1

Drogi Jagerze.

Jako, ze jak sam stwierdziles opuszczasz Atari i nie zamierzasz juz nic na nim robic, mam do Ciebie wielka prosbe. Napisales doskonaly program zwacy sie DOS Control - wrecz cudo. Niestety dostepny jest on tylko dla uzytkownikow korzystajacych z DOS II Stefcia Dorndorfa - co wyklucza jego uzycie wsrod stale rosnacej rzeszy posiadaczy twardych dysków w Atari. Nie zamierzasz rozwijac tego programu wiec czemu nie warto opublikowac jego zrodel jak Freeware - tak jak np. uczyniła moja grupa dając za darmo źródła do nawiekszego osiagniecia w sferze dem - Numena.

Jest kilka osób, które z chęcią przyjmą te źródła i dorobią do bardzo dobrego DOS Controla obsługę dysków MyDOS oraz SpartaDOS co poszerzy grono jego uzytkowników.

Prosze pod spodem o dopisywanie sie osob, które popieraja moj apel. Od razu mowie ze za offtopic i pisanie glupot BAN natychmiastowy. Jesli Jager nie czyta forum wszystkie podpisy zbiore i przesle mu mailem.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

2

popieram kierownika  8) źródła dla wszystkich !!!!!!!!

"wszystko się kiedyś kończy......."

3

TAK ! TAK TAK ! Chcemy DOS Controla dla wszystkich liczących się DOS'ów  :!:   8)

I Ja I Ja ;-) Podpisuję się.

5

Ja tez sie podpisuje!

6

Popieram w całości i szczególach.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

Jako zarejestrowany uzytkownik popieram idee Kierownika!

8

Ja również dołączam się do apelu - w sumie niedługo twardziela montuję w Atarce i dobry tool będzie jak najbardziej na miejscu!

I Ty zostaniesz big endianem...

9

jestem za? TAK!

10

Ja z oczywistych powodow takze popieram. Nawet kupie DC, by popierac jako zarejestrowany uzytkownik - jesli trzeba.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

11

wszyscy popieraja ten pomysl, lacznie ze mna

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

12

mój przedmówca ma świętą rację.  8)

13

I ja, i ja... Mimo że jeszcze twardziela nie mam ;((

Sikor umarł...

14

mogę się pod tym podpisac ... ;)

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

15

"Jako, ze jak sam stwierdziles opuszczasz Atari i nie zamierzasz juz nic na nim robic..."

Jak tak powiedzialem? Hm... nie przypominam sobie :) Raczej oswiadczylem ze odchodze na blizej nie okreslony czas :D

"Nie zamierzasz rozwijac tego programu wiec czemu nie warto opublikowac jego zrodel jak Freeware..."

Temat ten juz poruszalismy... jedynie Vasco z zarejestrowanych uzytkownikow wyrazil zgode (co i dzisiaj potwierdzil).

Co do dalszych prac nad programem... Rzeczywiscie, sa wstrzymane do czasu az w koncu kupie odpowiedni sprzecik, na ktorym w rozsadnej predkosci bedzie dzialal emulator.

Obecnie powstaje jedynie dokumentacja w wersji ONLINE, ktora bedzie dostepna za kilka dni na mojej stronie www.serious-dial.atari.pl

"Jest kilka osób, które z chęcią przyjmą te źródła i dorobią do bardzo dobrego DOS Controla obsługę dysków MyDOS oraz SpartaDOS co poszerzy grono jego uzytkowników."

Wcale w to nie watpie :)
Szkoda tylko ze pod Twoim apelem podpisalo sie tyle osob, a tylko jedna z nich (dzieki Vasco) sie zarejestrowala :(

Chyba przyznasz ze to daje do myslenia. Ja odebralem to tak - brak calkowitego zainteresowania DOS Control'em, czyli nie trafilem w gusty uzytkownikow :(

Program trafil takze na aukcje (Allegro, Polano, Adico) za namowa Vasca, gdzie mozna go bylo zarejestrowac po nizszej cenie - brak zainteresowania :(

Takze zrodlowki byly na sprzedaz (gdzies jeszcze napewno na forum mozna odnalezc ten post). Niestety... i tym razem nie bylo zainteresowanych.

Podsumowujac... podtrzymuje to co powiedzialem wczesniej - jezeli wiekszosc zarejestrowanych uzytkownikow wyrazi zgode, to zrodla beda dostepne na mojej stronie. Oferta sprzedazy (oczywiscie za rozsadna cene) jest takze aktualna, wtedy nowy "wlasciciel" zadecyduje o statusie programu i kierunku jego dalszego rozwoju.

Jager/Dial

16

Temat ten juz poruszalismy... jedynie Vasco z zarejestrowanych uzytkownikow wyrazil zgode (co i dzisiaj potwierdzil).

Prosze w takim razie o podanie listy zarejestrowanych uzytkownikow, mysle ze kazdy z nich bylby zainteresowany darmowym upgradem.

Szkoda tylko ze pod Twoim apelem podpisalo sie tyle osob, a tylko jedna z nich (dzieki Vasco) sie zarejestrowala

Zrozum Jager, malo kto (oprocz dziadzi Vaska) korzysta aktualnie z DOS II ! Wlasnie oto nam chodzi, aby program obslugiwal szeroko stosowane aktualnie DOS`y.

Oferta sprzedazy (oczywiscie za rozsadna cene) jest takze aktualna, wtedy nowy "wlasciciel" zadecyduje o statusie programu i kierunku jego dalszego rozwoju.

Ile w takim razie sobie wyobrazasz za żródła ? Możemy zrobić zrzute i wypuścić program jako freeware. Sam wiem o tym, że kontynuatorów mamy na bank.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

17

Zrozum Jager, malo kto (oprocz dziadzi Vaska) korzysta aktualnie z DOS II ! Wlasnie oto nam chodzi, aby program obslugiwal szeroko stosowane aktualnie DOS`y.

Ja to doskonale rozumiem, ale rok, czy dwa lata temu 95% uűytkownikow uzywalo tego DOS'u, i co? I nic :( W tym wlasnie czasie zarejestrowal sie Vasco (a moze i nawet wczesniej).

Ile w takim razie sobie wyobrazasz za żródła ?

Jestem otwarty na wszystkie propozycje... ;)

Jager/Dial

18

Nie podales listy zarejestrowanych userow, jesli oni nadal nie beda wyrazac zgody to wtedy usiadziemy do negocjacji nt. ceny.

19

I nie podam, bo nie wiem czy wyrazaja na to zgode, a nie mam ochoty zawracac im ponownie glowy. Odpowiedzi otrzymalem poprzednim razem. Kazda byla bardzo podobna i ogolnie mozna ja przedstawic tak:

"Jezeli ja zarejestrowalem, to  dlaczego inni maja otrzymac program za darmo? Jezeli chcesz zmienic status to zwroc mi koszt rejestracji".

Jager/Dial

20

Sluchajcie, to moze zrobic tak: poprosimy, aby Jager zrobil nam jakas znizke powiedzmy 10 zl, a my hurtem, powiedzmy 20-30 osob robimy rejestracje. Oglaszamy, ze jest nas wiekszosc (chyba...) i wtedy bedzie mozna umiescic zrodla za free. Ja oczywiscie tez sie doloze!

Mozna tez te $ przeznaczyc na wykup. Rozumiem, ze Jager nie za bardzo bedzie chcial powiedziec "za ile", wiec zrobimy tak:
- kazdy kto chce sie dolozyc (po dychu?) pisze do Kierownika, ze chce,
- Kierownik uaktualnia liste i wiadomo, ze tyle i tyle osob sie deklaruje
- po ok. 2-3 tyg. patrzymy ile jest $ i Jager mowi:
  a) starczy
  b) nic z tego nie bedzie

Po prostu okaze sie ile jest w tym deklaracji, ze chcemy i jakie za tym idzie poparcie (czy jestesmy gotowi te dyche za to dac).

A przy okazji, wydaje mi sie, ze Jurgi tez sie rejestrnal (dawno to bylo, wiec Jagerku kochany - potwierdz, zaprzecz) i na 100% byl za udostepnieniem jak z nim rozmawialem ;)

Wlasnie pojawilo sie:

"Jezeli ja zarejestrowalem, to dlaczego inni maja otrzymac program za darmo? Jezeli chcesz zmienic status to zwroc mi koszt rejestracji".

No tak to chyba nie moga postawic sprawy, bo niby z jakiej racji? Skoro Mirage oglosilo freewarami swoje gry, to ja moge teraz isc do nich aby mi zwrocili za oryginaly? Ktos zarejestrowal - chwala mu za to, ale dzieki temu mogl uzytkowac program od X lat, a inni nie. W koncu wykupili licencje, a nie na wlasnosc.

21

Oczywiscie znizke  moge zrobic... i bedzie ona wynosila tyle co na aukcjach czyli 15zl.

Jurgi rzeczywiscie sie zarejestrowal, ale od niego nie otrzymalem zadnej odpowiedzi.

Wlasnie pojawilo sie:

"Jezeli ja zarejestrowalem, to dlaczego inni maja otrzymac program za darmo? Jezeli chcesz zmienic status to zwroc mi koszt rejestracji".

No tak to chyba nie moga postawic sprawy, bo niby z jakiej racji? Skoro Mirage oglosilo freewarami swoje gry, to ja moge teraz isc do nich aby mi zwrocili za oryginaly? Ktos zarejestrowal - chwala mu za to, ale dzieki temu mogl uzytkowac program od X lat, a inni nie. W koncu wykupili licencje, a nie na wlasnosc.

I ja sie z Toba Vasco w 100% zgadzam, ale... nie mam potem zamiaru sie "sprzeczac" na ten temat z tymi osobami.

Jager/Dial

22

Okej, dziadza ma racje. Prosze o wpisywanie sie ponizej kto (i ew. ile - min. 15PLN) sie zrzuca.

Wracajac do kwestii rejestracji to Jagerku mozesz zrobic z programem co chcesz poniewaz jestes Autorem - mozesz nawet z kazda kopia dodawac 10 PLN bo to TY JESTES AUTOREM I POSIADACZEM PRAW. A to ze ktos chce kase z powrotem ... jest po prostu niepowazny - zreszta Vasco wyjasnil to na bardzo prostym i dosadnym przykladzie.

23

45 - tak za 3 osoby ;)

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

24

> Jurgi rzeczywiscie sie zarejestrowal, ale od niego nie otrzymalem zadnej odpowiedzi

Bo Jurgi jest generalnie oflajnowiec - gadalem z nim jak wyszla ta sprawa po raz pierwszy.

> I ja sie z Toba Vasco w 100% zgadzam, ale... nie mam potem zamiaru sie "sprzeczac" na ten temat z tymi osobami.

Nie dyskutowac ;)

+15 zeta za Vaska

25

+20 za mnie