Też będę miał kilka uwag do nowej SDX. Od tygodnia testuję około 350 demek zgrywając to na Atarkę a i przy okazji całej tej operacji nasunęło mi się kilka pomysłów :)
Ok, oto kilka pytań w zasadzie skierowane do Draco i Truba :)
1. Czy istnieje możliwość zaimplementowania globalnych ustawień dla CAR:X.COM. Chodzi dokładnie o możliwość zerowania ramu od MemLo do MemTop nie poprzez np. X /C nazwa, tylko określenie w systemie takiego stanu rzeczy w którym jest to domyślnie podejmowana opcja bez podania parametrów. Zgrywając ostatnio demka znalazłem 22 produkcje, które wymagają zerowania - lecz poświęciłem tydzień czasu na testowanie ponad 350 dem. Zmierzam do tego, by zwiększyć zgodność w stosunku do uruchamianych programów, a użytkownik nie zastanawiał się za każdym razem, dlaczego dany program działa nie do końca dobrze :)
problem rozwiązany poprzez RUNEXT ;)-
2. Nie wiem dlaczego, lecz niektóre produkcje używające ext ram uruchamiane pod SDX nie wyświetlają poprawnie grafiki. Albo w całości, albo temat dotyczy poszczególnych obiektów. Wielokrotnie sprawdzałem to by wyeliminować kolizję wykorzystywanego przez SDX banku ext z tym samym wykorzystywanym przez program. Może da się temu zaradzić jakoś :)
3. Czy można rozszerzyć działanie CAR:X.COM tak, by opcjonalnie całkowicie odłączyć moduł SDX, wywalić wszystko z ramu pozostawiając wyłącznie loader. Oczywiście bez możliwości powrotu do dosa. Była by to ostatnia możliwość uruchomienia niektórych niedziałających pod Spartą programów dzięki czemu niekoniecznie trzeba by było korzystać z inicjalizera. Po prostu jeśli użytkownik nie ma 65c816 i DracOS to za każdym razem trzeba gdzebać w FDISK.COM przy podmianie boot partycji dysku twardego. Temat dotyczy po części użytkowników HDD podłączonego poprzez interface na PBI/ECI
4. Kiedy Trub ukończy prace nad sterownikiem do napędów optycznych?? (CD/DVD) - niesamowicie przyspieszyło by to temat kopiowania danych PC->Atari ;)
5. Draco - kiedy finalna wersja Sparta Commander'a? - ehhh, od czasu powstania tego programu praktycznie nie używam Command Procesora :D ...
6. W wyniku oglądnięcia i zgrania przez ostatni tydzień dokładne 390 dem znalazłem 12 niedziałających w środowisku "sparta" dem. Czy ktoś podejmie się analizy dlaczego tak się dzieje? :)
Kontakt: pin@usdk.pl