSystem, czy z interfejsem SIO2PC USB z Atarimax i chcę dołożyć do "magicznego pudełka z FT232" też 1489, żeby sprawdzić z AtariSIO/Atarixfer Hiassa, które przejściówek nie obsługuje. Bo na to, że kiedyś w AspeQT będzie bezpośrednia obsługa stacji nie ma co liczyć, a w sensownym czasie sam tego sobie też nie napiszę.

A żeby nie kombinować z toną przełączników chcę mieć wersję uniwersalną SIO2PC/1050-2-PC - czy do SIO i RS232 mogą być podpięte dwa 1489, z których tylko jeden w danym momencie jest włączony?

9

Dioda na linii SIO3 jest wymagana.

Szeregowo na kablach SIO możesz podpiąć x urządzeń. Byle nie pracowały jako ten sam napęd Dn. Jeśli masz 1050 to zajęte jest D1 (albo D2), Aspeqt/APE wybierasz każdy inny niż D1 i śmiga. Czyli 1489 może być ilość dowolna.

10 Ostatnio edytowany przez jer (2011-08-31 05:45:39)

1050-2-PC nie musi mieć diody, bo tylko jedno jest przyłączone do 1050.

11

Dzięki, zbudowałem 1050-2-PC. Prawie, że dobrze działa CA2001 z atarixfer Hiassa. -> post na AAge

12 Ostatnio edytowany przez jellonek (2011-08-31 23:28:53)

to teraz dracowego sio2bsd poprobuj

edited. ups - dopiero po fakcie zaczailem ze chodzi o podlaczanie pod pycy atarowej stacji a nie atarki...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

13

Tego też spróbuję. Może obejdzie się bez dokładania kolejnego 1489.
Mam też nadzieję, że pójdzie z Tomsem w Turbo albo z Tygrysem w US i/lub Turbo. Bo skoro działa w Turbo z 1050 jak wynika z postu na AAge. Może to być łatwiej uzyskać niż w ProSystemie albo chociaż zdebugować.
I że pójdzie na UART 16550, który mam na płycie, bo niespecjalnie mam ochotę kupować kartę na 16C950 za trzydzieści kilka dolarów specjalnie po to...