Witam wszystkich,
Dla tych wszystki ktorzy maja klopoty z instalacja MiNT-a i jego update do wersji 1.17 zrobilem maly tutorial od poczatku do momentu uruchomienia juz wersji 1.17
Co do wersji 1.18 to nie robilem ale chyba robi sie dokladnie krok po kroku jak w przypadku update do wersji 1.17 dostajemy archiwum gdzie mamy te same katalogi + plus katalog /usb
Opisze dokladnie wszystko od poczatku gdyz po raz pierwzy stawialem go na TT:
Opisze dokladnie co i jak robilem aby zainstalowac minta z dystrybucji Easyminta 1.72
a potem upgrade do wersji 1.17.
Poniewaz mam w swoich kompach napedy MO dlatego poraz pierwszy uzylem tego rodzaju
napedu do instalacji easyminta.
I tutaj moja pierwsze super wrazenie ten naped nadaje sie idealnie do instalacji,
oczywiscie mozna to zrobic z dysku twardego tak do tej pory robilem, a teraz bede robil
przy pomocy tego napedu, probowalem kiedys instalowac z plyty CD ale np po restarcie nie chcial automatycznie nadal czytac z plytki, natomiast z tego napedu idzie bardzo dobrze.
To tyle tytulem wstepu na dysku 1GB SCSI zrobilem 2 partycje ok 300 i 700 MB, ta partycja 300 to jest startowa gdzie instalowalem minta
Przy instalacji wybralem wszystkie pakiety z wyjatkiem Xwindowsow. W czasie instalacji pakietow zauwazylem dwa bledy ktore nie wiem skad sie wziely:
a) dhclient-3.0.3-2 napisal no such file or directory, can not open.
b) z pakietu development m4-1h1-1 (albo cos podobnego) to samo no such file or directory, execution of m4 script failed, exit status
Czy ktos wie dlaczego tak sie stalo, i czy mial podobne efekty
Ale i tak MiNT zainstalowal sie bez klopotu z Teradeskiem jako desktop
Wszsystko robilem w rozdzielczosci TT medium czyli chyba 640x480 w 16 kolorach i nie instalowalem na razie zadnych programowdo podbijania rozdzielczosci zreszta nie wiem czy na TT-etce tez tak sie da zrobic jak na falconie
Teraz przeszedlem do zrobienia upgradu do wersji 1.17. Pobralem stabilna wersje z internetu
wersje 1-17-0.zip, rozpakowalem na normalnej partycji TOSowej z wszystkimi podkatalogami jakie tam sa.
Nastepnie do katalogu MiNT na partycji C przekopiowalem caly katalog 1-17-0, nastepnie do tego katalogu 1-17-0 kopiuje tylko te drivery ktore byly przy instalacji wersji 1.16.3 i znajduja sie w katalogi c:\mint\1-16-cur, dodalem uklad klawiatury z katalogu keyboard o ktorym pisal juz Adam zmieniajac nazwe na keyboard.tbl
Ostatnio rzecz jaka robilem to do katalogu AUTO na partycji C w gralem odpowiedni plik prg, w moim przypadku poniewaz robilem to na TT wgralem najnowszy mint030.prg, natomiast na hadesie gdzie tez do tej pory mint 1.17 dziala plik mint060.prg.
Aha no i najwazniejsza rzecz wpisalem odpowiednio sciezke do xaaesa 1-17, zrobilem to dokladnie wg opisu Jurego, czyli w oknie terminala (program toswin2) w katalogu usr/bin wyrzucilem
plik xaaes (komenda rm xaaes) nastepnie pisze komende sln c:/mint/1-17-0/xaaes/xaloader.prg xaaes
Ta komenda tworzy juz poprawna sciezke do wersji 1-17
No i oczywiscie przed restartem kompa dogralem pliki mint.cnf i xaaes.cnf z wersji 1.16 do odpowiednich katalogow 1.17
zachowujac te pliki konfiguracyjne ktore tam sa ktore do lepszej konfiguracji przydadza sie pozniej
Tak zrobiony update dziala mi zarowno na Hadesie jak i na TT (na hadesie juz 3 dzien)
Poniewaz mam 32 bity kolorow to laduje mi te pliki img ktore sa w katalogu xaaes-a ktore upiekszaja wyglad okienek i itp a co widac w momencie ladowania minta wyswietlajac pokolei wszystko
To wszystko, w razie pytan sluze pomoca bo ca=os juz tam wiem :), ale i tak mam pytania do bardziej doswiadczonych uzytkownikow:
otoz przy starcie mint-a wlasnie na TT pojawia sie taki komunikat:
1) pid 13 nfs_root chce sprawdwzac ext2 i itp, w pliku mint cnf tylko partycje VFAT napisalem G,H bo to sa partycje LNX
2) Jak juz Teradesk sie uruchomi to w momencie np czytania katalogu dysku U: pojawiaja sie takie komunikaty
pid 73 (desktop) nfs_root albo nfs_getxattr (root)
pojawiaja sie takie 4 linijki jakby dla 4 partycji czy cos takiego
Pozdrawiam
Kroll