26

freemkc: Ooo, bratnia dusza :) Powitać!
Mam 5mx, na nim TomeRaidera, Mobipocket, pdf i SDjvu. Łyka prawie wszystko, tyle że bez polskich liter i innych krzaczków (mam PsiLoca, ale tylko dla strony kodowej 1250, o Unicode to chyba można zapomnieć). No i na jednym komplecie baterii jedzie wiele dni, a mogę go nosić nawet w kieszeni kurtki :)

800 XE + CA 2001; Portfolio; 1040 STfm; Lynx II
Psion Organiser II XP, LZ64; Series 3a, 3c, 5mx; Siena; Workabout; HP 95LX, 200LX, 620LX; Amiga 1200; Amstrad NC100, NC200; Game Boy Color
http://palmtop.cosi.com.pl -- nie tylko o Atari Portfolio

27

@gepard: jeśli chodzi o ręczny skaner, to poszukaj na eBayu SkyPix TSN410. Mam go prawie od roku i bardzo go sobie chwalę. Przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy odpada możliwość skanowania grubej knigi na stacjonarnym skanerze z racji jej grubości i klejenia. Skany zapisywane są na karcie MicroSD, można wybrać, czy mają być w czerni i bieli, czy też w kolorze. Jedyne, co jest wymagane, to nabycie odrobiny wprawy w równym przesuwaniu skanera po skanowanym materiale.

Na aukcjach można SkyPixa dorwać już od $76 łącznie z przesyłką.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

jellonek : z wielkimi wyrazami poważania , ale  : " p*.* jak stara ciota "
IBM w latach 80 stworzył otwarta platforme PC i jak na tym wyszedl ???
nastepne kroki firmy byly AIX , AS400 , PS2 ...

to co sie dziwic Apple ???

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

29

Też choruję na takiego ebook readera. Na razie możliwości technologiczne i cena jest nie do przyjęcia.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

30

bitman: sproboj moze zrozumiec co napisalm (serio, postaraj sie, a nie piardol jak stara ciota ;) ) tj. to, ze placisz za sprzet, wydaje ci sie ze jestes jego wlascicielem, po czym sie dowiadujesz ze nie mozesz z nim zrobic czegostam czego sobie nie zyczy producent.
to chwila - kto jest wlascicielem? ty - czy producent?

doczepienie w tym miejscu ibm jest po prostu "od czapy". btw. aix ma sie calkiem dobrze, a ibm chyba nie musial sie ratowac zastrzykiem pieniedzy od najwiekszego wroga, jak inna firma ktorej fanboizm nieco przez Ciebie przemawia ;)
wiec sam sie raz jeszcze zastanow nad tym ibm ;)

ja sie nie dziwie apple - ja sie dziwie ich fanbojom, ktorzy w imie mody pozwalaja sobie wmowic ze np. zmiana softu w zakupionym sprzecie jest BEZPRAWNA. chociaz patrzac na takich ludzi przestaje sie dziwic dlaczego ludzie nie odrozniaja kradziezy, od piractwa...
firmy/organizacje "wychowuja" sobie klientow, po czym ma miejsce stara zasada "kłamstwo powtarzane tysiac razy staje sie prawda".

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

31

O fak! Wyjatkowo sie zgadzam z jellonkiem! Historyczna chwila :)

A powaznie: to samo jest zdaje sie z konsolami. Nawet w Polsce czytalem newsy, o sciganiu przez policje producentow przerobek do konsol PS2, utrzymane w takim tonie jakby schwytano hurtowego dilera narkotykow.

Bill Gates chociaz wprost od lat mowi ze dąży do tego aby oprogramowanie bylo jedynie _wypozyczane_ a nie sprzedawane.

Ale konsole czy I-costam, sa poki co sprzedawane. Jestem w stanie zrozumiec _częsciową_ utrate gwarancji (bo jesli przestanie mi dzialac przycisk albo glosnik, to nijak sie to ma do wymiany frimeware). Ale wmawianie mi ze zmieniajac soft w KUPIONEJ konsoli lamie prawo to postawienie prawa na glowie.

32 Ostatnio edytowany przez Bitman'Resurrection (2011-03-08 23:32:13)

jellonek napisał/a:

ja sie nie dziwie apple - ja sie dziwie ich fanbojom, ktorzy w imie mody pozwalaja sobie wmowic ze np. zmiana softu w zakupionym sprzecie jest BEZPRAWNA

czy oni sa naprawte tacy naiwni ? odwroce kota ogonem , dla wiekszosci uzytkownikow  mozliwosc jailbreak ipod/iphone/ipad jest motywem zakupu sprzetu apple

p.s

nosty : zbierasz soft " pirat " dyskietki , kasety .... itd ???

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

33 Ostatnio edytowany przez Nitro (2011-03-09 14:22:06)

jellonek, nosty: popieram w 100%, Apple dało sobie na wstrzymanie po wyroku w US, pałeczkę przejęło Sony głosząc to samo i jeszcze więcej, strasząc strony o łamaniu konsol i pozywając hackerów, scare tactics jak się widzi. Fanboye ochoczo zabrali się za głoszenie dobrej nowiny, że hacker == pirat == złodziej.

Nie jestem fanboyem Apple, wręcz przeciwnie, ale bardzo sobie cenie mojego iPhone'a, to telefon oryginalnie z mnóstwem zalet, ale i z dużą ilością wad, na które to skutecznym remedium jest jailbreak, nie dość, że je niweluje, to nowo nabyta funkcjonalność spokojnie przebija fabryczne firmware dowolnych innych fonów(ofcoz połowa z tego poniżej jest w powiedzmy stock Androdzie, chodzi mi o brak drugiej połowy)
Przykład:
http://www.bitesms.com/main/more_features
Nie wiem jak sprawy stoją z łamaniem Androida i wielkością ich sceny jailbreak, nie przeczę, że mogąc dowolnie grzebać w systemie mogą mieć coś jeszcze ciekawszego.

34

bitman napisał/a:

p.s
nosty : zbierasz soft pirat dyskietki , kasety .... itd ???

Nie zbieram (choc np Dely chyba zbiera :). A co to ma do rzeczy? Akurat w tym wątku nigdzie nie pisalem o piractwie. Nie wszystkie przerobki frimeware sa motywowane checia uruchamiania pirackich programow.
Chetnie bym wgral sobie Linuxa do mojego ipoda, zeby moc odtwarzac inne formaty albo prosciej ladowac piosenki. Ale nie moge, bo producent celowo zaszyfrowal frimeware w tym modelu.

35

A takie cóś: http://www.goclever.net/pl/tablet Ponoć ok. 750 brutto.

36

nie wygląda to źle, ma Androida 2.1 na pokładzie, procek 1Ghz i wyświetlacz 10' (1024x600):

http://allegro.pl/goclever-tab-i101-fut … 41041.html

tańsza wersja z 7' wyświetlaczem w podobnej konfiguracji, do wyhaczenia za 500pln:

http://allegro.pl/tablet-goclever-t70-p … 40695.html

No własnie. Jest to warte zachodu?

gep/lamers^dial

37

Nie żeby kogoś namawiać, tylko żeby odświeżyć wątek, Kindle Fire:
http://www.amazon.com/gp/product/B0051V … mstripe_kf

Jakby ktoś dostał w ręce po premierze to opinia tutaj mile widziana.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

38

ooo pojawił się szybciej niz myślałem, póki co mam zwykłego Kindle z wifi (i rzeczywiście nie ma się zbytnio do czego przyczepić) , ale na pewno zanabędę za jakiś czas tego kolorowego.

gep/lamers^dial

Są na to jakieś dema?

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

40

nic o tym nie wiem :) ale zgłębię temat, póki co Adamie zrobimy Ci scrolla na wyświetlaczu pod Twoim adresem zamieszkania ;)

gep/lamers^dial

41

Tylko, że Kindle Fire to tablet na androidzie z wyświetlaczem LCD.

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

42

ale mi chodziło o scrolla na wyświetlaczu przy domofonie Adama, przykładowo naciskasz 10 na sztabie a tam leci napis Atari albo cały scroll z greetsami :)

gep/lamers^dial

43

Adam: ta, puszcza je sie z wbudowanej przegladarki jutuba, dzieki czemu i numen dziala i spora ilosc innych z pozostalych platform.

44

gepard napisał/a:

ooo pojawił się szybciej niz myślałem, póki co mam zwykłego Kindle z wifi (i rzeczywiście nie ma się zbytnio do czego przyczepić) , ale na pewno zanabędę za jakiś czas tego kolorowego.

Tylko to nie jest e-ink, ale IPS. Podobnie jak w ajpadzie tylko na skastomizowanym androidzie. No i nie długie tygodnie ale najwyżej dni bez ładowania baterii.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

45

Odkopuję, bo skusiłem się na  Pocketbook Pro 902. Czyli 9.7" 825 x 1200. Kontrast trochę mały (strona jest szara) i przy nawigacji po menu trochę brakuje dotyku. Cena wciąż duża, bo po wydaniu 1200 zł miałem kilka dni kaca, ale jestem zadowolony, bo jednak książeczki czyta się całkiem fajnie, trzeba tylko mieć lepsze oświetlenie niż w przypadku zwykłej książki.

Cóż, Mirasol się spóźnia (podobno urządzenia z nim mają być w połowie 2012), to i ceny spadać za bardzo nie chcą, ale podobno najprostsze modele można już za 400 zł kupić, tylko że 800 x 600 to nie dla mnie.

46

tak poczytalem nieco o nim - zacny sprzet...
sam dopiero za 2 miesiace bede cos kupowal, ale powoli zaczynam zbierac informacje.
domyslam sie ze sensownych (i w sensownej cenie) mirasoli do tej pory nie bedzie, ale jak beda w niedlugiej perspektywie czasu, moze nawet poczekam nieco...

47 Ostatnio edytowany przez laoo/ng (2012-01-24 14:43:18)

No niby coś już się pojawiło: http://www.youtube.com/watch?v=lCC-YE_2yJs, ale na razie tylko Chiny. Notabene z filmiku widać, że ma trochę słabe kąty.
Swoją drogą DPI ma całkiem przyzwoite; sporo potrafią tych modulatorów upchać na cal (po jednym na każdy subpixel).

EDIT:
Wikipedia twierdzi, że technologia jest prostsza w produkcji niż LCD. No ciekawe.