Kupiłem Atari Mega STE i jestem szczęśliwy! Najpierw chciałem amige ale te modele są dla mnie jakoś takie za mało oldskulowe, a atari wypada pod tym względem czadowo. Chciałem się pobawić jakimś starym komputerkiem, na początek pewnie jakieś gry, a później zobacze... czy nie wymiękne :/ Na razie sam widok systemu w 640na400 jest po prostu rozwalający. Jestem świeżakiem w dziedzinie atari, ale troche tu czytałem forum - głowa pęka od nazw i skrótów - szaleńcy...
Konfiguracja: chyba 4mb ram (w środku widze 4 kości o symbolu *1024dj dwie MT i dwie inne), dysk 40mb (4 patrycje) i widze soft typu calamus didot z tym, że bez drukarki to chyba się do niczego nie nadaje.
TOS ma napisane MEGA STE TOS co w/g forum oznacza "niestety 2.05".
Do tego monitor sm124 ale juz kupiłem przejściówkę st - vga - mam nadzieje, ze da sie podłaczyć do mojego wysłużonego ctx pr711fl.
Największy ból to stacja 720 - niestety do tej pory (dwa dni!) nie udało mi się przenieść niczego z pc do atari. Zaopatrzylem się w win98 dla pewności żeby mieć "stary dos" a nie jakieś cmd i spróbuje jeszcze raz. Format atari 720 jest trudny do ugryzienia. Mam nadzieje, że w końcu pójdzie. Jak nie to zwróce się o pomoc.
[UPDATE] - dziura HD była zaklejana i bez rezultatu.
Na dysku zero softu - ani do hdd nic. Do tego mam brak myszy, tzn myche od amigi... czyli brak mychy.
Kilka pytań do Was:
1. Już zakupiłem 2.06 w ciemno - tzn. nawet nie wiem czy można tak po prostu wyjąć stare kości i wstawić nowe - można?
2. Mam myche od amigi i wiem, że trzeba zamienić piny 1 i 4 ale według jednego artykułu wynika, że lepiej sprawdzić "żarówką" czy aby faktycznie te piny trzeba zamienić - czy istnieje tu jakieś ryzyko zniszczenia w przypadku złego podłączenia? Nie znam sie totalnie na elektronice.
3. Czy da się podłączyć jakiś dysk scsi bezpośrednio do portu atari tego co w środku jest na kontrolerze? Jeśli są potrzebne jakieś przejścówki to jakie i gdzie to kupić? Oczywiście myślę żeby miec ten drugi dysk na wymiane - nie dwa na raz.
4. Jeśli nie uda mi się z mychą od Amigi to czy ktoś z Was ma na zbyciu jedną? /patrząc po allegro pewnie nie, ale zapytać można/ Czy jest jakaś alternatywa?
5. Widze, że fajną zabawką (choć kosztuje tyle co komputerek) jest satandisk - gdzieś znalazłem na forum, że można to wziąc u kogoś "od ręki" - od kogo i czy to jest nadal aktulane?
Czy to pójdzie na mega ste z tos 2.05 bezproblemowo?
6. Czy karta sd włożona do satandiska jest traktowana jako partycja? Czy można to partycjonować i jak to widzi pecet?
7. [UPDATE - chyba wezme karta od zaxona] A może lepiej karta sieciowa? UltraSatan za 350pln to nie na mój budżet. Jeszcze zwykły widze, chodzi(ł) po ok. 150 - to jest uczciwa cena. O! Widze że sieciówki było po 130 - mnie pasuje. Mam nadzieje, że gdzieś na tym forum jest guide jak to podłączyć/konfigurować...
Póki co nie wiele moge sam zrobić - bez softu przeniesionego z grzyba maszynka będzie się pokrywała kurzem, a tego nie chce.
Na razie to wszystko - z góry wielkie dzięki za odpowiedzi!