Potrzebuję informacji ,jak przygotować  kartę CF Kingston 512 do współpracy z kontrolerem SIO2IDE. Ponadto proszę o info ,gdzie "leży" soft do uruchomienia jej na Atari? Za pomoc z góry dziękuję !

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

2 Ostatnio edytowany przez Pecus (2011-02-28 22:40:33)

Rychu - przygotować należy identycznie jak HDD. Sformatować w jakimś FAT32 albo podobnym, wrzucić na nią ATRy i tyle :)
Przyda Ci się ATR z Fdiskiem dla SIO2IDE, ale nie koniecznie :)
Możesz na PC stworzyć plik tekstowy SIO2IDE.CFG na przyklad taki:
D1=HDD1   
D3=GRY1   
D4=GRY2   
D5=SOFT   
D6=SIDPLAY
D7=HDD7   
D8=HDD8   
D9=S2IJBOX

i nagrać go w głównym katalogu karty. W pliku tym masz zrobione mapowanie plików ATR (nazwy bez rozszerzenia) do odpowiednich napędów, w zasadzie prawie to samo robi wspomniany wcześniej FDISK tyle że z poziomu Atari.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

3

dokładniej u Piguły. Ja do tego używam jukeboxa od truba.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

4

Ja jak widać (bo zawartość SIO2IDE.CFG jest z mojej karty) używam trubowego jukeboxa na D9 (czyli dysku zamienianym na chwilę z D1 za pomocą przycicha :) ) - swietny kawałek softu.

5 Ostatnio edytowany przez Ryszard Mauersberg (2011-03-01 08:26:22)

Dzięki wielkie, a gdzie mogę pobrać "ATR z Fdiskiem "?

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

6 Ostatnio edytowany przez Pecus (2011-03-01 09:07:17)

Ryszardzie, nie rób proszę z siebie "bezrobotnego"!!!!

Jesteś obecnie na stronie AtariArea, prawda???
Wchodzisz na główną, klikasz sobie pod twolinerem w link opisany SIO2IDE i sciagasz zipa z dokumentacją i oprogramowaniem - najlepiej: "sio2ide 4.4 18.mar.2005".

7

Pecuś,
ale nie każdy wie jak się bawić sio2ide...
Ja należę do takich osób które nie wiedzą i dzięki takiemu topicowi dowiadują się tym bawić :P

Przecież po to jest forum aby pytać, a nie jechać na siebie :P

Chiliout!

8 Ostatnio edytowany przez Jacques (2011-03-01 10:33:15)

AS... Nie gadaj, Tobie ja wstępną instrukcję pisałem na priv gdy nabyłeś SIO2IDE :P :)

9

:)
Ale to Ty mi przygotowałeś kartę....
A teraz już wiem jak samemu ją zaorać :P

10 Ostatnio edytowany przez Pecus (2011-03-01 11:13:53)

AS... napisał/a:

Pecuś,
ale nie każdy wie jak się bawić sio2ide...

Ale ja to rozumiem, nie rozumiem tylko pytania się o pliki dostępne do ściągnięcia z serwisu na którym zadaje się to pytanie - jak pisałem "bezrobotnemu" tu nawet szukać googlem nie trzeba. Wystarczy wejść na jawną stronę projektu (dostępną ze strony głównej AA), ściagnąć dostępną jawnie dokumentację (wraz z oprogramowaniem w jednej paczce).

Co w tym trudnego?
A Rychu pytał o Fdiska, jakby wszedł tam i ściągnał to by miał i nie pytał :P

I ja jeszcze jechać po nikim nie zacząłem - staram się kulturalnie, acz z lekkim zniecierpliwieniem, odpowiadać.

11

No właśnie z lekkim :P
Grunt że dzięki topicowi Rycha to i ja dowiedziałem się czegoś nowego w przypadku sio2ide :)

12 Ostatnio edytowany przez Pecus (2011-03-01 11:21:49)

Ej... a tak z ciekawości, czego się dowiedziałeś?
Pytam bo chciałbym wiedzieć jaka jest wiedza ogólna o SIO2IDE i czego z zasady ludzie nie wiedzą.

Czas chyba napisać do autora altirry, by zaimplementował emulację SIO2IDE.
Nawet najprostrzą. Widziałbym to tak, że deklaruję w emulatorze napęd, którym jest moja karta CF (czyli np. czytnik kart) i jak altirra znajdzie tam plik SIO2IDE.CFG mapuje wg niego odpowiednie ATRy. Nawet nie musi to obsługiwać (przynajmniej na początku) rozkazów SIO specyficznych dla SIO2IDE, a sporo ułatwiłoby "pracę".
Wyciągam kartę z SIO2IDE wkładam do czytnika w grzybie, odpalam emulator i mam to samo mapowanie tych samych dysków od razu.

13 Ostatnio edytowany przez AS... (2011-03-01 11:35:00)

Jak np. zrobić configa :)

W końcu mam swoją atarkę,
- Lothar ją porządnie poskładał i dokonał odgrzybienia po Toms-ach :P
I wiem od niego że muszę się zając kartą pamięci...

Pomysł z emu całkiem fajny...

14

Emulacja emulatora sprzętowego stacji dyskietek w emulatorze programowym komputera... Ciekawy pomysł ;) To już wolałbym emulację KMK ;)

Kochani, ja SIO2IDE posiadam w 2 egzemplażach od kilku lat.Konkretnie, pokazałem je gdy byłem po raz pierwszy na FOREVE-rze kilka lat temu / chyba 4 lub 5 /. Miałem go wmontowany w obudowę od  XC-12. Niestety go zaniedbałem, i trochę zapomniałem, a obecnie chciałem uruchomić z wspomnianą wyżej kartą CF, która niestety nie chce odpalić. Z tąd moje lamerskie pytania , bo nie wiem gdzie błąd popełniłem. Dlatego wybaczcie mi i dzielcie się swoją wiedzą ,w imię postępu
    AMEN ! :)

Ryszard Mauersberg napisał/a:

byłem po raz pierwszy na FOREVE-rze kilka lat temu / chyba 4 lub 5

cholera ale czas leci ;)

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014