1 Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2011-04-23 16:47:48)

witam!
Chłopaki pomocy, nie działa mi SpartaDOS X 4.43...

Konkretnie sparta działa, ale nie działa mi ARC...

Botując z ATR dostaję takie komunikaty:

http://henku.ayz.pl/Smietnik/sparta_4.43_babol.jpg

config.sys:

USE BANKED
DEVICE SIO
DEVICE SPARTA
DEVICE ATARIDOS
DEVICE CAR:\ARCLOCK.SYS

autoexec.bat:

TD ON

ARC żywcem przeklepany ze schematu który tu kiedyś dostałem (niestety nie pomnę linka).

POMOCY!

P.S.
Dodam, że z wersją 4.42 działa prawidłowo. Można wiedzieć co się zmieniło w temacie ARC?

P.S.2
widzę, że tylko u mnie nie działa, możecie podać adres do schematów z których robiliście ARC? i jakie wersje Sparty posiadacie?

2

DEVICE ARCLOCK /F

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3

DZIĘKI!!!

P.S. czy w Atari istnieje jakiś sposób programowego wpisania spacji? coś jak CTRL+ALT+kod ASCII jak w PC? mam komputer w którym nie działa spacja i za cholerę nie mogę poprawić tego config.sysa... a Total Commander się wywala...

4

W tependy ślij mi tego ATRa co się na SDX wywala, bo mi brakuje przykładów, dlaczego i jaki błąd to powoduje.....

pajero_pn[malpolud]poczta[kropa]onet[kropa]pl

5

próbowałem zmontować sobie firmware (AtraX) automatycznie ładujące i uruchamiające ARC, ale przy uruchomieniu sypie błędami... niestety ukradli mi aparat i nie mogę zrobić fotki... coś, że "urządzenie nie gotowe", a później "za dużo otwartych kanałów" coś w tym stylu....

pozwalam sobie wkleić to firmware do analizy: http://henku.ayz.pl/Smietnik/atrax.rom

może Ktoś pomóc?

6

Problem nie dotyczy ARCa, tylko czegoś innego.
Umieściłeś AUTOEXEC.BAT na CAR: choć pisałem że to niezalecane. Użycie takiego pliku jest mocno ograniczone, bo
CAR: wspiera co najwyżej jeden uchwyt do pliku (z tego samego powodu nie można kopiować plików z CAR: poleceniem COPY).

Słowem musisz AUTOEXEC.BAT mieć na dysku.

7

ok, sprawdzę w wolnej chwili, dzięki
ale prawdę mówiąc nie rozumiem czemu nie można umieścić w car:autoexeca...

a z innej beczki, jaki zalecali byście config.sys, co w nim umieścić, żeby był możliwie mocno uniwersalny? np. żeby odczytywał dyski w formatach atari, a nie sparty?

8

bezrobotny napisał/a:

ale prawdę mówiąc nie rozumiem czemu nie można umieścić w car:autoexeca...

Przecież można. Tylko jego użyteczność tam będzie ograniczona, jak już trub napisał.

a z innej beczki, jaki zalecali byście config.sys, co w nim umieścić, żeby był możliwie mocno uniwersalny? np. żeby odczytywał dyski w formatach atari, a nie sparty?

"Zalecalibyśmy umieścić" w nim to, co umieściliśmy w dystrybucyjnym CAR:CONFIG.SYS. Rozdział 10 instrukcji obsługi.

KMK
? HEX$(6670358)

9 Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2011-05-08 18:46:39)

no właśnie, mała niedoróbka programu do edycji, nie można wypakować pliku, konkretnie config.sysa...

P.S. ale manual ma tylko 8 rozdziałów...

10

Chyba źle się wyraziłeś.
Pliku CONFIG.SYS nie można usunąć, a co najwyżej zastąpić innym. Tak ma być.

11

tak nie można usunąć, ale ja chciałem wyodrębnić, dodać swój wpis, wpisać do obrazu... nie da się, chyba, że ja nie umiem.

12

Musisz poczekać na release nowej wersji Imagera, jest w niej podręczny edytor CONFIG.SYS.

13 Ostatnio edytowany przez drac030 (2011-05-08 19:39:49)

bezrobotny napisał/a:

P.S. ale manual ma tylko 8 rozdziałów...

No to ósmy ;)

Domyślnego CONFIG-a nie można "wypakować", ale można sobie wyświetlić na ekranie. Strona 134 instrukcji obsługi.

KMK
? HEX$(6670358)

14 Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2011-05-08 20:30:10)

ten numer to taki niecelny strzał? ;)

nie wiem jak podejrzeć tego configa, w tym toolu nie ma żadnej odpowiedniej opcji... tool w ogóle nie ma żadnych opcji...

P.S. no poszukam jeszcze w manualu

15

w manualu (tym po angielsku) nie ma opisanego programu do edycji firmware...

czy Ktoś mógłby wydłbać i podesłać mi config.sys? qwertz99@go2.pl

ogólnie to przydała by się możliwość wyodrębniania i dodawania plików oraz konwersji Ascii PC <=> atari

16

bezrobotny napisał/a:

w manualu (tym po angielsku) nie ma opisanego programu do edycji firmware...

Nikt nie twierdził, że jest tam opisany program do edycji firmware.

KMK
? HEX$(6670358)

17

a fakt pomyliłem wątki, ale czy Ktoś mógłby...

no to może jakiś mały update tego toola?

18

przypomnij sobie post #12

19

aj sory wielkie, przegapiłem ten post, a tak orientacyjnie kiedy można się spodziewać? bo chyba nie za pół roku?
a może Ktoś mógłby mi podesłać ten config.sys z dopisanym uruchamianiem ARC, cobym mógł sobie wkleić do obrazu?

P.S.
nie wiecie gdzie można tanio kupić AT29C010A? niby są na ebayu, ale jak ostatnio kupiłem 10 sztuk, to 7 było uszkodzonych... no i zrobiłem interes.

20

AT29C010A? Czemu akurat te ? ;-) Mam takich troche .... w DIP chyab ze szukasz PLCC ?

"wszystko się kiedyś kończy......."

21

no właśnie szukam PLCC, były w TME, kupiłem 5 sztuk i scalaki zniknęły z oferty... dziady....

ponawiam prośbę, czy Ktoś może mi podesłać config.sys z car: sparty 4.43?

22

Mam dziś dzień dobroci.

Wpisz dobry człowieku te magiczne kilkanaście znaków:

TYPE CAR:CONFIG.SYS
Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

23

dzięki! ale na wiele mi się to nie przyda, bo jak już pisałem w mojej atarynce uszkodziła się spacja, muszę wszystko robić na PC, dlatego mam z tym takie trudności...

24

A możesz powiedzieć w ogóle co starasz się usiłować? Tzn. jaki jest cel Twojej batalii? Bo nie rozumiem za bardzo.

25 Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2011-05-13 09:33:01)

chcę dopisać tą linijkę uruchamiającą zegar ARC którą podałeś wyżej do domyślnego config.sys... szkoda, że nie da się dopisać td on do autoexeca, ale mam nadzieję, że samo załadowanie zegara spowoduje, że pliki będą miały poprawne daty i czas - tak mniemam, a ogólnie to chodzi mi o to, żeby sparta chodziła z domyślnym konfigiem, żeby nie trzeba było umieszczać config.sys na każdej dyskietce (nie każdy ma dysk twardy)

P.S. tylko się nie denerwujcie, zrobię i zamilknę na wieki...