Witam,
Chciałem rozpocząć kolejny nowy wątek jako "świeży" kolekcjoner pudełkowych wspomnień z dzieciństwa ;-)
Od kilku miesięcy kolekcjonuję kartridże pudełkowe na Atari. Większość moim dotychczasowych zakupów to pudełka z kartami w wersji NTSC z tej prostej przyczyny, że gier w wersji PAL jest mniej (pudełkowych, nowych zafoliowanych).
Po zakupie pierwszych zafoliowanych gier przyszedł czas na zakup mojego pierwszego komputera którego posiadałem Atari 800XL. Po przeczytaniu artykułu AKIRY na jego portalu scenial o kupowaniu nowego Atari 800 XL doszedłem do wniosku , że też chciałbym zostać posiadaczem nowego Atari 800 XL - mieć przyjemność otworzenia pudełka, zerwania foli, no i być tym który pierwszy używa tego sprzętu (bezcenne).:cool:
Niestety dostanie nowiuśkiego Atari 800 XL w pudełku w wersji PAL, ofoliowanego, z jakiegoś magazynu sklepowego graniczy z cudem. Więc pozostaje zakup w wersji NTSC.
Mam w związku z tym kilka pytać do Was, starszych stażem kolekcjonerów właśnie o wersję NTSC (USA).
"Usa Standard Power Supply (110 V) and Ntsc Video Out" - taki jest opis sprzętu, który chciałbym kupić.
Pierwszym problemem jest zasilacz do komputera (problem wtyczki do prądu ???).
Czy da się to podłączyć do naszego gniazdka w Polsce (ta wersja Atari ma zasilacz 110 V) a u nas przecież jest 220V? Jakąś przejściówkę się kupuje? Czy może kupuje się w takim przypadku zasilacz na allegro do wersji PAL i tak rozwiązuje się problem?
Kolejny problem to podłączenie komputera do telewizora. Niestety mam stary telewizor (chyba z 10 letni) z wejściem antenowym i tzw. euro
Jaki kabel kupić (nie wchodzi w rachubę zrobienie go samemu, jestem informatykiem ale nie elektronikiem) aby podłączyć
komputer do TV ? Czy na takim TV (na pewno PAL) da się podłączyć ATARI w wersji NTSC? (w menu TV nie znalazłem opcji NTSC - czy to znaczyć że trzeba kupić nowy TV - jaki polecacie model aby otrzymać dobry obraz z Atari?)
Posiadam jeszcze mój monitor 1084S z Amigi (na pewno wersja PAL z Niemiec).
Czy do tego monitora bez problemu podłączę Atari 800 XL w wersji NTSC? Jakąś przejściówkę trzeba kupić? Ktoś z Was używa takiego monitora?
Na koniec pytanie do osób które kolekcjonują gry na kartridżach - problem uruchamiania gier w różnych wersjach PAL/NTSC, tu jest opis:
http://www.atarimania.com/faq-atari-400 … ri_16.html
ale mi raczej chodzi o "praktyczne" przypadki - jeżeli je znacie, konkretnych gier w wersji kartridż (odpada tu przecież problem zabezpieczeń opisany w punkcie 5)
Problem 1)
Czy gra kupiona w wersji PAL będzie chodziła na Atari w wersji NTSC?
Problem 2)
Czy gra kupiona w wersji NTSC będzie chodziła na Atari wersji PAL?
Proszę o Wasze opinie , rady, etc.