1 Ostatnio edytowany przez jer (2024-08-12 07:10:01)

W końcu udało się. Atari Intern

Ale nie do końca, jak zwykle. Wszelkie zauważone błędy proszę zgłaszać np. w tym wątku.

2 Ostatnio edytowany przez Pin (2011-06-06 01:26:20)

Trochę treści bym w tym zmienił, bo brzmi to początkowo jak SOETO z lat '80 ;)-

Chodzi o głównie wstęp i informację co można, a czego się nie da :) - dużo się zmieniło, a "interface" równoległy służy nie tylko do podłączania nieistniejącego obecnie w naturze interface'u 80 - kolumn ;)-

.... z tym, że modyfikacja tego tekstu, to kilka tygodni od biedy :D

Opracowanie całości - wyrazy szacunku, bo jest to masa pracy. Jestem pod wrażeniem.

Kontakt: pin@usdk.pl

3 Ostatnio edytowany przez jer (2011-06-06 05:42:39)

Przecież to lata 80-te, ten cały nasz sprzęt i literatura do niego. To na razie tylko goły OCR po niewielkich poprawkach. Oryginał był tłumaczeniem z niemieckiego i pozostawia wiele do życzenia pod względęm stylu i szyku zdania, choć merytorycznie jest chyba OK. Dokonałem zmian bardziej rażących błędów, ale nadal widać upodobanie tłumacza (ktoś wie, kim był?) do słowa "względnie" i zawiłości zdań.
Trzeba też poprawić niektóre nazwy zmiennych, bo są wyraźnie niemieckie, np. NEUDEVC. Nalepiej chyba zmienić je na nazwy z zientarowych ksiąg SOETO, żeby utrzumać jakiś standard.
Nie jest to trudne, gdy mam wersję *.doc, także i dopisanie czegoś nie sprawi problemu.
Jako że "oryginał" jest w kiepskim stanie, bo to kopia kopii do potęgi n i OCR nie potrafił poprawnie zinterpretować wielu fragmentów tekstu, np.

"Mierząe wartouć 1 ozytqje~c yorolerzonq dotąd wortouć nir wiedząc, czy
l; ::ci^ ~.~ :iŹ'.._ ,~..~1 ^,~ . . ., '. ~1~:~; v.y- .i:. I, my _ . _-, _ w:.~ ~.,_e do tc~c m•-y;;łą ~„. :~rń:i F~, .:Ic , ; r~y 1c`5¬rej •rr. ; •wh7•.°, We .,y~tyr,:je, hor.ic,:a3 syster; oPcrecyjnY ju~ prawid?omo j1 ., . .. ~ .
.,-.. . , .. ~.~~.,',~-. _ „ <'.r.r cier.i jest to,"

więc trzeba było przepisywać je z lupą w ręku. Praca nad tym dotychczas zajęła miesiąc po średnio 4 godziny dziennie i żona była zła, musiałem imać się różnych sposobów dla jej ułagodzenia ;)

4

Podziwiam za wklad pracy ! szacun

ps. jakie to sposoby ? przydalaby sie ta wiedza reszcie....

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

5

Noo... np. nie oglądałem Discovery w łóżku przed snem :D

6

Szacunek Jer!!

7

aaaa - no to jeśli to reedycja, to co innego ;)-

Kontakt: pin@usdk.pl

8

"Drugą zaletą systemu operacyjnego Atari w przeciwieństwie do innych
producentów jest to, Ŝe panuje tam porządek.
To oznacza, Ŝe cały system jest podzielony na małe procedury, w
których bardzo łatwo moŜna określić, co się otrzyma po określonym
pobudzeniu.
Z małymi wyjątkami moŜna powiedzieć, Ŝe ten system operacyjny był
pisany przez inŜynierów, którzy doskonale rozumieją swoją pracę."

ciekawe, ze z kazdej strony barykady w tamtych czasach rzucano identycznymi fanbojowymi tekstami :-)

dobra publikacja. sciagnalem.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

9

jer napisał/a:

W końcu udało się. http://www.dereatari.republika.pl/liter … Intern.pdf

Kawał świetnej roboty!
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Marcin

ATARI 65XE + SIO2BT
http://atari.pl/hsc/ad.php?i=22.3

10

Świetna publikacja.

Do poprawki na str 12 "PODZIAŁ PAMIĘCI I PLANY PRZYŁĄCZEŃ"
1. Jest                 
61440 F000h  ROM 8KB               
65535 FFFFh  System Oper.
powinno być
57344 E000h

2. Jest 40960 C000h BASIC 8KB, powinno być 40960 A000h

11

Nihil novi, ale początkującym się pewnie bardzo przyda. Dobra robota, jer!

KMK
? HEX$(6670358)