@gepard: co do komentarzami pod forum... tu muszę Ci powiedzieć jeżeli coś czytam w sieci i jest do dyspozycji użytkowników forum publiczne to też czasami mimo tego iż wiem ża na forum będzie polskie piekiełko zaglądam tam aby zobaczyć czy coś się zmieniło, po przeczytaniu parunastu komentarzy upewniam się po raz tysięczny iż nic się nie zmieniło a sprawa nie do końca wygląda tak jak to napisałeś... nie jest tak spolaryzowana jak napisałeś :)
Według mnie mniej więcej wygląda to tak iż użytkowników forum możemy podzielić głównie na dwie grupy. Jedna wypisuje tekstyty na poziomie "wy POpoarańcy", "POjeba#% wyborcy", itp., itd... druga frakcja wypisuje "wy PiSd# jeb&#&", "zaPiSdo#$%& chu$%". I taką wymianę zdań możemy czytać np. po artykułem jak to Adam Małysz kończy karierę ;) Zaczyna się stos obelg i wyzwisk a potem jak to PO/PiS* jest wszystkiemu winne.
*) niepotrzebne skreślić
Dokładnie to samo możemy powiedzieć o kłótniach pomiędzy zwolennikami założyciela medialnego imperium z Torunia, którzy bronią jego honoru w sieci sypiąc wyzwiskami i inwektywami pod adresem "niewiernych i niewierzących". Poczytałbyś to to byś miał wrażenie iż niewierzących zaraz będą palić na stosach i zrobią za chwilę "polską inkwizycję", tzn. wezmą sprawy w swoje ręce i zrobią porządek z niewiernymi.
I tutaj nie ma czegoś takiego jak napisałeś iż większość wypowiedzi dotyczy ataków na Kościół czy wierzących. Zrobiłem kiedyś eksperyment i przejrzałem fora dyskusyjne różnych portali. Powiem tak... w zależności od tego do jakiego rodzaju wroga jest zaliczane forum, np. zacznijmy od forum portali typu gazeta.pl, tvn24.pl, onet.pl - tam doskonale widać jak bojówki przeciwnika plują jadem ile mogą na PO, komuchów, itd. w tym tonie...
będąc jednak ciekawym co dzieje się po drugiej stronie barykady zajrzałem na forum (gazety polskiej, tzn. stronę "niezależna.pl"), tam się dzieje dokładnie to samo bagno... bojówki przeciwnika politycznego nie usatają w złośliwych komentarzach na poziomie "kreta na żuławach".
Zero merytorycznej dyskusji w obu przypadkach, tylko wzajemne oskarżenia i wyzwiska. Nie będę się zagłębiał w szczegóły czy to jest działanie wyszkolonych i zorganizowanych komórek "walczących" w internecie. Czy też są to rzesze ogłupionych ludzi słuchających bredni z jednej lub drugiej strony.
Jedyne co widać to wzajemne oskarżenia o plucie jadem, agresję nienawiść oraz próbę podziału narodu. A ja Ci Gepardzie powiem tak... zarówno jedna jak i druga strona święta nie jest. Ty będąc nazwijmy to w grupie wierzących widzisz w tych komentarzach ataki na wierzących, ja przeglądając takie fora widzę w większości np. ataki typu "ty ateistyczny #%$%#^", co ciekawe podpisują się pod tym głęboko wierzący katolicy. Jeżeli ktoś śmie wyrazić opinię że krzyże nie powinny wisieć w szkołach lub sejmie, natychmiast zostaje obrzucony błotem.
Więc nie jest to takie proste i spolaryzowane jak piszesz. Chciałbym mieć wiarę w ludzi i wierzyć iż całe to bagno to jednak robota wynajętych przez obie walczące frakcje zaślepionych ludzików. Dla mnie takie coś tylko i wyłącznie dzieli ludzi. Dlatego nie komentuję, nie piszę na tego typu forach. W pewnym momencie forum AtariArea było oazą spokoju wolnym od dywagacji politycznych/religijnych... i siedziałem sobie tutaj spokojnie, od jakiegoś czasu niestety zaczęło się i tutaj to samo... wybacz nie wytrzymałem, nie będę siedział cicho i pozwolę sobie wyrazić swoje poglądy także i tutaj. Nie prowadzę statystyk kto i ilu z nas jest tutaj wierzących i niewierzących ale nawet jakbym był sam to zasygnalizowałbym wam iż jest ktoś kto może się nie zgadzań z głównym nurtem.
Swoją drogą ciekawe gepard skąd w tak głęboko katolickim kraju przy tylu deklarujących wiarę w polakach znajduje się tulu agresywnych i atakujących instytucję kościoła katolickiego? Zresztą druga stronę nie pozostaje również święta dokonując aktów "świętej inkwizycji" niewiernej masy i ludzi myślących nieco inaczej niż ogół.
ps) żeby było jasne nie jestem zwolennikiem ani PO ani PiS, to co zrobiła/robi jedna jak i druga strona jest jakimś cyrkiem na kółkach. Tego nawet nie da się komentować. Na chwilę obecną nie mam na kogo głosować, przykre jak cholera.