A ja chcialem zagadnac/sprowokowac jeszcze z innej beczki:
Wiekszosc z Was, to ludzie wierzacy i Chrzescijanie.
Mam nawet wrazenie, ze obroncy "prostego" rozumienia prawa autorskiego i jego jasnej i wolnej od wątpliwosci etyki postepuja wg slow z Biblii: "Niechaj więc mowa wasza będzie: Tak - tak, nie - nie, bo co ponadto jest, to jest od złego."*
Tymczasem to co mam od kilku lat w stopce to nie jest zart. Biblia jasno wskazuje ze Wasze rozumienie etyki prawa autorskiego i wlasnosci intelektualnej, a przede wszsytkim "utraconych zyskow" jest bledne. I nieraz jakis ksiadz o tym przypomina publicznie wlasnie w kontekscie prawa autorskiego, ku zaskoczeniu mediow i oburzeniu "srodowisk tworcow". Nie przytocze teraz zrodla, ale sam slyszalem taka wypowiedz ksiedza w TV poddajacą w watpliwosc moralnosc dzisiejszego prawa autorskiego.
Chodzi o dwukrotny cud pomnozenia chleba.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cudowne_ro … nie_chleba
Mowiac wprost: Jezus wzial jeden chleb i SKOPIOWAŁ go bezkosztowo tak by nakarmic 5000 ludzi (za drugim razem 4000).
Nie mial pieniedzy zeby kupic chleby dla wszystkich i nie zgodzil sie aby ludzie sami poszli do wioski i kupili sobie jedzenie!
Opis ze strony kosciol.pl:
Gdy nadchodził wieczór, Pan Jezus rzekł do Filipa: „Skąd kupimy chleba, aby oni się posilili? A mówił to wystawiając go na próbę. Wiedział bowiem, co miał czynić” (J 6,5-6). Filip odpowiada: „Za dwieście denarów nie wystarczy chleba, aby każdy z nich mógł choć trochę otrzymać” (J 6,7). Inni uczniowie mówili: „Odpraw ich! Niech idą do okolicznych osiedli i wsi, a kupią sobie coś do jedzenia” (Mk 6,36). Andrzej, natomiast, brat Szymona Piotra, tak powiedział: „Jest tu jeden chłopiec, który ma pięc chlebów jęczmiennych i dwie ryby, lecz cóż to jest dla tak wielu?” (J 6,9) „Lecz On im odpowiedział: Wy dajcie im jeść!” (Mk 6,37), oraz „Każcie ludziom usiąść” (J 6,10).
Po czym "skopiowal" jedzenie.
Mozecie wyobrazic sobie miny piekarzy i kupcow z okolicznych wsi? :)
Zauwazcie, ze Jezus nie powiedzial nawet "dajcie chleb kazdemu kto jest zbyt biedny by go sobie kupic".
Nie! Rozdali jedzenie wszystkim jak leci.
I co z tym zrobicie? :)
--
* Swoja droga niektorzy wskazuja ten cytat z "tak tak, nie nie" jako dowod, ze Bog najbardziej umilowal system binarny ;)