26

Hex editorem dodaj sobie odpowiednie wpisy i (jeśli jest) sumę kontrolną pliku .rom

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

27 Ostatnio edytowany przez sq7bti (2015-01-24 21:50:24)

Wiem, że wątek jest już dość stary, ale być może nadal dla niektórych aktualny.... przynajmniej dla mnie.

Czy przełącznik /F jest niezbędny do stabilnego rozpoznania podłączonego RTC72421? W moim przypadku czasem działa bez, a czasem nie. Pomaga wtedy dołączenie /F do CONFIG.SYS.
Mam w takim razie pytanie czy sposób podłączenia ma jakiś wpływ na skuteczność procedury detekcji. W sieci krąży kilka opisów podłączania RTC:
- Pasiu
- Atariki
- Tori
- David Spilka/Datri jako dodatek do COVOX'a

Różnią się kosmetyką. Wszystkie poza Datri sterują linią ~CS0 z A4. Być może problem leży w sposobie zasilania? W moim przypadku jest to super-cap 1F/5.5V.

Czy jest wśród szanownych forumowiczów ktoś kto nie ma żadnego problemu z detekcją tego układ pomimo braku przełącznika /F? Prosiłbym zainteresowanych o podzielenie się uwagami i spostrzeżeniami. Z mojej strony dodam że używam oryginalnego sterownika z SpartaDOS-X 4.46, a problemy występują niezależnie od wartości napięcia na kondensatorze podtrzymującym pracę przy braku zasilania z komputera. Oczywiście w granicach opisanych w dokumentacji układu.

s.

[EDIT]: update linku do Tori

poszukuje kwarcu 14.187576 MHz (CO70034)

28 Ostatnio edytowany przez tOri (2014-06-12 20:17:52)

U mnie bez /F sterownik nie widzi RTC72421 niestety. Jest to kopia Pasiowego ARC z wyrzuconym kwarcem (bo jest niepotrzebny dla tego scalaka). Sterowanie z GAL wewnetrznego SpartaDOS X. Podtrzymanie na baterii litowej 3V.

Należałoby najpierw się dowiedzieć jak wygląda procedura detekcji bo tu może być pies pogrzebany - a to najszybciej u autora sterownika :)

Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard
https://reversing.pl SSL enabled site

29

Za radą Zenona (dzięki) poprawiłem warunki zasilania układu (dolutowałem blisko kondensatory tantalowy 22uF i  100n) i jak na razie za każdym razem sterownik ARCLOCK rozpoznaje RTC.

s.

poszukuje kwarcu 14.187576 MHz (CO70034)