26 Ostatnio edytowany przez Sikor (2011-06-05 21:51:07)

Zacytowałem tylko solucję podaną przez Ciebie ;P Nieważne, nie zaśmiecajmy wątku ;P

Sikor umarł...

27

I co, czyżby nie działała?

KMK
? HEX$(6670358)

28

A nie wiem, nie mam KMK2. Ale skoro wyłączasz IDE - to raczej nie powinna zadzialać przez Ide w postaci takiej, jak zaprezentowano...

Sikor umarł...

29 Ostatnio edytowany przez drac030 (2011-06-05 21:54:34)

A dociera do Ciebie, że opis może być uproszczony? Monsoft jakoś nie widzę, żeby narzekał. I nie przypominam sobie, żebym podawał opis "flaszowania przez IDE". Podałem opis flaszowania najprostszy z możliwych. Skoro Cie on nie dotyczy, to może bądź tak miły i przyczep się do czegoś innego :P

KMK
? HEX$(6670358)

30

Więc podam cały:

drac030 napisał/a:
Monsoft napisał/a:

opis jak mozna tego SDX'a sflaszowac ?

Opis:

1) pobieramy z sdx.atari8.info archiwum ZIP z obrazami ROM-ów SDX

2) wyciągamy stamtąd plik SDX444_ideplus.atr

3) podmontowujemy pod jakieś APE

4) bootujemy Atari

5) jeśli wstaje SDX, to dajemy COLD /N, przytrzymujemy SHIFT (żeby odpiąć IDE), wciskamy RETURN

6) uruchamia się flaszer, dalej wszystko dzieje się mniej wiecej samo

Jeśli punkt 5 ma zadziałać, w menu konfiguracyjnym musi być ustawione "Quick disable: Shift"

Punkt 3 - wymaga grzyba. Odpada.
Punkt 5 - wyklucza natywne ide w KMK2.
Jednym słowem - opis do d..y lub sprzęt do d..y. Nie da się sflaszować:
a) bez obecności IDE (podłącz ape lub inny odpowiednik)
b) wyp* IDE przed flaszowaniem
Sorry, Drac040 - ale jako logik powinieneś się zastanowić. Najeżdzam stricte dla tego, bo Ty się czepiasz do innych, jak zrobią lapsus językowy. A sam dałeś dwa babole w opisie ;P

Sikor umarł...

31 Ostatnio edytowany przez drac030 (2011-06-05 22:02:11)

Sikor, ja Cię proszę, przestań trollować i idź się wyśpij, bo pleciesz od rzeczy.

PS. A jeśli masz do mnie jakieś osobiste pretensje, to zapraszam na priv.

KMK
? HEX$(6670358)

32

Konrad, nie mam. Nie lubię sparty, ale doceniam włożony wysiłek i podziwiam za wytrwałość w projekce. Ale jak przeczytasz swoją solucje kilkukrotnie - jest nielogiczna (wymaga grzyba i wyłączenia interfejsu) lub wskazuje na niedopracowanie interfejsu. Więc sugeruję poprawienie opisu - bo z tego, co piszesz potem - można jednak sflaszować z KMK2. Oczywiście tylko w trybie 256 bajtów, ale można.
Więc - albo opis nieprawdziwy, albo błędy w KMK2 uniemożliwiające sflaszowanie z interfejsu. Logiczne?

Sikor umarł...

33

Sikor napisał/a:

Logiczne?

Przykro mi, ale nie.

KMK
? HEX$(6670358)

34

No właśnie, Twój opis jest nielogiczny. Według pkt. 3 - wymaga APE (lub odpowiednika - znaczy sie nawet z atr-a podpietego przez SIO2xxx nie pójdzie). Dodatkowo - punkt 5 wyklucza natywne użycie IDE interfejsu. Nieprawdaż?
Przeczytaj powoli, wielokrotnie - co podałeś w solucji.

Sikor umarł...

35

Sikor, ja nie mam problemów z czytaniem oraz, jak sam stwierdziłeś, nie mam też problemów z logiką. Powinno Cię to nieco zastanowić. Drugą sprawą, która Cię powinna zastanowić, jest fakt, że wykłócasz się w sprawie, która Cię nie dotyczy w żaden sposób i o której nie masz zielonego pojęcia.

KMK
? HEX$(6670358)

36

Stwierdzam tylko fakt. Według solucji - bez grzyba z zainstalowanego IDE nie pójdzie. Przypomnę punkt 5:

Drac030 napisał/a:

5) jeśli wstaje SDX, to dajemy COLD /N, przytrzymujemy SHIFT (żeby odpiąć IDE), wciskamy RETURN

Więc - według tego - nie sflaszujesz z IDE. Później piszesz - że sflaszujesz.
Punkt 3 - wymaga APE lub odpowiednika? Po cholerę? Może wolę makeatr i puścić na przykład z SIO2SD lub z pendrive-a po SIO2USB?
A chcąc sflaszować z atr-a podpiętego pod KMK2 - według opisu jest zalecenie, aby wyłączyć. Więc- według opisu - nie da się? Tak wynika z Twego tekstu po prostu. Historia zostanie. Błędy solucji też. Więc  wypada teraz sprostować, że się da (lub zatwierdzić, że z KMK2 ni chuchu)) i tyle. Po co więc się pienisz?

Sikor umarł...

37 Ostatnio edytowany przez drac030 (2011-06-05 22:42:59)

Sikor napisał/a:

Stwierdzam tylko fakt. Według solucji - bez grzyba z zainstalowanego IDE nie pójdzie.

Rozumiem, Twoim zdaniem dwa pierwsze punkty (ściągnięcie z netu archiwum ZIP o wielkości 2,2 MB, zawierającego długie nazwy plików, oraz rozpakowanie go) znakomicie da się wykonać na Atari, wobec tego punkt 3, w którym ośmieliłem się wymienić "jakieś APE", jest zupełnym skandalem.

Przypomnę punkt 5:

Drac030 napisał/a:

Więc - według tego - nie sflaszujesz z IDE. Później piszesz - że sflaszujesz.

I gdzie tu "sprzeczność"? Czyżbym napisał i potem uporczywie powtarzał, że jest to JEDYNY sposób sflaszowania SDX? Monsoft zapytał o "opis jak można sflaszować" (nie napisał: "proszę mi podać wszystkie sposoby sflaszowania SDX"). Więc podałem mu opis sposobu NAJPROSTSZEGO.

Punkt 3 - wymaga APE lub odpowiednika? Po cholerę? Może wolę makeatr i puścić na przykład z SIO2SD lub z pendrive-a po SIO2USB?

Ale przecież nikt Ci nie broni. ATR to ATR, jak chcesz, możesz go sobie otworzyć przez Sio2SD albo SIO2USB. Albo nagrać zawartość na magnetofon i odtworzyć stamtąd (acz to oczywiście będzie wymagało wykonania zmian we flaszerze, których jednak nikt Ci nie broni wykonać, o ile umiesz :P).

A chcąc sflaszować z atr-a podpiętego pod KMK2 - według opisu jest zalecenie, aby wyłączyć.

Ale że ten opis dotyczy flaszowania z IDE, to jest tylko Twoje wyobrażenie. Wybacz, ale ja za Twoje iluzje nie odpowiadam.

Więc- według opisu - nie da się? Tak wynika z Twego tekstu po prostu. Historia zostanie. Błędy solucji też.

A owszem, historia pewnie zostanie ;)

Więc  wypada teraz sprostować, że się da (lub zatwierdzić, że z KMK2 ni chuchu)) i tyle. Po co więc się pienisz?

Kiedy to Ty się pienisz, czepiłeś się jak pijany płotu czegoś, co Cię nie dotyczy - mojej odpowiedzi skierowanej do Monsofta, z której ten jest, póki co, zadowolony. Możesz mi wyjaśnić, dlaczego generujesz sobie posty akurat w tym wątku?

KMK
? HEX$(6670358)

38 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2011-06-05 22:49:37)

Jezu, a moglem sie nie pytac ;)

Mnie opis Konrada odpowiada bo i tak przeciez wiadomo ze bez jakiegos urzadzenia na SIO zazwyczaj sie nie obejdzie przy przenoszeniu danych miedzy swiatem a Atarka.
SIO2PC to podstawa i chyba wiekszosc ludzi jakas wersje tego urzedzania posiada.
Druga infromacje podeslal Pin i Dely wiec jak widac da sie flashowac tez z samego controlera IDE.

39

tak, da się - i to nawet u mnie raczyło zadziałać. To powinien być argument absolutny :) :D

Kontakt: pin@usdk.pl

40 Ostatnio edytowany przez Sikor (2011-06-06 18:00:03)

@Drac030: wytknąłem Ci tylko oczywiste błędy w opisie. Nakazujesz wyłączyć IDE - mimo, że możesz z niego sflaszować
@Monsoft:  da się, kartę CF możesz zapisać w czytniku i odpalić na przykład z MyIDE, KMK. Da się użyć Karin Maxi - nie masz SIO...
@Pin: i o to chodzi, aby poprawić opis, a nie wmawiać innym, że się czegoś nie powiedziało - co usilnie stara się zrobić Konrad. Mylić się jest rzeczą ludzką, wystarczy poprawić opis. A nie myli się tylko ten, kto nic nie robi
@Drac030: nie, nie umiem zmienić kodu flaszera. I co, mam się czuć przez to gorszy? Takie podejście jak Twoje zabija we mnie chęć używania sparty i paru innych rzeczy, takie podejście "sceny" dużego Atari (jak się kiedyś pytałem o jakąś pierdołę w C dla ST - zostałem z..ny, że się wogle pytam) - zabiło we mnie chęć próbowania napisania czegokolwiek na ST/TT/Falcona. Przez takie podejście mam coraz bardziej w d..e całą zabawę w Scenę, bo znowu wydziela się powoli ELYTA... Jako zwykły user powinienem mieć w dupie jak się flaszuje i na jakiej zasadzie to działa - wkładam w kompa i ma działać. Jak nie - mam nacisnąć 26 magicznych przycisków według instrukcji (lub mniej/więcej, w zależności od potrzeb) i nie używać innych urządzeń (których nie muszę mieć). A instrukcja podana przez Ciebie mówi mniej-więcej tak:

Tłumaczenie_ze_srakiego_na_owaki napisał/a:

Weź se grzyba i stwórz/zgraj ATR. Podłącz grzyba (lub zewnętrzną stację, w kadym razie nie KMK2 - bo tam według instrukcji wyłączasz IDE, więc wuj odczyta) -  czyli inne urządzenie (zmuszasz w instrukcji/przepisie do zakupienia/wypożyczenia innego urządzenia) i nagraj nową wersję. Jak nie masz innego urządzenia (wszak instrukcja mówi o wyłączeniu IDE) - zesraj się i wróć do punktu pierwszego.

Tak pokrótce można to odczytać. Dlatego czepiając się proszę o poprawkę dla laików. Że teraz nie mam urządzenia - to według Drac030 - mogę sp*ć, bo mnie to nie dotyczy? Brawo za marketing i zachęcanie potencjalnego usera (jakim mogę być ja, pan Heniek, wujek Staszek i około 2000 aktywnych atarowców, których niestety zasadniczo ubywa, a nie przybywa). Jeszcze raz gratuluję podejścia.;

Sikor umarł...

41

Skrócona wersja dla Sikora i innych, którym się nie podoba opis draco (bez PC).

1. Zgraj skądś plik z flasherem i odpowiednią dla Twojego_Urządzenia wersją ROM SDX.
2. Uruchom flashera upewniając się, że jest wraz z ROM w głównym katalogu dysku / dyskietki.
3. Koniec!

Nieco rozdmuchaliście chłopcy konflikt. Proszę przestać lub się przenieść do Bałaganu, inaczej pociągnę za konsekwencje.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

42

Sikor, w poście nr 37 zadałem Ci wcale nie retoryczne pytanie, cytuję "gdzie tu sprzeczność?". W poście nr 27 zadałem Ci również nie retoryczne pytanie "I co, czyżby nie działała?" (sc. tak ładnie przez Ciebie nazwana "solucja").

Oczekuję na nie rzeczowej odpowiedzi, a nie wynurzeń na temat, co Cię do czego zniechęca.

KMK
? HEX$(6670358)

43

@dely: o.k.
@drac030: sprzeczność - nakazujesz wyłączyć IDE, więc wymuszasz inne urządzenia. Co do działania - nie wiem, nie mam kmk2.
Jak dla mnie eot, bo zaśmiecamy temat. Tu się już nie wypowiadam.

Sikor umarł...

44

Sikor, you're welcome.

Gdyby ktoś jeszcze nie zrozumiał, na wszelki wypadek wyjaśniam: instrukcja flaszowania w poście nr 12 dotyczy flaszowania z SIO (co jest raczej dość oczywiste), bezpośrednio z przygotowanego i znajdującego się w archiwum pliku ATR.

Jeśli ktoś chce, może sobie z tegoż SIO przekopiować plik SDX444.ROM na dysk IDE i sflaszować stamtąd.

Jeśli ktoś chce się podzielić sposobem, w jaki sposób ściągnąć archiwum z internetu i rozpakować je, a następnie sflaszować SDX tak, jak sobie życzy kolega Sikor, tzn. bez użycia zewnętrznego komputera PC (Amigi/ST/TT/Falcona itp.), to też będzie chętnie wysłuchany (jak mniemam).

KMK
? HEX$(6670358)

45 Ostatnio edytowany przez Pin (2011-06-06 23:33:57)

Dziwna sprawa. Zainstalowałem SpartaCommander, kopiowałem z głównego katalogu na B:> fdisk2.com - rozmiar 7453 bajty, chciałem nadpisać starą wersję o takiej samej nazwie, lecz znajdującą się w B:>hdd>fdisk2.com rozmiar 7440 bajtów. Operacja kopiowania i nadpisywania zakończyła się tak, iż mam teraz w b:>hdd> dwa pliki o tej samej nazwie (fdisk2.com) i różnych rozmiarach. Zastanawiam się, co będzie jak skasuję "jeden" z nich ;)- ... i znikły obydwa :)

... czy coś zmieniło się z poleceniem RENAME? :) - jakby trochę nie działa :D

Kontakt: pin@usdk.pl

46

Pin napisał/a:

Operacja kopiowania i nadpisywania zakończyła się tak, iż mam teraz w b:>hdd> dwa pliki o tej samej nazwie (fdisk2.com) i różnych rozmiarach.

To znaczy, że DOS przy przeszukiwaniu katalogu docelowego nie znalazł takiego pliku, więc nie skasował go, a zatem założył nowy. Co wskazuje na jakiś problem: może połączenie z PBI (czy też CART/ECI) jest niepewne, sprawdź to, może też trzeba przeczyścić złącza.

Jak coś takiego nastąpi, zawsze pierwsze co trzeba zrobić, to CLX na tym dysku.

Zastanawiam się, co będzie jak skasuję "jeden" z nich ;)- ... i znikły obydwa :)

Tak, DEL zawsze kasuje wszystko, co zgadza się z podaną maską plików; to jest ficzer, jakby co. I wygląda, że tym razem przeszukiwanie katalogu się udało.

... czy coś zmieniło się z poleceniem RENAME? :) - jakby trochę nie działa :D

Jak nie działa, jak działa? :) Co dokładnie robisz i co mówi?

KMK
? HEX$(6670358)

47

Mam problem z zaflashowaniem intSDX (od Lotharka, płytka razem z 4 x OS) 4.42 na 4.44.
Flashowanie włączone, odpalam ATR-a SDX 128, wykrywa mi Flash ROM: Am29F010, 128 KB, potem niby kasuje (i wykasował, bo SDX 4.42 już nie działa ;) ) a następnie otrzymuję:

Bank0: Read...Flash...
ERROR: Programming failed!

O co chodzi? To moja pierwsza próba upgrade'u przez flashowanie z poziomu Atarki i na tę chwilę pozbyłem się wewn. SDX... :-/

48

trub mówił mi rano, że był jakiś problem z flaszerem do intsdx128, podobno jest już naprawione. Ściągnij archiwum teraz i sporóbuj jeszcze raz (data pliku ATR 6-6-2011, godzina 12:41 - podaję, żebyś mógł sprawdzić, czy flaszujesz tą wersją, co trzeba).

KMK
? HEX$(6670358)

49

No właśnie walczę z SDX444_sdx128.atr 6-6-2011, godzina 12:41 i takie objawy jak napisałem uprzednio...

50

Niestety, ja nie mam intSDX128, więc nie mogę zweryfikować, czy to nie działa w ogóle, czy tylko u Ciebie. Trzeba poczekać, aż się ktoś odezwie (np. trub), kto może potwierdzić albo zaprzeczyć, że flaszer mu chodzi w tej konfiguracji.

Z kodu wygląda, że jest to błąd programowania zgłoszony przez sam flasz. Może spróbuj przy nim powróżyć, jeśli się da, tzn. np. wyjąć i włożyć, wymienić na inny egzemplarz, albo coś takiego. Póki się coś nie wyjaśni...

KMK
? HEX$(6670358)