Chętnie nabędę czytnik kart Compact Flash PCMCIA do Amigi - może ma ktoś zbędny, lub zdublowany.
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Bałagan » Czytnik CF PCMCIA
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chętnie nabędę czytnik kart Compact Flash PCMCIA do Amigi - może ma ktoś zbędny, lub zdublowany.
Polecam Ci taki czytnik kart:
http://allegro.pl/adapter-czytnik-kart- … 59234.html
Jak widać, cena nie jest zbyt wyśrubowana :)
A do niego najlepiej kartę SanDisk (ja używam 512 MB i śmiga). Nie Kingston "z kwiatkiem"!
Dziękuweczka. Ciekawe czy sprzedają na raty :]
Co jest złego w kingstonach z kwiatkiem?
Z niczym nie działają. Psują się i w ogóle kiła ;)
Co do tego czytnika z Allegro, czy zadziała on na pewno z Amigą? Bo jeżeli tak to sam bym taki sobie sprawił.
@sqward dlaczego twierdzisz że z niczym nie działają? Mam 2 takie, kiedyś używałem w starym aparacie Canon A75 a teraz pracują jako dyski na przelotkach CF > IDE jeden w routerze a drugi we wszystkim innym co potrzebuje akurat czegoś takiego.
W Amidze mam akurat karte 2GB teraz ale producenta nie pamiętam, kupiłem w zeszłym roku za 12zł na Allegro - gość miał tego pełno, kiedyś miałem dysk 1,2GB lub 2,5GB (nie pamiętam dokładnie pojemności) 3,5" ale to było wielkie i niewygodne.
Nie działają z EOS-ami Canona - to je dyskwalifikuje na całej linii. Zanjomemy znikają pliki z nowej 8GB karty. Poprostu wolę zapłacić ciutkę więcej i mieć pewność, że to nie podróba pordóby (trzeba też uważać przy kupowaniu SanDisków).
epi: Kingston z kwiatkiem nie działał z moją Amigą. Dochodzenie wykazało, że nie tylko z moją :)
Żeby nie było, że ogólnie najeżdżam na kwiatka - dwugigowa karta, która nie działała z Ami, hula z Psionem.
pawel: Nie ma nic pewnego na tym świecie ;) Że tak zacytuję klasyków: "u mnie działa". Wydaje mi się, że od czytnika istotniejszy jest wybór karty. Jeżeli AK144 z jedną kartą Ci nie zadziała, zawsze możesz spróbować z inną.
Z IDEą i najtańszą chińską przejściówką IDE-CF też działa, dlatego pytam. Ale skoro mówicie, że się psują, to będę częściej robił bakapy.
Kingston z kwiatkiem nie działa z Amigą poprzez przelotkę CF-PCMCIA. Potwierdzone przeze mnie ;)
Właśnie, potwierdzone przez Jacquesa. To miałem na myśli, mówiąc o przeprowadzonym dochodzeniu ;)
Sprawdziłem mojego kingstona z kwiatkiem na przelotce cf > ide i działa, nie wiem o którym dokładnie kwiatku mówimy, bo kingston ma tego mase, czy to ten: http://toryntek.ca/images/products/King … GBcard.jpg ?
Weźmy też pod uwagę to, że na rynku jest też pewnie troche podróbek z którymi nic nie wiadomo.
Bo Kingston z kwiatkiem działa gdy się go podłącza do AMIGI jako dysk IDE(!). Za to jest niewykrywany przez PCMCIA. Także tę kartę należy omijać szerokim łukiem, jeśli ktoś myśli o przelotce CF-PCMCIA. Potwierdzone przez miliony ;) Mi za to bez problemu śmiga Sandisk Ultra II, testowałem też Sandiska Extreme i również bez problemów.
Czytnik doszedł i działa. Musiałem się nieco namęczyć z przenoszeniem sterowników, ponieważ nagle się okazało, że nie mam w domu żadnego PC z portem RS232, ale na szczęście są jeszcze na tym świecie napędy 3,5" w dużych komputerach.
Teraz skupcie się, ponieważ będzie pytanie: gdy uruchamiam Amigę z włożonym adapterem PCMCIA i kartą Compact Flash to AmigaOS (SysInfo również, wraz z PrepCard) twierdzi, że to jest rozszerzenie pamięci 4 MB Fast RAM. Natomiast, kiedy włączę Amigę bez adaptera oraz wkluczę go do gniazda, kiedy system już działa i jest załadowany to wtedy pojawia mi się na pulpicie (blacie? biurku? wybaczcie Amigowi puryści) napęd CF0, z zawartością karty Compact Flash. Czy tak ma być?
Konfiguracja: Amiga 600, karta turbo MTec 68030 @ 42 MHz, 8 MB Fast na karcie, 2 MB Chip (w tym 1 MB w trapdoorze), dysk nie_wiem_ile MB - 2,5" w środku. Workbench 2.1, ROM 37.300, przelotka PCMCIA taka, jak polecał Cosi, karta CF Kingston 256 MB biała z pomarańczowym paskiem.
chętnie bym Ci odpowiedział, ale jedyne co pcham w "pcimcie" to digitalizer Elboxu, dopiero zamierzałem pobawić sie światem CF w Amidze, niemniej raczej tak być powinno, to co ukazuje Ci sie na amigowym biurku/blacie etc... Btw na AmigaOS literkami dysków można bawić się do woli, system jest z gumy ;)
Z niczym nie działają. Psują się i w ogóle kiła ;)
Ja mam 3 Kingstony z kwiatkiem - 1Gb, 2Gb i 4Gb. Wszystkie trzy działają bezproblemowo, 2 na Spectrum i jeden na Atari Falcon.
Ostatnio z Pinokiem oglądaliśmy z tego Kingstona "Tron" na Atari.
Bo Kingston z kwiatkiem działa gdy się go podłącza do AMIGI jako dysk IDE(!). Za to jest niewykrywany przez PCMCIA.
Aha. No to wszystko jasne.
U nas też leci jako dysk IDE.
Teraz skupcie się, ponieważ będzie pytanie: gdy uruchamiam Amigę z włożonym adapterem PCMCIA i kartą Compact Flash to AmigaOS (SysInfo również, wraz z PrepCard) twierdzi, że to jest rozszerzenie pamięci 4 MB Fast RAM. Natomiast, kiedy włączę Amigę bez adaptera oraz wkluczę go do gniazda, kiedy system już działa i jest załadowany to wtedy pojawia mi się na pulpicie (blacie? biurku? wybaczcie Amigowi puryści) napęd CF0, z zawartością karty Compact Flash. Czy tak ma być?
Sześćsetki nigdy nie miałem, ale z tego co kojarzę, MTece mapowały pamięć w taki sposób, że 4MB pokrywały się z obszarem PCMCIA - na 100% jest tak w A1200. Karta CF włożona w PCMCIA jest widoczna jako dysk dopiero po odpaleniu odpowiednich sterowników, które widocznie nie zdążą się załadować jeśli odpalisz kompa z już włożoną przelotką.
Czyli w skrócie: o ile się orientuję "tak ma być". Jak znajdę chwilę to doczytam trochę i napiszę więcej.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Czytnik CF PCMCIA
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 62 zapytań