101

... czy do zegara RT zintegrowanego z interface'm istnieje działający sterownik dla Sparta DOS X?

Kontakt: pin@usdk.pl

102

Simius napisał/a:

Na Φ2 występowały krótkie, kilkunasto-nanosekundowe szpilki, indukowane w długim przewodzie podającym niebuforowaną wersję tego sygnału do płytki ze Spartą i OS ROM. Przewód skróciłem, przelutowałem na sygnał buforowany, a na wszelki wypadek, gdyby autorowi rozszerzenia chodziło o uniknięcie opóźnienia wprowadzanego przez bufor, zmieniłem go z serii LS na szybką serię F. Szpilki zniknęły i zniknęły zarazem problemy z dyskiem. Podłączanie się do niebuforowanego Φ2 to nie jest najlepszy pomysł i, jeśli można, lepiej tego unikać.

W takim razie podejrzewam, że ten problem może występować w przypadku Atari z rozszerzeniami Lotharka - mam nadzieje, że to czyta.

Jacek - zrób proszę testy polegające na skopiowaniu (np. COPY *.* /R) mocno zapełnionych partycji z jednej na drugą - właśnie przy takich manewrach występowały błędy typu bad sector itp.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

103

dely napisał/a:

W takim razie podejrzewam, że ten problem może występować w przypadku Atari z rozszerzeniami Lotharka - mam nadzieje, że to czyta.

Na szczęście poprawka jest prosta jak konstrukcja cepa.

Jacek - zrób proszę testy polegające na skopiowaniu (np. COPY *.* /R) mocno zapełnionych partycji z jednej na drugą - właśnie przy takich manewrach występowały błędy typu bad sector itp.

Właśnie takie testy posłużyły mi za bazę.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

104

wieczor napisał/a:

Proszę natychmiast popsuć komputer Dely'ego z powrotem! Albo Ty zapłacisz te miliony, które miał zgarnąć :D

Nie potrafię. W życiu nie popsułem żadnej Atarki. I żeby mi tak ręka uschła, jeślibym kiedyś spróbował. To już wolę zapłacić te miliony. ;)

105 Ostatnio edytowany przez Lt_Bri (2011-03-26 22:01:57)

Simius napisał/a:

To nie jest to samo. Niewłaściwość łączenia styków złoconych z cynowanymi nie wynika z różnicy ich potencjałów elektrochemicznych, tylko z korozji ciernej. Elektrokorozji nie ma się co obawiać, bo w suchym środowisku nie występuje. Chyba, że ktoś używa Atarki na morzu. :) Podejrzewam, że sama firma Atari w ogóle się tym nie przejmowała. W serii XL złącze kartridża było z całą pewnością złocone. Nie wiem, jakie pokrycie mają styki w oryginalnych kartridżach, ale jeśli są złocone, to jakoś nie powstrzymało to firmy przed zastosowaniem złącza kartridża w serii XE z innym pokryciem. Jeśli zaś styki w kartridżach są cynowane, to zignorowano korozję cierną na styku złota i cyny w serii XL. Osobną kwestią jest ustalenie, czy aby na pewno styki w XE są niklowane, bo przeglądając katalogi złącz krawędziowych widzę tylko dwa rodzaje powłok - albo złoto, albo cyna. Skąd wiadomo, że w XE styki są niklowane? To informacja z jakiegoś poważnego źródła?
Jest jeszcze inna sprawa - styki PBI w XL są cynowane, a złącza krawędziowe z pokryciem z cyny, choć w ogóle w naturze występują, to są praktycznie niedostępne. Wobec tego siłą rzeczy trzeba będzie użyć gniazd złoconych i pogodzić się z niekorzystnymi zjawiskami na stykach.

Elektrokorozja nawet przy zwykłej(40%-60%) wilgotności powietrza jest problemem (są nawet baterie używające najzwyklejszego powietrza w roli... elektrolitu).

Spytałem się o radę jednego znajomego któren od kilku dekad siedzi w takich i podobnych sprawach (bodaj któreś z Amphenol-owskich złącz to jego projekt ;)).

W ramach odpowiedzi wysłał dwie tabelki (przy czem twierdzi że osobiście woli starszą jako że: "lepiej chwyta za oko!") i radę żeby nie iść w złoto.

http://images37.fotosik.pl/710/31ddced5d15a8b42m.jpg

http://images47.fotosik.pl/756/1906ccbd71d8ccb7m.jpg

wszystkie trzy strony świata

106

No to mamy problem, ponieważ różnica potencjałów elektrochemicznych między niklem a cyną jest większa niż między niklem a złotem. I jak to teraz rozwiążemy?
Oto zalecenia AMP-a w odniesieniu do złotych styków. Nie ma nawet śladu ostrzeżenia przed niklem:
http://www.tycoelectronics.com/document … rulrep.pdf
Wciąż aktualne pozostaje pytanie - jakim metalem powleczone są styki w złączu cart/eci w serii XE i skąd to wiadomo?

107

Mnie to tam rybka, bo wycofałem sie z zakupu seryjnego "międzymordzia" i zdecydowałem na jeden z prototypów (więc tabelki wrzuciłem niejako pro forma ;)).

Choć rzecz jasna ciekawy jestem z czego w XE te styki są zrobione.

ps. jaka jest pewność że w XL były złocone a nie wykonane np. z jakiegoś żółtawego stopu (dajmy na to niektóre brązy są w takich zastosowaniach wręcz idealne).
Pytam się bo XLkę miał tylko jeden znajomy i nigdy za bardzo się jej nie przyglądałem.

108

Jako ze z kasa kiepawo mozna zamowic samą płytke i liczyc na to ze w przyszlosci bedzie mozliwosc zlozenia jej przez ciebie... za dodatkową opłatą ? ;-)

"wszystko się kiedyś kończy......."

109

W razie czego mógłbym część/całość założyć - w przyszłości jakoś byśmy się rozliczyli.

110 Ostatnio edytowany przez lotharek (2011-03-28 08:50:02)

Przeczytalem uwagi P. Jacka dot. o2.

ciekawe jest jednak to, iz dzieje sie to tylko w kompie DELYego - moja sparta jest jakby sprawa wtorna - na moim kompie to KMKa dzialala. Skad taka roznica w propagacji sygnalu o2 ? Producent 6502 ?

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

111

Trudno mi powiedzieć. W tym akurat egzemplarzu jest to procesor UMC 6502I. Zresztą mniejsza o to. W tej chwili pracuję nad wycięciem tego typu śmieci w samym interfejsie, żeby nie było problemu z innymi, podobnie zmontowanymi rozszerzeniami, więc Dely jeszcze chwilkę na swój komputer poczeka.

112 Ostatnio edytowany przez lotharek (2011-03-28 14:14:08)

Komp Innuendo ma int_sdx ? Draco ?

ps.P. Jacku - a moja sprawa rachunku ?

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro

113 Ostatnio edytowany przez Simius (2011-03-28 21:51:40)

Pracuję nad tym, ale nie wszystko na raz.
Komputer Innuendo ma (przynajmniej na razie) tylko VBXE.

114

wnioskuje z tego, ze NIE TYLKO sdx moze byc problemem zeby KMK poprawnie dzialala ?

115

Niezupełnie tak. To nie sama SDX sprawiała problemy, tylko długość i położenie kabla doprowadzającego sygnał Φ2. To akurat sprawdziłem dokładnie wczoraj wieczorem, przywracając na ten czas stan poprzedni. Jeśli przewód przechodził wzdłuż i tuż obok ścieżki zasilającej - wtedy (ale tylko kiedy dysk poruszał głowicami) pojawiały się zakłócenia. Po odsunięciu od tej ścieżki wszystko się uspokajało. Zresztą znalazły się na to środki zaradcze i z innymi komputerami, w których występuje podobny montaż, będzie działało. Z komputerem Innuendo to w ogóle była drobnostka i nie ma się czym przejmować, bo nie ma prawa się powtórzyć.

116

Czyli mozna wysylac wplate za prototyp?

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

117

Jeszcze chwila, bo muszę najpierw zmontować. Miałem to zrobić wcześniej, ale w związku z powyższym byłem trochę zajęty.

118

A co ma piernik do wiatraka?

Przecie wplata jest glownie po to aby odciázyc Twój budzet - w zadnym wypadku nie zobowiázuje Cié do natychmiastowej wysylki ;)

119

Dokladnie a wole wczesniej wplacic  chociaz za prototyp, zreszta jak dla mnie moze byc i w "proszku" heheh, bede mial jeszcze wiecej radochy.Simius Draco mowil ci o krawedziowkach? Jak cos to sluze pomoca.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

120

Skoro tak stawiacie sprawę, to nie będę oponował. Lt-Bri jest w kraju, więc jak rozumiem, wystarczy numer konta. Tobie, Zaxon, pewnie potrzeba adresu do PayPal? ;)
Draco wspominał mi o krawędziówkach, tylko że masz dłuższe i trzeba by je przycinać. Gdyby nie udało mi się kupić prawidłowych długości, to się zgłoszę. W każdym razie dziękuję za ofertę. Na razie udało mi się zdobyć trochę 50-ek. Nówki sztuki nie śmigane. Te, co na obrazkach. Trzydziestki będę próbował ściągać ze Stanów.
BTW, dużo tego masz?

121

Nie, nie paypal, nr konta w Pl bardziej. Zreszta za prototyp pojdzie gotowka w kopercie z zaleglym scalakiem.

Krawedziowki mam takie http://www.maplin.co.uk/2.54mm-0.1-inch … ector-1414 , jakies 14 w domu i kolo 100 zamowione,  ciac trzeba, uzywam ich do ZX Spectrum ,tam na szczescie jest jeszcze blokada i mozna ciac bo i tak inaczej nie wejda na plyte , no a w atarce wiadomo,
Jak cos to mam pewne znizki w mouser, farnell i digikey

122

zaxon napisał/a:

Nie, nie paypal, nr konta w Pl bardziej. Zreszta za prototyp pojdzie gotowka w kopercie z zaleglym scalakiem.

Miło, że pamiętasz. Choć z pieniędzmi w kopercie różnie bywa. Pamiętam, co kiedyś mówił "Pod Egidą" znany artysta  kabaretowy, Jan Pietrzak: "Dostałem z Ameryki List Otwarty. Wuj pisze, że przesyła dwadzieścia dolarów." :)
Na poczcie Jej Królewskiej Wysokości nie ma takich problemów?

Krawedziowki mam takie http://www.maplin.co.uk/2.54mm-0.1-inch … ector-1414 , jakies 14 w domu i kolo 100 zamowione,  ciac trzeba, uzywam ich do ZX Spectrum ,tam na szczescie jest jeszcze blokada i mozna ciac bo i tak inaczej nie wejda na plyte , no a w atarce wiadomo Jak cos to mam pewne znizki w mouser, farnell i digikey

Dobrze wiedzieć.

123

Simius napisał/a:

Lt-Bri jest w kraju, więc jak rozumiem, wystarczy numer konta. Tobie, Zaxon, pewnie potrzeba adresu do PayPal? ;)

Niestety - jeszcze przez kilkanaście godzin w tym samym kraju co Zaxon (dokładniej jakieś kilkadziesiąt kilometrów na północ od Niego).

Ale zdecydowanie preferuję PayPal (to mój ulubiony sposób na wyprowadzanie zaskórniaków ;)).

124

Adres poszedł na PM

125

Dely, Twój komputer już jest do oddania. Jak Ci go dostarczyć?