No niestety pole manewru mam niewielkie (tylko ten egzemplarz flash-a) a Atarka (130XE) oprócz INTSDX i 4x OS ma jeszcze VBXE, Simplestereo oraz 1 MB RAM... Więcej grzechów nie pamiętam ;)
Trub, Lotherek, help? ;)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » SpartaDOS X 4.44
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No niestety pole manewru mam niewielkie (tylko ten egzemplarz flash-a) a Atarka (130XE) oprócz INTSDX i 4x OS ma jeszcze VBXE, Simplestereo oraz 1 MB RAM... Więcej grzechów nie pamiętam ;)
Trub, Lotherek, help? ;)
Draco, ja nawet na grochu mogę klęczeć, ale zróbcie coś z tymi programami do fleszowania, bo ani SIC'a ani Sparty w IDE+ nie jestem w stanie ruszyć
Raduj się, albowiem flaszer już flaszuje z dysku o sektorach 512-bajtowych :)
Jacques, spróbuj sflaszować poprzednią wersję 4.43 albo 4.42 i napisz czy zadziałało.
Próbowałem 4.43, też nie działało. Spróbuję dziś wieczorem z 4.42. Wyjęcie i włożenie flasha z powrotem do podstawki też nic nie dało. Co ciekawe, przeważnie wywala się na BANK0, czasem przechodzi i dopiero error daje na BANK1.
Jeżeli flashowanie nie działa w żadnej z wersji spróbuj jeszcze poodłączać wszystko co się da (np. pamięć ext.). Gdy i to nie pomoże wołaj Lotharka ;)
Tutaj był rozwiązany podobny problem: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=7946
Normalny ATR dla 4.42 niestety nie daje rady. Spróbowałem także wersję Pajero ("LOOP", czyli wersja, która próbuje flashować w pętli) i o ile z pierwszym bankiem po chwili się udaje, tak już z drugim leci i leci i ciągle failure. Kość jest rozpoznawana poprawnie.
(Atarka (130XE, kości 1bit), oprócz INTSDX i 4x OS ma jeszcze VBXE, Simplestereo oraz 1 MB RAM)
... dobra, sprawę rename rozwiązałem ;) - otóż, jeśli pliki, którym to oto zamierzamy zmienić nazwę są zabezpieczone przed zapisem, to oczywistym jest że jakakolwiek zmiana ich zawartości / nazwy nie jest możliwa bez usunięcia atrybutu "+p". Pytanie tylko jest takie, dlaczego SDX reaguje w tej sytuacji wywalając "file not found - 170", a nie czymś w rodzaju Error 144 - odpowiedź systemu jest iście myląca;)-
144 byłoby nawet bardziej mylące :P
Zgadza się, może to powinien być inny błąd, ale nie bardzo widzę, jaki. Np. przy próbie otwarcia do zapisu pliku, który ma +P, pojawia się błąd 151 - ale to jest zgodne z logiką tego, co się dzieje, bo otwarcie pliku do zwykłego zapisu (tryb 8, a nie 9 czy 12) powoduje jego skasowanie, a więc ewentualną niemożność tego sygnalizuje się właśnie tak ("file exists").
Niestety przy RENAME 151 sygnalizuje co innego, mianowicie fakt, że w katalogu istnieje już plik o podanej nazwie docelowej. Natomiast 170 jest tu akurat zgodny z logiką działania tej funkcji, bo pliki źródłowe wyszukiwane są po nazwie i atrybutach. Jeśli zadane kryteria się nie zgadzają (np. nazwa się zgadza, ale atrybuty nie), to mamy "file not found".
Generalnie rekomendowałbym częstsze korzystanie z DIR /A albo włączenie kolorowania katalogu pod VBXE :)
... a da się włączyć kolorowanie katalogu na SDX 4.42 z 25-12-2008?
realizuje to SPARTA.SYS?, czy istnieje możliwość zainstalowania sterownika z późniejszej wersji systemu do starszej?
Realizuje to COMMAND.COM. Ale on Ci nie pójdzie na 4.42 (będzie "Symbol not defined" i to parę razy).
... ze sio zfleszowałem sic'a programując tam SDX 4.44. W jaki sposób można ustawić DIR, by ten kolorował wpisy katalogu?
... dobra, dzięki za info na priv :) -
set dircolors=col1,col2,col3,col4 ;)-
Mam problem z odpalaniem gier.
np. draconus.com, zybex.com, animal party.xex itd
Przy zwykłym odpaleniu jak i poprzez polecenie x dostaje komunikat:
179 Memory conflict
Niezależnie czy odpalam z kompa o pamięci 64kB i 128kB
Config.sys próbowałem ustawiać na różne sposoby i nic nie pomaga.
Widziałem, że na filmie prezentującym możliwiści IDE Plus 2.0 nie było z tym problemów.
A może jest jakiś loader do gier o którym nic nie wiem.
Interesuje mnie także skąd ściągnąć program sv jak i sam film Contra.
"Config.sys próbowałem ustawiać na różne sposoby i nic nie pomaga."
Podaj te różne sposoby to sie ustali problem :-)
Jako loader dla SDX polecam MSDOS (poszukaj na forum). Działa z IDE Plus, stacjami dysków i ich emulatorami (sio2ide, sio2sd).
Jak koledzy radzą, przy problemach podanie zawartości CONFIG.SYS to podstawa, a do gierek najlepiej użyć loadera (MSDOS 4.6 albo SDLOAD).
A filmiki są tutaj: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=7909
A mój problem z flashowaniem intSDX nie rozwiązany, pisałem prv do Lotharka, ale na razie cisza ;)
"WYGODNA" podstawa dla pamięci powyżej 64k (i jedynie słuszna) to np.:
USE BANKED
DEVICE SPARTA
DEVICE SIO
DEVICE QUICKED
SET PATH=CAR:;:
SET PROMPT=$L$P>
Zapisz sobie CONFIG.SYS w takiej postaci i sprawdź, czy 179 - M.C. nadal będzie występował.
.. najważniejszą część stanowi: USE BANKED, oraz lektura instrukcji obsługi SDX ;) (powiedział ten, co zawsze je czyta :P )... hihihi
Z racji tego, że intSDX mi się nie flashuje, skorzystałem na próbę z 4.44 na SIC! cartcie.
Oczywiście mam spreparowanego bootowalnego ATR-a SDX z moim własnym config.sys, itp.
Pytanie: dlaczego przy próbie bootowania tegoż ATR-a na SDX 4.44 i z włączonym QMEG 4.04 występuje permanentne "BOOT ERROR" (to samo pod Altirrą jak i prawdziwym XE)? Po przełączeniu na ATARI OS, ATR bootuje się już zupełnie normalnie.
SDX 4.44 gryzie się z QMEG OS 4.04?
Tak. Rozwiązanie INIDOS.SYS, było 1000x na forum.
Używam INIDOS.SYS przecież i do 4.42 nie było problemu. Teraz 4.44 i jest BOOT ERROR. Masz na myśli nową wersję inidos.sys jakąś?
EDIT:
Zresztą przecież napisałem, że pod ATARI OS moja "systemowa" dyskietka SDX się bootuje, problem jest z QMEG-iem, co nie występowało pod 4.42.
Też mam problem z nową SDX taki:
1. jeśli mam SDX 4.42, to po każdym zimnym resecie nie ma problemu - system wstaje przy pomocy INIDOS.SYS, lecz jeśli:
... 2. Odłączę trwale wewętrzne SDX 4.42 i podłączę SIC!'a z 4.44 to: po każdym zimnym resecie SDX 4.44 nie wstaje z INIDOS.SYS.
Z IDE+ o tyle nie ma problemu, iż można SDX bez problemu włączyć z poziomu BIOS'a interface'u. Lecz co z posiadaczami wcześniejszej wersji kontrolera? ;)-
Reasumując.... DRACO?????? :).
EDIT:
Testowałem też boota z bootmenu DracOS dla 65c816 i skutek jest taki, że partycja zainicjowana poprzez SDload, czy inny init wstanie, lecz SDX 4.44 ze "starego inidos'a nie wstanie po coldreset.
.. Draco - a czy wszystkie nowości można znaleźć na twoim sajcie? :)
.... "Dyskietka systemowa do interfejsu, w formacie ATR (strona A dla MyDOS-a, strona B dla SpartaDOS-a) - wersja z 19.I.2011." :P
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » SpartaDOS X 4.44
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 66 zapytań