1

Tak sobie pomyślałem, mam możliwość wydruku w drukarni offsetowej plakatów (całkowity  koszt około 1000 zł). Byłyby to plakaty 4+0 (tzn, pełen kolor) na kredzie 235 lub 250 gram, i tu są dwie opcje: 2 różne wzory po 500 sztuk w formacie A3 lub 500 sztuk jednego wzoru w formacie A2. Jeśli istniała by możliwość - poprosiłbym Delego o przygotowanie grafiki (o ile uda się sfinansować projekt), zasada prosta: jak się zbierze odpowiednia liczba osób, dzięki której uda się sfinansować wydruk - to robię, jak nie - trudno, może zrobię wtedy, kiedy będę bogaty...
Na kiedy
Ewentualny wydruk chciałbym zrobić na Grzybsoniadę (tam mogę też dowieźć), gotowce mogę też oddać w Warszawie, a za dużą namową (i o ile będę dalej pracował tam, gdzie teraz) na trasie Warszawa-Radom-Kielce (tylko w ustalony dzień). Wysyłka, aczkolwiek niechętnie - ale możliwa (dopłata za tubę, jaką wtedy będę musiał nabyć plus koszt wysyłki)
Jaki koszt jednostkowy?
No, myślę, że trzeba tak skalkulować ceny, aby się zamknąć w 10zł za sztukę (komplet w wypadku mniejszych) max. Czyli conajmniej 100 kompletów zamówionych - wtedy mogę zacząć działać. Oczywiście, wersja PDF też będzie dostępna dla wszystkich chętnych - mam nadzieję, że grafik (Dely? Nie pytałem się, czy by coś przygotował, ale mam nadzieję, że tak) się zgodzi.
Co na plakacie
Na pewno logo Atari, ale nie na całość. A poza tym - albo zdjęcia sprzętów, albo jakieś screeny. Rzecz do przedyskutowania.
Ile czasu na decyzję?
Myślę, że 30 dni od teraz wystarczy. Jak się Dely lub kto inny zgodzi zrobić grafikę - będzie chwila na to.
Co chcę z tego mieć?
No, liczę, że po dwie kopie dla mnie i dla grafika wyjdą gratis. Ewentualne nadwyżki spróbuję ewentualnie pchnąć na alledrogo lub innej e-zatoce...
Jeśli ruszy "produkcja", to kiedy i na jakich zasadach?
Jak znajdą się nabywcy na 100 sztuk i zostanie dokonana przedpłata na nie, przynajmniej w wysokości 75% (nie stać mnie na sfinansowanie produkcji teraz). Proszę też o  komentarze poniżej.

Sikor umarł...

z Samantha Fox poprosze

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

3 Ostatnio edytowany przez Sikor (2011-02-19 16:59:52)

To już do grafika, ale prawa do wizerunku musisz dostarczyć i scedować na nas. I przypominam, że S F ma już teraz ładnych parę lat i cycki już nie te, co kiedyś.

Sikor umarł...

czyli 10 zl za A3 , tak ?

5

Za 2 sztuki A3 lub 1 sztukę A2, tak. Cena przy chętnych na 100 sztuk - jak będzie chętnych na wiecej sztuk - cena jednostkowa spada - w drukarni minimalka obejmuje max 500 arkuszy, jak będą nabywcy na 500 sztuk - cena wyjdzie po 2 złocisze (za A2).

Sikor umarł...

Jestem zainteresowany, przedstaw wzory.

Sam chce sobie walnąć jakiś tego typu plakat w mieszkaniu, myślałem o jakiejś grafice procesora z visual6502.org.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

7

Jestem na tak. Też bym sobie coś takiego powiesiła na ścianie.

oto koło :r przyp "pole 3,142857 * :r * :r przyp "l 2 * 3,142857 * :r przyp "i l / 360 powtórz 360 [np :i lw 1] już

8

No to chyba się musimy spotkać jeszcze przed Sztabem i obgadać jakieś plakty i inne wynalazki.

Dzieci (dzisiaj prawie 20 letnie) wychowałem na Atari 65XE i LDW2000, teraz po latach wracamy, typowa nostalgia.

9

@Adam: Jak będą zainteresowani - zrobi się wzory. Na razie ankieta poglądowa, testująca ewentualne zainteresowanie.
Na razie - według ankiety tylko ja jestem chętny. Przypominam - zainteresowani na 100%, ale jeszcze bez deklaracji - te, po ustaleniu wzornictwa ;)

Sikor umarł...

10

Jeśli chodzi o temat ATARI to wstępnie ZA, ale gdzieś udotępnij projekty.

Dzieci (dzisiaj prawie 20 letnie) wychowałem na Atari 65XE i LDW2000, teraz po latach wracamy, typowa nostalgia.

11

Zestaw standardowy nr 1. Kolejne *wkrótce*.

http://img62.imageshack.us/img62/5965/rysunek1e.png

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

mam w wersji " vector " logo Jaguar plik *.eps

http://bitman.free.fr/logoj.jpg

13

Może się przydać, jak nie na teraz, to na później.

Sikor umarł...

14

Sikor, wejdz Ty sobie na alle i zobacz ile kosztuje wydruk cyfrowy plakatu A3 czy A2 w dowolnej ilosci np. 1szt. czy 10sz. 
http://allegro.pl/listing.php/search?st … 0&sg=0

Wiem ze sa roznice w jakosci wykonania, gramaturze itp. ale generalnie mozna znalezc mase ofert za 5zl za A2.

Przy 500szt. to juz jest druk offsetowy a nie cyfrowy i cena spada <1zl. za sztuke. Ale przeciez nie znajdziesz chetnych na 50szt. a co dopiero na 500.

Ja wiem ze chcesz cos zarobic, ale w czasach kiedy kazdy moze wejsc na alle, albo z pendrajwem do najblizszego osiedlowego punktu druku cyfrowego i wydrukowac w 10min. co tylko zapragnie taniej, to raczej kiepski pomysl.

Coś jest nie tak, bo nie widzę możliwości zagłosowania w ankiecie.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

16

Skoro i tak trzeba wyłożyć 1000 i zamówić 500 sztuk, to nie rozumiem, dlaczego jest mowa o 10zł/szt. a nie 2zł ?

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

17

Z przykrością muszę potwierdzić, że Nosty ma rację. Inna rzecz, że nie każdy ma garażowy druk cyfrowy pod nosem, albo w ogóle nie ma takowego bo pochodzi z małej mieściny. A jeszcze inna sprawa czy nie lepiej od razu walnąć druk cyfrowy dla konkretnej ilości osób niż czekać aż uzbiera się odpowiednia ilość chętnych, dzięki którym offset potanieje. I ta cała obsługa, naświetlanie, przygotowanie, sztancowanie...(?) Zastanawiam się czy to jest cost effective?

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski

18

1. Nosty, w Twoim linku znalazłem plakaty o max gramaturze 135 gram/m2. Ja proponuję >200 gram/m2 (235 lub 250). To robi różnicę, Wierz mi. Szczególnie w cenie (za papier), wbrew pozorom - jest to najdroższa pozycja.
2. Fox, odsyłam do postu #5 - cena zależna od ilości. Założyłem, że dla 100 kompletów opłaca się robić na offsecie (i taki druk proponuję). Wtedy cena wynosi 10zł/egzemplarz. Jak będzie zamówionych więcej sztuk - cena automatycznie spada.
3. Adam, nie mam pojęcia. Mi się udało jeszcze zagłosować. Może Dely poprawiał coś z datą i zablokował? To jest pytanie do adminów, nie do mnie.
4. Horrorus, jak widzę, nie masz pojęcia o dzisiejszych standardach druku. Naświetla się CTP (bezpośrednio na płytę), rzadko się leszcze stosuje klisze (do starszych maszyn w małych drukarniach głównie). Sztancować plakatów się nie sztancuje, przycina tylko na wymiar - a to taka sama praca i z cyfry, i z offsetu.
5. Jak napisałem - wersja PDF byłaby dostępna od razu i każdy mógłby sobie zrobić LOWCOST nawet na papierze toaletowym. Póki druk cyfrowy nie dorówna jakościowo drukowi offsetowemu - co zrobić, mamy albo jakość, albo jakoś... (Proponuję przyjrzeć się dużym aplom, szczególnie granatowym czy fioletowym, drukowanym z offsetu i cyfrowo. Nawet jak są smugi na offsecie - wyglądają jakoś lepiej niż z cyfry, choć to zależy w dużej mierze od drukarza i maszyny. Dla niewtajemniczonych - apla jest to duża powierzchnia o jednostajnej kolorystyce).
O.K. Nie chcecie, trudno. Dałem propozycję i jak zwykle zostałem przez Was z%#*y. Miłego dnia, temat do zamknięcia.

Sikor umarł...

19 Ostatnio edytowany przez mk (2011-02-20 00:42:43)

czesc!
jestem zainteresowany, wersja A3, 2 sztuki plus koszt wysylki do Niemczy ;)

jezeli moge cos dodac to moze plakat w rodzaju "collage"  logo atari, kilka zdjec sprzetu (XL/XE ST) grafika i screen-y z popularnych gier (nie moze zabraknac Polskich produkcji)  ;)

i skoro jestesmy Polakami moze cos w rodzaju "Polish poster"  oczywiscie ja sie zbytnio na tym nie znam i grafikiem doskonalym nie jestem :(  tak wiec to tylko moja "suggestion" i marzenie.

do uslyszenia i dobrego dnia,
Marcin

20

@mk: chyba nie będę robił, bo po pierwsze jest małe zainteresowanie, po drugie - po przychylnych opiniach Nostego i Horrorusa po prostu mi się nie chce. Skoro uważają, że zarabiam na tym miliony - trudno, przeżyję bez tego.

Sikor umarł...

21

czesc!
nie ma sprawy (bedzie kolegium)  ;) 

jak tylko co sie ponowi to daj znac, mysle ze inicjatywa jest z Twojej strony dosc godna i warta pochwaly. takie zeczy nie tylko pomagaja zdobyc przedmioty bez duzego zaangazowania ze strony kupujacych (nie musze szukac po sklepach, drukarniach czy allegro, cena jest przystepna itd itp) ale i daje wieksze poczucie jednosci w forum\community ;)

powodzenia Sikor i do uslyszenia,
Marcin

22

Sikor napisał/a:

4. Horrorus, jak widzę, nie masz pojęcia o dzisiejszych standardach druku. Naświetla się CTP (bezpośrednio na płytę), rzadko się leszcze stosuje klisze (do starszych maszyn w małych drukarniach głównie). Sztancować plakatów się nie sztancuje, przycina tylko na wymiar - a to taka sama praca i z cyfry, i z offsetu.

Sam już nie wiem czy mam pojęcie czy nie? Prowadzę drukarnię cyfrową i nie narzekam, ale fakt z offsetem miałem do czynienia dobrych parę lat temu realizując czyjeś zlecenia na wizytówki tudzież foldery reklamowe u zaprzyjaźnionej drukarni. Wtedy jeszcze były klisze i cały ten bajzel. Wydaje mi się po prostu, ze w przypadku Twojej propozycji korzystniej wyjdzie solvent niż druk tradycyjny. Ale to tylko takie moje przemyślenie.

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski