yerz: nienawidze cie ;)
[www] https://nokturnal.pl
[ 16/32 bit Atari development wiki] https://bus-error.nokturnal.pl
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » ATARI 520ST (to właściwe) - rozszerzenie RAMu?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
yerz: nienawidze cie ;)
To teraz się wtrącę do tematu u ST i 1 MB RAMu. Próbowałem rozszerzyć pamięć w 520 ST z TOSem 1.0 i kiła. Nie było 1 MB tylko 512kB. Myślałem uwalona pamięć. Zamieniłem ze sobą te 512k i działało. No to nie pamięć. W 520ST+ jest już 1.02 i ja do tego mojego 520ST też wsadziłem 1.02 - od razu było 1MB pamięci. Sprawdziłem jeszcze raz z TOS 1.0 - na drugim banku nie było sygnału odświeżania pamięci. Po wsadzeniu 1.02 sygnały są.
Może to tylko te moje ST takie jest - nie mam innego do sprawdzenia.
To się zgadza. TOS konfiguruje banki pamięci po włączeniu kompa. Widocznie TOS 1.0 jest zabugowany.
OK, jak będę miał z czego - załaduję SysInfo i zobaczymy, co tam tkwi.
z satana albo ultra satana ?
Sqward: satana podłączę chyba jutro, bo teraz piję.
Saulot: no widzisz. :) Trafiło się ślepej kurze... ;)
Yerz: Gratuluję wspaniałego nabytku :) Kiedyś i ja sobie sprawię takie 520 ST wraz z całym wyposażeniem :) W standardowym 520 ST najbardziej mi się podoba rozmieszczenie portów myszy/joya. Znacznie wygodniej można tu podłączyć mysz lub joystick niż w modelach STF/STFM/STE.
Marcin: no właśnie :) szukam kur.wa pod spodem, a tu gniazda na myszkę niet. :) Hahaha.
Sqward: z satana nie pójdzie. Okazuje się, że odjęcie 72Kb na HDDRIVER z 512-stu to jednak problem dla SysInfo - pisze, że za mało ramu do startu.
Yerzmey: zmniejsz ilość buforów w HDDRIVERze.
Adam: chyba już zmieniałem. Ale nie pamiętam dokładnie. Sprawdzę i porównam z tymi z Falcona (tam na 100% zmieniałem na mniejsze).
Pozdr.
No to teraz se sprowadzę 4Mb... Z SINGAPURU. :) Jak się uda.
Heeeeeeehehehe, w końcu podłączyliśmy lotharokowe HxC do tego 520ST - poprzez pseudo-interface "stworzony" z flaków wyje.banych z zewnętrznej stacji SF. :)
I DZIAŁA oczywiście. :)
Na razie jest tylko 512Kb ramu, więc właściwie to sprawdzam tylko gry, ale tak czy inaczej - "sledztwo jest rozwojowe". ;)
Na zakończenie przygód:
Już mam swoje 520ST ponownie; właśnie przywiózł je Paskud;
komputer przerobiony został na 4Mb RAM-u. :)
Wielkie dzięki dla Paskuda za wszelką pomoc, jak również z resztą dla Sqwarda.
No i każdy kto nie był na Głuchołazach 2011 może żałować :) , bo były nie codziennie spotykane możliwości upgrade'owania maszyn 16/32 bit. Hehe.
Więc i ja pochwalę się moją niunią !!!!!
Uploaded with ImageShack.us
Glowas:
congratz! ;)
PS: Uważaj, teraz Saulot nienawidzi również CIEBIE. :)
PS.2: Maszynę przetestowaliśmy na micro-zlocie u Pinokia w ten piątek. :) Wszystko zapie.rdala na wysokości lamperii. :)
Yerzu to bardzo się cieszę oczywiście z tego że sprzęcik ci hula :) Co do Saulot-a to fakt trafić dziś 520ST w dobrym stanie to rzadkość mimo to wierzę że jego "nienawiść" będzie konstruktywna i da mu kopa do odnalezienia takiego rodzynka czego oczywiście mu życzę :).
No ale Saulot w końcu trafił.
Powinno być w innym miejscu ale w tej chwili tu pasuje:
http://allegro.pl/atari-520-st-zasilacz … 01977.html
No ale Saulot w końcu trafił.
My tylko żartujemy. :) Tak, jak i Saulot. :)
glowas11: Gratuluję zakupu :) Tak piękne i zaboxowane 520STm to ogromna rzadkość. Też sobie kiedyś kupię takie ST :).
Marcin dziękuję jest już w moim posiadaniu jakieś 2 latka i cieszy oczy to fakt, czasem je odpalam, ale na co dzień korzystam z TT-ki oraz Megi a 520 odpoczywa sobie w pudełku .
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » ATARI 520ST (to właściwe) - rozszerzenie RAMu?
Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 62 zapytań