Chciałem wykorzystać jednego duszka i wyświetlić na ekranie dwa niezależne od siebie obiekty. Jeden w górnej części ekranu, drugi w dolnej. Obiekty mają poruszać się tylko poziomo. Sprawa wyglądała na prostą, a przynajmniej tak mi się wydawało. Mniej więcej w połowie ekranu wrzuciłem przerwanie DL, które „tnie” duszka na pół i wpisuje nową pozycję poziomą dla obiektu dolnego... W przypadku zastosowania DLI dla kolorów ekranu nie ma problemu. Od linii, w której występuje przerwanie na ekranie jest nowy kolor. Z duszkami to nie działa! Zapisanie rejestru HPOSP0 (poziomo pozycja PLAYER0) w trakcie przerwania zmienia położenie całego duszka na ekranie, a nie tylko części, po której wystąpiło przerwanie. Pomyślałem sobie: no tak, przy kolorach mamy rejestry kolorów i ich cienie, a w PMG tego nie ma (jest?). Jak sobie radzicie w takich sytuacjach? Wymyśliłem, że wrzucę dwa przerwania DLI – jedno tuż przed miejscem, w którym ma się pojawić dolny obiekt, a zaraz po nim drugie DLI, które „przywróci” pozycję poziomą, aby górny obiekt wyświetlany był poprawnie. Kiepsko się to sprawdza, bo przez krótką chwilę widać na ekranie, że górny duszek pojawia się na pozycji poziomej odpowiadającej dolnemu i odwrotnie – dolny czasami pojawi się na pozycji górnego. Jest to tylko chwilka, ale jest i dyskwalifikuje takie rozwiązanie. Przecież w grach stosuje się taką technikę i jakoś nie zauważyłem w nich tego niekorzystnego efektu. Co robię źle?
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.