1 Ostatnio edytowany przez Pin (2011-07-24 20:39:27)

Mam pytanie takie. Czy ktokolwiek z was ma problemy z wbiciem się na serwer ircowy? (poznan, warszawa, krakow i takie tam)?

... od dwóch, trzech miesięcy wygląda to u mnie tak (ISP - telepies), że próba wbicia na serwer zajmuje nieraz nawet i po kilkadziesiąt minut, oraz kończy się po kilkunastu próbach "zalogowania". Nie zawsze jednak powodzeniem. Co może być przyczyną? - czyżby donek ograniczał swobody obywatelskie? ;)-

Kontakt: pin@usdk.pl

2

Przez jaki port lecisz? Jak przez 6667, to mogą być takie jazdy. Ja obecnie łączę się przez kraków.irc.pl na porcie 6666, możesz jeszcze spróbować 6661-6665. Poza tym jest jeszcze lublin.irc.pl, tam zobacz. Pozdro!

I Ty zostaniesz big endianem...

U mnie też nie ma problemów z wbiciem się. Tylko mnie często wyrzuca jak siedzę cicho kilkadziesiąt minut.

4

lublin.irc.pl:6667
Raczej działa dobrze. Często raportuje, że jest w split mode, ale bardzo rzadko mnie wyrzuca.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

5 Ostatnio edytowany przez Pin (2011-07-24 23:12:32)

satanistyczny port 6666 zadziałał, lecz także ze znacznym oporem ;)

dzięki!

Kontakt: pin@usdk.pl

6

Lublin ma dodatkowo port 7776.

Poza tym liczba serwerów polskiego IRCnetu zmniejszyła się. poznan.irc.pl i warszawa.irc.pl to już niestety historia.

Ale jeżeli chodzi o TPSA i neostradę, to nie blokuje ona w żaden sposób IRCa. Jeżeli masz problemy z połączeniem, to przyczyn doszukiwałbym się po Twojej stronie - przykładowe możliwości:

- lokalne połączenie/router - dziwne ustawienia, timeouty
- lokalny komputer - filtrowanie, wysycenie sieci np. soft typu p2p lub jakiś trojan/wirus, które mocno wysyca łączę i przez to pakiety "giną"- jeżeli na tej neo masz więcej użytkowników (komputerów), to może to dotyczyć ich komputerów a nie Twojego

7

Radziłbym przede wszystkim sprawdzić to, co napisał maggajwer, a potem sprawdził, czy przypadkiem lokalny antywirus nie uznał próby połączenia z IRC, za działanie wybitnie podejrzane, przez co zablokował dalsze działania.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.