nie bądź taki - wskaż mi chociaż kierunki poszukiwań...
ja bazuję na tym co PRZECZYTAŁEM w SIO Atariki, nie ma.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » SIO wpada $F8
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja bazuję na tym co PRZECZYTAŁEM w SIO Atariki, nie ma.
kierunek==>czytaj od lewej do prawej, przesuwając się co wiersz do dołu...
mógłby Ktoś mi pomóc?
przeczytałem po koleii:
http://atariki.krap.pl/index.php/SIO
http://atariki.krap.pl/index.php/Lista_ … ug_funkcji
http://atariki.krap.pl/index.php/POKEY
http://www.atariarchives.org/dere/
i nic... a może chodzi o systemy turbo?
Napisałem Ci $53.
Pomyśl może czym się różni od $D3 o którym to rozkazie pisałeś...
I czego status można w ten sposób sprawdzić.
ludzie darujcie, skąd mam to wiedzieć skoro nie pisze.
gdyby to był numer sektora to bym się domyślił, że chodzi o turbo, ale to ustawiony 8 bit w komendzie, nie wiem co to oznacza... skąd mam wiedzieć...
nie możecie napisać po prostu? szkoda zaśmiecać wątek...
No a jak sprawdzić czy podłączona stacja obsługuje to turbo??? (a są takie turba, które w rozkazie ustawiają 7 bit - i to nie jedno a do tego popularne). Co oznacza, że nie czytałeś zbyt wiele.
Masz jakiś inny prostrzy/ciekawszy sposób??
Twoja stacja nie obsługuje tego protokołu więc - zupełnie prawidłowo - jest błąd.
No i masz racje faktycznie "nie pisze", ale za to "jest napisane".
a może chodzi o systemy turbo?
Człowieku, rozumiesz wyraz "wszystko"? Skoro "systemy turbo" są podlinkowane i poradzono Ci przeczytać "wszystko, co jest podlinkowane", to z czym masz problem?
nie możecie napisać po prostu? szkoda zaśmiecać wątek...
A Ty nie możesz po prostu przeczytać, co Ci każą, zamiast zaśmiecać wątek?
Jednakże drugi bajt tego bloku, zawierający wartość bajtu DCMND bloku DCB, jest zwiększony o 128 (ORA #$80). - ???
ale nadal kwestia tego crc jest dla mnie niezrozumiała, czy bajty dodają się razem z bitem przeniesienia C?
coś nie tak z tym crc, bo APE też nie wychwytuje tej komendy $D3...
zastanawia mnie jeszcze to: "Przesłanie potwierdzenia końcowego ("C" lub "E") musi nastąpić w czasie od 850 usec. do 16 msec. po przesłaniu bloku danych.
Ogólnie potwierdzenie końcowe ("C" lub "E") musi nadejść z urządzenia nie wcześniej niż po 250 usec. i nie później niż po 255 sekundach - czyli po 4 minutach i 15 sekundach - od nadesłania potwierdzenia komendy ("A"). "
nie ma tu jakiejś sprzeczności? czy taka stacja dyskietek na przykład wyrobi się z zapisem danych w ciągu 16ms?
Może mi Ktoś powiedzieć jak liczy się sumę kontrolną, czy przez ADD czy ADC?
http://www.youtube.com/watch?v=UBo8KXc83tc
@bezrobotny: http://atariki.krap.pl/index.php/Katego … nik_kodera
Co do "milisekund", na samym dole jest podana bibliografia, w razie wątpliwości, czy w haśle nie ma błędu, możesz tam zajrzeć.
czy komendy $58 też powinienem się spodziewać?
czy ten czas od skasowania COMMAND do wysłąnia ACK wynosi maks. 16 ms, czy może jednak więcej?
Bezrobotny miał nosa, w Atariki rzeczywiście był błąd.
a w którym miejscu i czy poprawione :)? a już widzę,
a co myślicie o komendzie $58? interesuje mnie też maksymalny czas pomiędzy skasowaniem COMMAND i wysłaniem ACK...
I bardzo dobrze, warto mieć zróżnicowane zainteresowania.
zrobiłem taką małą iterakcję, na wszystkie komendy odpowiadam NACK... cuda normalnie cuda z tą spartą...
chłopaki nie czepiam się, ale weźcie to przeczytajcie:
6c) jeśli to jest zapis bloku danych, komputer przesyła blok danych plus sumę kontrolną do urządzenia. Po jego przyjęciu, jeśli blok danych jest poprawny, urządzenie odpowiada kodem $41 ("A") i przystępuje do np. zapisania danych na nośnik. W przeciwnym wypadku, jeśli w nadesłanym bloku danych urządzenie stwierdzi błąd sumy kontrolnej lub inne nieprawidłowości, odpowiada kodem $4E ("N") lub nie odpowiada w ogóle, a blok danych ignoruje. W następnej fazie urządzenie informuje komputer o wykonaniu kodem "C" lub "E" o znaczeniu jak powyżej, i na tym transmisja się kończy. Przesłanie bloku danych musi rozpocząć się nie wcześniej niż 1000 usec. i nie później niż 1800 usec. po przesłaniu ostatniego bitu potwierdzeniu przyjęcia komendy (pierwszym "A"). Rozpoczęcie przesłania potwierdzenia otrzymania bloku ("A" lub "N") musi nastąpić w czasie od 850 usec. do 16 msec. po przesłaniu ostatniego bitu bloku danych.
We wszystkich 3 przypadkach transmisja potwierdzenia końcowego ("C" lub "E") z urządzenia musi rozpocząć się nie wcześniej niż po 250 usec. i nie później niż po 255 sekundach - czyli po 4 minutach i 15 sekundach - od przesłania ostatniego bitu potwierdzenia komendy ("A") (6a, 6b) lub od odebrania ostatniego bitu bloku danych (6c).
same sprzeczności i nie wiadomo o co chodzi - do poprawki.
Z "samymi sprzecznościami" chyba lekko przesadziłeś. Po prostu ten kawałek:
W przeciwnym wypadku, jeśli w nadesłanym bloku danych urządzenie stwierdzi błąd sumy kontrolnej lub inne nieprawidłowości, odpowiada kodem $4E ("N") lub nie odpowiada w ogóle, a blok danych ignoruje. W następnej fazie urządzenie informuje komputer o wykonaniu kodem "C" lub "E" o znaczeniu jak powyżej, i na tym transmisja się kończy.
trzeba pewnie uzupełnić:
W przeciwnym wypadku, jeśli w nadesłanym bloku danych urządzenie stwierdzi błąd sumy kontrolnej lub inne nieprawidłowości, odpowiada kodem $4E ("N") lub nie odpowiada w ogóle, a blok danych ignoruje, i na tym transmisja się kończy (po stronie komputera następuje błąd timeout i powtórzenie komendy).
Jeśli blok danych był w porządku, to w następnej fazie urządzenie informuje komputer o wykonaniu kodem "C" lub "E" o znaczeniu jak powyżej, i na tym transmisja się kończy.
Acz można to było samemu wymyślić.
wyczytałem w atariki, że w synchromeshu do stacji wysyłany jest kodzik, czyli ta komenda $58 to chyba nie jest przypadek? pytam z ciekawości...
a jak odróżnia się turbo w CA2001 i jak w LDW2000 skoro pierwsza pracuje z 38k, a druga z 68kB/s?
wyczytałem w atariki, że w synchromeshu do stacji wysyłany jest kodzik, czyli ta komenda $58 to chyba nie jest przypadek? pytam z ciekawości...
Przypadek. Komputer wysyła przez SIO przypadkowe bajty, a stacja na nie przypadkowo reaguje. Działanie SIO jest złudzeniem powodowanym przez bezpośrednie działanie Absolutu(tm)
a jak odróżnia się turbo w CA2001 i jak w LDW2000 skoro pierwsza pracuje z 38k, a druga z 68kB/s?
To zależy. Stacja nie musi niczego odróżniać, bo albo obsługuje to, albo tamto ("zła" prędkość transmisji powoduje błędy sumy kontrolnej, a to patrz protokół SIO). Komputer jeśli ma sprawdzić, czy stacja obsługuje to czy tamto, ustawia najpierw np. 38,4 kbps i wysyła rozkaz Status. Jak się uda, to to jest właśnie to. Jeśli nie, to przestawiasz w 68,2 kbps i ponawiasz.
Draco - ja sobie potroluje - juz wiem co miales na mysli mowiac na Grzybsoniadzie o panie BEZROBOTNYM ;-)
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » SIO wpada $F8
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 65 zapytań