26

mk napisał/a:

@Sikor, czesc! jakie piwo lubisz?

Zasadniczo - zimne ;) Z beczki lubię większość odmian czeskich piw, poza tym cenie sobie piwa niepasteryzowane i ciemne, szczególnie te mocne (choć coraz gorzej z ich dostępnością). Z butelkowych/puszkowych: kasztelan, warka strong (a tak, poprawiła się ostatnio), okocim, królewskie. Różnie to bywa.
Aha, ostatnio żywiec się mooocno popsuł.
Piszecie tu o Polskich Piwach... To są jeszcze takie? No, chyba, że w tej garstce knajp, gdzie piwko warzą na bieżąco... Bo reszta "znanych" marek już dawno wykupione przez "innostrannyje" koncerny :/

Sikor umarł...

27

Każde piwo ssie przy tabliczce mlecznej Goplany :P

Sikor : Tsingtao znasz ?

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

29

@bitman: nie. W Polsce chyba tylko podróbkę można dostać, ale ogólnie oryginalnego chińskiego piwa nie piłem jeszcze.

Sikor umarł...

30

mnie podszedł ostatnio mocno kasztelan ale tylko w szkle... jakiś taki wybredny się zrobiłem na stare lata...

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

31

Sikor - jest jeszcze w cholerę sporo nieznanych polskich piwek, jak wskazane przez ze mnie Smoki z Browaru Fortuna. Do tego mamy jeszcze borowar Ciechan (jak pokazał Gepard), Witnica, Czarnków, Gontyniec, Corneliuss, Kormoran, Konstancin etc...
Kopsnij się do "Piotra i Pawła", w gdańskim mieli przyzwoity wybór piwa, to i w wawie też będzie.

Co do Kasztelana - zastanawia mnie jedna rzecz - skoro to rzekomo piwo niepasteryzowane to dlaczego ma taki termin przydatności? Zalatuje jaką ściemą...

grzybson/SSG^NG

32

Kasztelan "niepasteryzowany" faktycznie jest nie pasteryzowany, bo do usunięcia z niego drożdży itp. nie stosuje się pasteryzacji, tylko filtrowanie przez tak cienkie sitko, że nawet bakterie na nim zostają. Więc na etykiecie podana jest szczera prawda, co nie zmienia faktu, iż dotychczas "niepasteryzowane" oznaczało "z żywymi drożdżami", co w przypadku Kasztelana nie zachodzi.

KMK
? HEX$(6670358)

33 Ostatnio edytowany przez Rastan (2011-04-29 14:06:24)

Ciężko jest dziś o dobre piwo. Po prostu trzeba odpowiednio zapłacić.
Zobaczcie co pisze na etykietce (albo puszcze) od piwa. W większości tanich piw pisze tak "skład: zawiera słód jęczmienny" i to wszystko. Nic nie jest wspomniane o chmielu, który jest ważnym składnikiem piwa. Niestety teraz zastępuje się go sproszkowaną żółcią bydlęcą i chemią.
Dlatego te wszystkie Kasztelany, Warki, Lechy, Tyskie, Żywce i jeszcze wiele innych to totalny syf.

"Pamiętaj, że być dobrym obywatelem to znaczy nie mieć kłopotów, a nie będziesz ich miał jeżeli nie będziesz kłopotem dla innych."

34 Ostatnio edytowany przez jury (2011-04-29 14:11:32)

Bo piwo w ogóle nie nadaje się do picia :P
Niedestylowane alkohole ssą :D

35 Ostatnio edytowany przez Lt_Bri (2011-04-29 18:03:32)

Rastan napisał/a:

Zobaczcie co pisze na etykietce (albo puszcze) od piwa. W większości tanich piw pisze tak "skład: zawiera słód jęczmienny" i to wszystko. Nic nie jest wspomniane o chmielu, który jest ważnym składnikiem piwa. Niestety teraz zastępuje się go sproszkowaną żółcią bydlęcą i chemią.
Dlatego te wszystkie Kasztelany, Warki, Lechy, Tyskie, Żywce i jeszcze wiele innych to totalny syf.

To trzeba by było do tej listy dopisać też "Ciechana" i "Lwówek" (nie dość że słowa nie ma na etykietkach o chmielu, to na dodatek słodu a nawet wody nie zawierają ;) ).

Jako ciekawostkę i coś do przemyślenia podaję skład z etykietki umieszczonej na butelczynie piwa "Karpackie Pils"*(tzw. "zielone")

"Zawiera słód jęczmienny • Ingredients: water, malted barley, brewing barley, hops • Ingriedienti: acqua, malto d'orzo, orzo per birra, luppolo • Összetevők: víz, málátaval kevert árpa, sörárpa, komló."

Zbyt tanim surowcem jest chmiel, żeby zaoszczędzić na jego braku (co innego "dziadowskie oszczędności" kiedy zamiast "znormalizowanego/ujednoliconego" chmielu daje się bliżej nieokreślone/przypadkowe mieszanki odmian - jak to miało miejsce jeszcze jakąś dekadę wstecz przy produkcji np. "Lecha"...).   



*jedyne z czterech "Karpackich" nadające się do spożycia (a na chwilę obecną** chyba najtańsze piwo które można bez obrzydzenia wypić - niestety nie każdą "partię produkcyjną"...).
Rzecz jasna mowa o butelkowanym.
**bo jeszcze parę lat wstecz tytuł ten dzierżyły(przynajmniej lokalnie) butelkowane "Dojlidy Złote" http://www.kolekcjonerstwo.c0.pl/biro/27.gif

wszystkie trzy strony świata

36

grzybson napisał/a:

Sikor - jest jeszcze w cholerę sporo nieznanych polskich piwek, jak wskazane przez ze mnie Smoki z Browaru Fortuna. Do tego mamy jeszcze borowar Ciechan (jak pokazał Gepard), Witnica, Czarnków, Gontyniec, Corneliuss, Kormoran, Konstancin etc...
Kopsnij się do "Piotra i Pawła", w gdańskim mieli przyzwoity wybór piwa, to i w wawie też będzie.

Co do Kasztelana - zastanawia mnie jedna rzecz - skoro to rzekomo piwo niepasteryzowane to dlaczego ma taki termin przydatności? Zalatuje jaką ściemą...

No tak, Brau Union odsprzedało ciechana, narodowość obecna - może i polski browar: http://pl.wikipedia.org/wiki/Browar_Ciechan_(browar)
browar fortuna (http://www.browarfortuna.pl/) - odzyskali właściciele, nie piłem, przyznaję
Witnica, Czarnków, Gontyniec, Corneliuss, Kormoran, Konstancin - należą do małych, lokalnych
Z "większych" to chyba jeszcze jabłonowo jest, ale nie polecam ;P

Sikor umarł...

37

Miał ktoś może styczność z "nową" Reginą z Kormorana?

Dosyć dobrze wspominam "oryginalną" Reginę Hals (te mocniejsze - np. Storm - już takie sobie były).

wszystkie trzy strony świata

38

@innuendo: Przywiozłem Maziemu dwa: Łaskie Korzenne i Łaskie Miodowe z browaru Koreb z miejscowości Łask niedaleko Łodzi.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

39

To w takim razie Łaskie Miodowe :)

oto koło :r przyp "pole 3,142857 * :r * :r przyp "l 2 * 3,142857 * :r przyp "i l / 360 powtórz 360 [np :i lw 1] już