26

jako prawnik(trawnik) :   Kod.Rodz.i Op.

Art.1. 1. Małżeństwo zostaje zawarte, gdy mężczyzna i kobieta jednocześnie obecni złożą przed kierownikiem urzędu stanu cywinego oświadczenia, że wstępują za sobą w związek małżeński.

2. ...ew. także wg wewnętrznego prawa związq wyznaniowego.... w obecności duchownego... podlegające prawu polskiemu etc etc.
....
Art. 10. 1. Nie może zawrzeć małżeństwa osoba niemająca ukończonych lat osiemnastu.  ..... ostatecznie sąd rodzinny moze zezwolić kobiecie która ukończyła 16 rok życia .... - z waznych powodów.

3. Nie można unieważnić małżeństwa z powodu braku przepisanego wieku, jeżeli małżonek przed wytoczeniem powództwa ten wiek osiągnął.

Art. 23. Powództwo o unieważnienie oraz ustalenie istnienia lub nieistnienia małżeństwa może wytoczyć także prokurator.
____

jako philozol: ...jak mawiali ziomale Pitka: wszystko, co przekracza miarę przynosi szkodę ! Nikt tu nie neguje istnienia bądź nieistnienia uczucia,
ale takie zabawy w waszym wieku są jeszcze śmieszniejsze niż ateizm.

btw. dam bronxa(jednego bo to łatwe) dla zioma, który znajdzie  tu aporie: ...satanista...ateista... :)

ale... beware nie wchodzić w butach vide M.Hłasko "Pierwszy krok w chmurach" !

ps. wszystko co napisałem wyżej traktujcie jako LOL !! :D

Onizuka róla ! :)

27

ROTFL :)
Btw. Bjuster tez ma sie niedlugo "hajtac" ;)

Ten tego ten ciekawe czy naprawde ? czy tez tak na niby ??   uszyl juz sobiue garnitur ??  czy moze wystąpi w przebraniu misia uszatka ;)))
zaloze się ze stanie przed ołtarzem z kartonu i opowie kawał o ... Matizie ;))  i w ten sposob zawrze swoj zwiazek.

Heh ,A ja jutro składam śluby i ide na księdza, abo lepiej zostane zakonnicą, a jak mi się znudzi to zaloze kaftanik z dlugimi rekawami i pobawie sie w psyhiatryka.
...

a tak wogle to mam dzisiaj zly dzien.  wiec wybaczcie mi te dogryzanie...
lol

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

28

Tu nie o to mi chodzi, ale wy i tak nie zrozumiecie.

Wiesz Messy my poprostu pamietamy juz n (gdzie n dazy do nieskonczonosci) Twoich-Wielkich-Milosci... dlatego sorry winnetou ale jakos nie potrafilem w sobie wzbudzic zainteresowania...

Prawdopodobienstwo, ze dotre na jakis zlot jest odwrotnie proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia przelozonego i wprost proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia brata.

29

Biuster sie serio hajta i to jest najlepsze O_O'''. Trąbi o tym jusz od jakiegoś miesiaca, z propozycja czy wpadne na ślub. Lece pędze w podskokach >.>''. I to on a nie ja się oświadcza drugi raz panience w przeciągu ... 3 miesięcy T_T''. (Ja w marcu i ta obecna w czerwcu z tego co pamientam). Zresztą enyłej.

Panie IksRaju, ja też nieraz mam złe dni, a dziś mam kompletną głupawke.

Tiger: A ty chyba nie wiesz, gdzie ja mam kodeks karny? ;P
Bez urazy, ale od zawsze gwizdałam na prawo polskie ;D.

There's special place for me in hell. It's called the throne.

30

Poza tym Grubciu ... nie znasz mnie AŻ tak dobrze >:]. A że ja mam szczęście w kartach a nie w miłosci to inna bajka >.>''.

31

Mesia: czy kazda propozycja bycia razem z kims to dla Ciebie oswiadczyny?

32

Khem... nvm.. lewis, ciepnij zakładke 'zamknij' ok? --' Wytłumacze wam to najlepiej na party, przy MUSTAKu >.>''.

33

nie kodeks karny tylko Rodzinny i opieqńczy :)

zresztą tylko sobie beczkowałem !!!!!

masz prawo :)))))) mieć prawo tam gdzie chcesz :)))))
wszyscy tak robią, więc mamy zero przestępczości, zero korupcji
i w ogóle full-wypas dobrobyt....  phuck da normzzz, Rywin na prezydenta ;))))))))

"czasami jak tak sobie myślę, to mi coś w głowie brzęczy i kłuje,
a podobno myślenie nie boli"   Blog-erz z Aten :)))))

j/k as alwayzz :)

pozdrawiam !!

Onizuka róla ! :)

34

Nie 'ciepne' zamknija, bo nie bede czekal na odpowiedz do grudnia (bo jak widze na East'cie Cie nie bedzie)...

35

Tiger: A ty chyba nie wiesz, gdzie ja mam kodeks karny? ;P
Bez urazy, ale od zawsze gwizdałam na prawo polskie ;D.

...i właśnie dlatego pojdziesz siedzieć!!!!!!! a z tego co wiem to w żadnym polskim pudle nie mają atari!!!!!!!! :twisted:

gep/lamers^dial

36

tiger: aporie? jak mowi stare przyslowie - nie uzywaj slow, ktorych nie rozumiem  8)
co prawda slownik wyr. mi nieznanych lezy nieopodal na polce, ale poniewaz jestem minimalista i mam obecnie browca na biurku, chyba nie bedzie mi sie chcialo sprawdzac  ;)

don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

37

Gwoli wyjasnienia z mojej strony. Coz tak sie sklada, ze w tej chwili nie jestem jeszcze oficjalnie zareczony. Chwila ta nastapi prawdopodobnie w listopadzie czyli jakby nie patrzec za mniej wiecej miesiac. Coz. Pierscionki kosztuja. Minimum 700. :) :) Trzeba zarobic. A oficjalna date slubu podam do oficjalnej wiadomosci w grudniu lub styczniu. Wtedy dopiero bedzie ustalona. Oczywiscie wiekszosc z was nie uwierzy. Trudno ale tak sie dzieje. Doszedlem do wniosku, ze trzeba sie ustatkowac. Zmienic styl zycia, spowazniec, wybudowac dom, zasadzic drzewo i syna splodzic :) :) Dla niektorych sa to tylko frazesy nic nie znaczace, dla mnie przeciwnie.

MacGyver: Musze sie z Toba zgodzic, zeby odejsc ze sceny, trzeba na niej byc. Trzy zaliczone zloty, dwa kiepskiej jakosci artki nie czynia ze mnie scenowicza. Nigdy do konca nie czulem sie scenowiczem. Jednynie szarym uzytkownikiem komputerka Atari.

Mysle ze starczy tego wyjasniania.

Od czasu do czasu bede wpadal na forum, na IRC, moze kiedys cos napisze. Wszystko zalezy od wielu czynnikow.

I tyle.

Nazywam sie Milijon, dla przyjaciol banka ;)

38

No i potwierdził to, co wam mówiłam. Meśka ma zafsze racje.
Atarowcy nam głupieją ;D.
*powiedziała* =='' No to ja jusz pójde lepiej ==''.

39

biu:   a co jak powie nie ?   ;P

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

40

To jej Biuster opowie kawała :D :D :D

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

41

- ten o gąsce balbince?
- ależ wodzu, co wódz...
- to ja przepraszam

don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

42

Przepraszam, nie chce być hamem przez samo H, lecz uważam, że Meśka wpadła ..... z psem sąsiada :D . To tyle, bo zaraz niewytrzymam, że też człowiek takie bzdury na forum musi czytać. Jaki to ma związek z jakimkolwiek tematem związanym A8???

......Meśka - proponuję informuj zainteresowanych via priva, lub:
Dely!? Proponuje nowy dział forum AArea: MESSIAH.

Przynajmniej będę wiedział, czego nie czytać, bo to jest już kur... itd. przesada.

A co do prawa, to związki małżeńskie winny być poprzedzone testami psychologicznymi - być może to właśnie zmniejszy potencjalnie procent patologii społecznych.

Messiah! ;- jednym słowem wszystkiego dobrego!!!

Ja ohajtałem się po 5 (pięcio) letniej znajomości z kobietą; jestem 3,5 roku po ślubie, wystrugałem małego Pinokia a sam nie wiem, czy dobrze zrobiłem;- a tu masz ci los i coś qurwa takiego.... za tydzień, jak wiaterek mocniej powieje pewnie Ci się znów coś zmieni; jakiś pogrzeb, rozwód .. itd. Tak całkiem prywatnie - przestań pisać takie bzdury, bo widze, że tu już chyba z pół tego towarzycha się z Ciebie napi*. Ja nie wypisuje na Forum, kiedy wychodze z psem, czy kiedy wychodze rano po bułki do sklepu.

To tyle.
eeeeeeeeeee;- lipa;-

Kontakt: pin@usdk.pl

43

Buhahahahaha! Lewis teraz z czystym sumieniem mozesz zamknac watek - juz wszystko zostalo napisane :)

ps jak czegos nie rozumiesz to sie nie przejmuj - ja tez nie rozumiem. podobnie jak nie rozumiem jak moglem kiedys babki z piasku lepic. poprostu za starzy na to jestesmy :)

Prawdopodobienstwo, ze dotre na jakis zlot jest odwrotnie proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia przelozonego i wprost proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia brata.

44

Niech bedzie.