151

Parę godzin wstecz odebrałem "międzymordzie".
Jakież było moje (miłe rzecz jasna)zdziwienie kiedy zamiast obiecanego egzemplarza (tzn. z "docinanymi" - jak w seryjnych - gniazdami PBI i karta), okazało się że dostałem "zerowy prototyp" (tzn. na elementach wydłubanych z simiusowej XeLki).

-->Jacku, jeśli nie było to celowe działanie a pomyłka, pisz - wtedy z miejsca odeślę.

wszystkie trzy strony świata

152

Napisałem, że będzie ładnie docięte? Przyjrzyj się dokładnie.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

153

Mogę tu zadać pytanie co z płatnością? Ktoś tu prosił o odroczenie do 10 - już 15. Trochę się pogubiłem, ile i na jakie konto mam wpłacić.. do kiedy...

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

154

Wszystko wyjaśnione jest w poście nr 127 w dyskusji na ten temat.
Trochę nabałaganiliśmy. Może by tak przenieść posty od 29 we właściwe miejsce?

155

Simius napisał/a:

Napisałem, że będzie ładnie docięte? Przyjrzyj się dokładnie.

Faktycznie, kart i IDE są sprytnie docięte, czyli to jednak nie egzemplarz z początku tematu - ale PBI jest identyczne(taki sam nadruk) i nie nosi śladów ingerencji(i pewnie to mnie zmyliło ;)).

wszystkie trzy strony świata

156

może Ktoś wkleić fotos najnowszej odsłony KMK, czy nadal może zbieracie zapisy? czy już koniec produkcji? ja byłbym zainteresowany, ale za jakiś miesiąc...

157

Simius napisał/a:

Wszystko wyjaśnione jest w poście nr 127

Noż debil ze mnie, czytałem tego posta, ale musiałem być na kacu a post był długi, to nie doczytałem do końca :)

158 Ostatnio edytowany przez drac030 (2011-04-18 15:21:51)

bezrobotny napisał/a:

może Ktoś wkleić fotos najnowszej odsłony KMK

http://atariki.krap.pl/images/4/40/Draco.jpg

Ale z drugiej strony, czy to taka znowu nowa odsłona :P

KMK
? HEX$(6670358)

159

Nowa raczej nie jest :P

oto koło :r przyp "pole 3,142857 * :r * :r przyp "l 2 * 3,142857 * :r przyp "i l / 360 powtórz 360 [np :i lw 1] już

160 Ostatnio edytowany przez pajero (2011-04-27 06:03:07)

Simius - prośba, mogę prosić o włożenie Interface do złącza XE i zrobienie zdjęcia od góry, z dołożeniem miarki na fotce. Mam różne extra wyjścia i nie wiem jak to się pomieści w moim kompie. Może się okazać, że ten Ryboł kabol będzie mi potrzebny :(

161 Ostatnio edytowany przez Simius (2011-04-27 06:36:47)

Majtki przez głowę. To nie możesz po prostu spytać o wymiary? :)
Jeśli chcesz to zmieścić do środka, to można obciąć wystające części płytki ze złączem do karta i  ECI. Wtedy płytka będzie miała wymiary 115x70 (szerokość dysku 2.5", długość o 15mm większa). Jeśli nie chcesz obcinać, to ECI wystaje na 20.5mm, a złącze kartridża na 15.3mm. Szerokość tej części 64.4mm w płytce seryjnej, ze względu na złącze z "uszami", 48.3 w prototypowej.
W wolniejszej chwili zrobię i wkleję zwymiarowany rysunek obrysu płytki.

162

Wolę fotę, bo czy wymiary podajesz od pierwszego pinu, czy od skraju szczeliny...?

Się pytam, bo mi się wydaje, że od ECI zakryje wyjście DIN5 ?
A od strony carta mam potencjometr.
Dlatego fota nieodzowna

163 Ostatnio edytowany przez Simius (2011-04-27 08:24:13)

Mam niewiele czasu, czytam po łebkach i zrozumiałem, ze chcesz pomieścić w komputerze, znaczy - w środku. Na zdjęcie musiałbyś trochę poczekać, bo w tej chwili nie mam jak zrobić. Na pewno nie przykryje gniazda DIN5.

164 Ostatnio edytowany przez Simius (2011-04-27 08:23:52)

http://img852.imageshack.us/img852/5574/ideobrys.jpg

Wymiary z dokładnością 0.1mm

165

Poproszę o wymiary jak na rysunku (A,B,C) z dokładnością do 0,5mm

Post's attachments

KMK2-wymiary do złącz.jpg 234.54 kb, liczba pobrań: 1 (od 2011-04-27) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

166 Ostatnio edytowany przez Simius (2011-04-27 14:02:52)

A - 34,1mm
B - 20,6mm
C - 61,6mm

To są wymiary płytki seryjnej. W prototypowych wymiar C jest mniejszy - 52,9.

167

Okey - filmik http://www.youtube.com/watch?v=e5oj0XfMVaY Zaxona przypomniał mi o zasilaczu

Dyski 2.5 laptopowe chodzą tylko na 5V. Czyli takowy nie potrzebuje w parze z KMK extra kobyły zasilacza od PC.
No ale ciągną one 1A.
Spora część Pewexowych Atarek miała zasilacze 5V/1A

Ja ma w domku 20W zasilacz 5V/4A. Ale co zrobią inni - czy KMK przewiduje osobne zasilanie zewn.?

168

Na płytce jest gniazdo zasilające, ale przeznaczone jest głownie dla tych, którzy mają 800XL (na PBI w tym modelu 5V nie występuje) a nie chcą mu zaglądać w bebechy. Jeśli powodem miałby być pobór prądu przez dysk, to jaki jest sens używać dwóch zbyt słabych z osobna zasilaczy? Żeby się potykać o kable? Trzeba znaleźć jeden mocniejszy, który pociągnie wszystko i podłączyć go do komputera. Ja używam malutkiego i wygodnego zasilacza od routera d-link. Pełno ich na alledrogo, a ceny zaczynają się już od 14zł z wysyłką.

Post's attachments

zasilacz5v3a.jpg 73.8 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

169

Nowe płytki już zrobione:
http://img219.imageshack.us/img219/5413/iderevc.jpg

Montaż wkrótce.

170

to znaczy? można zakupić? czy tylko jak zwykle dla wybranych?

nie chciałbyś się pochwalić skąd masz złącza kartridża?

171

Testy i zabawa z kmk2 , Bezrobotny, mniej pisz ,wiecej czytaj, toz byly zapisy i to w tym watku.

http://www.youtube.com/watch?v=Fryjt2l-Ae8

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

172

A jeśli ktoś ma 5V na PBI na właściwym pinie to to z tego skorzysta?

173

Skorzysta

174

Kiedy bedzie mozna kupic KMK2, bo jak na razie to widze ze sie nie da (chyba ze czegos nie widze) ?

175

Jest jeszcze parę sztuk w rezerwie. Szczegóły na PM