26

hmm, niewiem jak to jest z KMK dlatego bede sie opieral na KARIN MAXI - przy transmisji danych do/z komputera wylaczany byl ekran, mozna to bylo obejsc trzymajac shift ale wtedy predkosc spadala dosc znacznie - mozna bylo "uslyszec posektorowe wczytywanie" stad wnosze, ze realtime jest malo prawdopodobny. jednak na KMK moze byc inaczej...

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

27

Wbrew pozorom spore znaczenie ma konstrukacja procedur handlera urzadzenia, stad np. anomalie, ze odczyt z dysku podlaczonego przez interfejs KMK jest szybszy niz odczyt z ramdysku. Im bardziej procedury sa uniwersalne (rozpatruja wiele mozliwych urzadzen) tym wolniejsze - im bardziej specjalizowane/optymalizowane (dostosowane do konkretnego przypadku) tym szybsze - ale to chyba oczywiste (raczej te stwierdzenienie jest odkryciem ameryki ;) ).

28

mac: ameryki to moze nie, ale jak na kolesia z afganistanu to robi wrazenie  :lol:
btw. gdyby interface korzystal z sektora 512B (tryb natywny) a nie emulowal 256B (na potrzeby atarowskich dosow), transfer bylby duzo szybszy. ja chce nowego fdiska i dosa!

don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

29

Z pewnych zrodel wiem, ze powstaje DOS na atarynke, ktory bedzie to obslugiwal (od razu zaznaczam, ze to NIE JA go robie) - maja byc nowe programy narzedziowe w pakiecie do IDE by KMK. Nie wykluczam, ze jak juz bede mial interfejs, to sam cos sensownego pod to stworze ;) Lazi mi po glowie jeden bardzo fajny pomysl apropos ulatwienia pracy userom KMK, ale chce go najpierw przetestowac zanim obwieszcze cos swiatu tudziez opublikuje ;)

30

KMK:

* animka real time, np: 1MB_ animka / by Lizard - 123 klatki full scren, instaluje się na wskazaną partycję i przełącza KMK w tryb 512b/sector - szybkość 75kB/sec dla R/W

(przy antic off i trybie 512 100kB/sec R/W)

...TeBe ... może faktycznie jakaś pełnometraż(?)owa animka MadTeam???... w Tip'ie??

* Odpalanie real_time *.wav na Covox (8bit)/ lub Pokey - ok. 15Khz(Covox), lub ... . dużo więcej w przypadku 4bit smp odpalanego na Cov... aaaa kowoksie - to oczywiście przy emulacji sektorów 256, co jak już wiadomo bardzo spowalnia wszystko co związane z odczytem, a szczególnie zapisem - o_czym nieco dalej.

* Obsługa Master/Slave - oczywiście optymalnie biorąc pod uwagę najnowszą wersję romu KMK - 1.4 :: czyli tą, którą Pasiu zakłada przy okazji każdego interface'u

* Możliwość podmontowania pod D1: dowolnej partycji z zakresu D1:-D16:, przy czym partycja ta może być dyskiem Slave.

* Zaje..bisty FDISK! Wielki Frasunek dla tego softu. Szkoda jednak, że Konrad stracił źródła, bo można by tam coś jeszcze dorobić - np. status partycji - jest nawet pod to przewidziane miejsce.

* Istnieje bardzo prosty soft do CD_AUDIO, w fazie testów, więc nie ujawniam szczegółów.

... to tak, na szybkiego.

.. a i jeszcze cena: albo mam jakieś dziwne układy, albo ... no nic. W każdym bądź razie KMK kosztował mnie nieco mniej niż 95 zeta.

WADY:
...jak dla mnie przedewszystkim zapis w trybie emulacji sektora 256B - czyli jakieś 12kB/sec. To strasznie wolno :D  :D

Poza tym wniosek zasadniczo jest jeden; ze względu na różne produkcje puszczone onegdaj w formie "całodysków" i tak najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch w/w interface'ów, bo jeden, jak i drugi jest wyje..bany w kosmos jak Mario Bross - więc niebawem mam nadzieję; po dobrej wypłacie zakupię sobie SIO2IDE4.2.

Myśle, że nie warto nikomu robić koło tyłka, więc proponuję zakończyć ten temat. Każdy zakupi to, czego najbardziej mu potrzeba ze względu na zastosowanie... lub obydwie rzeczy na raz.

Wielki FRASUNEK dla ludzi, którzy robią coś w kwestii sprzętu, dopał itd.

:D  :D  :D  :D

Sorry za haos w .. j.w. - trochę wczoraj wypiłem z Xan'em, no i tak to czasem bywa.

Kontakt: pin@usdk.pl

31

Pinokio, Ty sobie mna d..y nie podcieraj ;P
A zeby nie bylo OT to przyznam, ze kmk u pin'a robi wrazenie.

32

eeeeeee jakiej du.....py???? :oops:

33

(KMK - topic!)... a i bardzo fajna rzecz; szczególnie na party. Możliwość udostępnienia dowolnej partycji KMK poprzez SIO dla drugiej Atarki - udało mi się nawet na 68kbaud. Niby nic, a cieszy  :D  :D  :D

34

Nom, na ktoryms lascie testowalisma :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

35

... a i o czym zapomniałem; całość zwie się SIMDRV - opisywane swego czasu na AA nawet w formie newsa, lecz jakoś nikt szczególnie tego nie zauważył. Później na party ludziska dziwili się co też za wynalazek ze sobą przywlokłem  :D  :D - czy znów przysłowiową pralkę.