76 Ostatnio edytowany przez Lt_Bri (2011-03-22 21:47:14)

Simius napisał/a:

To może zdefiniuj ten problem, bo mnie nic o nim nie wiadomo. Wiadomo, że nie powinno się łączyć ze sobą styków złoconych z cynowanymi. Ale co jest złego w łączeniu niklu ze złotem?

Z grubsza to samo - tylko jeszcze gorzej ;)

Cyna ze złotem się "nie lubi", bo jest od niego dużo na "lewo" w szeregu elektrochemicznym(napięciowym) metali, rzecz w tym że nikiel jest trochę na "lewo" od cyny...

Więc po co w takim wypadku pchać się w złoto?

Seria XE chyba nic złoconego nie ma jak XL?

Ja tam bym chętnie dopłacił za niklowanie albo pozostawienie wyłącznie pocynowanych.

wszystkie trzy strony świata

77

To nie jest to samo. Niewłaściwość łączenia styków złoconych z cynowanymi nie wynika z różnicy ich potencjałów elektrochemicznych, tylko z korozji ciernej. Elektrokorozji nie ma się co obawiać, bo w suchym środowisku nie występuje. Chyba, że ktoś używa Atarki na morzu. :) Podejrzewam, że sama firma Atari w ogóle się tym nie przejmowała. W serii XL złącze kartridża było z całą pewnością złocone. Nie wiem, jakie pokrycie mają styki w oryginalnych kartridżach, ale jeśli są złocone, to jakoś nie powstrzymało to firmy przed zastosowaniem złącza kartridża w serii XE z innym pokryciem. Jeśli zaś styki w kartridżach są cynowane, to zignorowano korozję cierną na styku złota i cyny w serii XL. Osobną kwestią jest ustalenie, czy aby na pewno styki w XE są niklowane, bo przeglądając katalogi złącz krawędziowych widzę tylko dwa rodzaje powłok - albo złoto, albo cyna. Skąd wiadomo, że w XE styki są niklowane? To informacja z jakiegoś poważnego źródła?
Jest jeszcze inna sprawa - styki PBI w XL są cynowane, a złącza krawędziowe z pokryciem z cyny, choć w ogóle w naturze występują, to są praktycznie niedostępne. Wobec tego siłą rzeczy trzeba będzie użyć gniazd złoconych i pogodzić się z niekorzystnymi zjawiskami na stykach.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

78

sory, Ty sprzedajesz zmontowany interfejs jak na focie, ze wszystkimi gniazdami? jaka ostatecznie cena?

79

Niezupełnie, jak na focie, bo z gniazdami wprawdzie, ale za to bez dysku.

80 Ostatnio edytowany przez zaxon (2011-03-23 14:30:48)

To ja bym sie zglosil do aukcji prototypow jesli jest jeszcze aktualna , 200 zl plus przesylka 1 sztuka. Moze a nawet lepiej bez zlacz Atari.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

81

A nie dało się złącza PBI zrobić też poziomo? Taki trochę będzie sterczał... Jeszcze z dyskiem to waży trochę

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

82

da sie.. tylko wymaga to rzezbienia

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

83

Tam zaraz rzeźbienia. Złącze kątowe załatwi sprawę.

84 Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2011-03-23 18:49:24)

a gdzie Wy te złącza zdobyliście? ;)?

no i w końcu jaka cena? i co wchodzi w skład bo wszyscy piszą, ale nie na temat...

85

http://1.bp.blogspot.com/_Tzzo1M73hYM/TMHDTwQu1vI/AAAAAAAABuE/2Wkf_p7xtQk/s1600/GodzillaFacePalm.jpg

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

86

Zgadzam się z przedmówcą.... Pierwszą stronę wątku przeczytaj

87

zaxon napisał/a:

To ja bym sie zglosil do aukcji prototypow jesli jest jeszcze aktualna , 200 zl plus przesylka 1 sztuka. Moze a nawet lepiej bez zlacz Atari.

To ja też policytuje (jeśli wygram to proszę o skreślenie z listy zapisów do seryjnych egzemplarzy ;)).

200zł 1gr + przesyłka.

88

Jer : podaj mi prosze info gdzie mozna kupic katowe krawedziowe ? (ISA SLOT)

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

89

Chyba już w wątku z zamawianiem nazbierała się odpowiednia ilość chętnych??

90 Ostatnio edytowany przez wieczor (2011-03-24 10:23:29)

Ale było powiedziane że 3 tygodnie, chyba że przekroczy setkę. 25 to minimum.

91

oki doki :)

92

Simius napisał/a:

Cena wywoławcza taka, jak podana dla płytek seryjnych. Koniec, powiedzmy, o północy z 24 na 25 marca. Trzy najwyższe oferty wygrywają. Wszyscy płacą cenę najniższej z tych trzech.

Jest już po północy, oferty dwie (trzy jeśli wliczyć cenę wywoławczą ;)).
Ile i na jakie konto wpłacić?

93

Słowo się rzekło. Najniższa jest wywoławcza i ta obowiązuje. Zanim podam konto, chcę najpierw ustalić, co się dzieje z Atarką Dely'ego. Muszę mieć absolutną pewność, że nie ma żadnych potencjalnych problemów. Mam nadzieję, że w ten weekend mi się to uda.

94 Ostatnio edytowany przez jer (2011-03-25 07:10:15)

Lotharek: http://www.edac.net/product.html?cid=30&sid=73

Albo kupić proste z długimi wyprowadzeniami i zagiąć, ale to już kombinowanie.

95

Simius napisał/a:

chcę najpierw ustalić, co się dzieje z Atarką Dely'ego.

W razie czego wystawię ją na Allegro, jako JEDYNE NA ŚWIECIE ATARI, KTÓRE NIE JEST KOMPATYBILNE. OD 1 ZŁ!!!11@@ :)

Ale tak na serio to trzymam kciuki :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

96

po tym co widzialem jak za pomoca przyslowiowego spinacza i gumki recepturki Simius naprawil GTIA (GTIA Fix) jestem pewny ze to atari ruszy :-)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

97 Ostatnio edytowany przez Simius (2011-03-26 00:19:04)

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że Dely nie zarobi na sprzedaży unikatowej Atarki na Allegro. Przyczyna problemów jest, jak się zdaje, ustalona i usunięta. Będę jeszcze przez jakiś czas całość testował, ale prawdopodobieństwo, że się mylę, jest niewielkie. Na Φ2 występowały krótkie, kilkunasto-nanosekundowe szpilki, indukowane w długim przewodzie podającym niebuforowaną wersję tego sygnału do płytki ze Spartą i OS ROM. Przewód skróciłem, przelutowałem na sygnał buforowany, a na wszelki wypadek, gdyby autorowi rozszerzenia chodziło o uniknięcie opóźnienia wprowadzanego przez bufor, zmieniłem go z serii LS na szybką serię F. Szpilki zniknęły i zniknęły zarazem problemy z dyskiem. Podłączanie się do niebuforowanego Φ2 to nie jest najlepszy pomysł i, jeśli można, lepiej tego unikać.

98

Cholera, cały misterny plan dorobienia się na stare lata poszedł... Damn you Jacek ;)

99

Proszę natychmiast popsuć komputer Dely'ego z powrotem! Albo Ty zapłacisz te miliony, które miał zgarnąć :D

100

Cool, naszykowalem 4 atarki do testow , bedzie zabawa.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993