Tak się zastanawiam. Skoro RamCharger i CA2001 może działać jako terminal do CPM (w oparciu o procek Z80) - to może istniała by szansa innego rozszerzenia? Wiadomo wszem i wobec, że XXL poczynił swego czasu zXEmulator na małe Atari. Sprawa fajna, całość poległa (mam nadzieję, że nie na zawsze) w prędkości, choć i tak uważam, że w niektóre gry da się grać i z tą obecną.
Ale tak mi przyszło do głowy... A jakby wykorzystać RamCharger i stację CA2001 (lub LDW2000 lub Indus GT) do takiej emulacji? Widziałbym dwa wyjścia (oczywiście na hardware i Z80 się nie znam, więc mogę pisać totalne bzdury - jakby co proszę mnie skorygować):
1. Napisać "nowy" BIOS dla stacji, który po włączeniu jakimś atrybutem by przechodził w tryb "emulacji" ZX Spectrum
2. Emulować "bios" na pamięci RamChargera.
Atari by wtedy służyło oczywiście tylko za "terminal", ale byłby za to filing mając prędkość zbliżoną do oryginału. A może wtedy by jeszcze Atari wyrobiło z emulacją dźwięku? Dodatkowo - mając 64KB RAM w RC - można by (przynajmniej teoretycznie) emulować ZX Spectrum 48K?
Co byśmy (według mnie) zyskali? Pomyślmy:
1. Emulator pozwalający emulować inny komputer ze zbliżoną prędkością (hmm, nie wiem, czy prędkość SIO będzie odpowiednia, tym niemniej - działało by to szybciej niż obecne rozwiązanie)
2. Tony softu z ZX Spectrum - trzeba by rozwiązać tylko sposób wczytywania (TAP lub stany emulatora, inne?)
3. Filing grania na 8-bitowym sprzęcie w gry z ZX-sa (z lepszą klawiaturą niż w oryginale - w moim odczuciu Atari ma lepiej rozwiązaną tą sprawę niż ZX)
Czego (pewnie) nie uda się przeskoczyć?
1. Atrybuty (choć w wersji na VBXE i to pewnie by dało się przełknąć)
2. Dźwięk (choć beeper może by i poszedł...?)
3. Dźwięk AY-ka (to na 99% nie wydoli)
Teraz pytanie do programistów oraz hardwareowców: na ile realne jest wdrożenie takiego pomysłu w życie? Chyba, że mi totalnie odbiło i jest nierealne (oczywiście - póki co - dyskusja czysto teoretyczna...)?
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.