Mam pytanie odnosnie SCSI
Wiem ze ten interfejs to przezytek w dzisiejszych czasach, ale nadal mam dwa sprawne zewnetrzne urzadzenia CD-ROM i nagrywarke a na olytkch porobione backupy partycji dyskow twardych w razie padu partycji. Jak i caly soft mam na plytach, dlatego poki co nie rezygnuje z nich. Moja przejsciowka z kabla scsi na tasme wyglada jak wyglada, kazdy to widzial ze mam z nia zawsze klopoty. DOstalem nowa przejsciowke od Paskuda.
O to jej krotki opis jutro postaram sie zrobic zdjecie.
to była taśma na którek złacze to drukarkowe nie było nabite na końcu taśmy SCSI ale na środku
dlatego masz wrażenie że z wtyczki wychodza dwa kable.
Dziwne rzeczy sie dzieje jak podlacze przynajmniej jedno urzadzenie np nagrywarke, wtedy uruchami mi sie TOS bez zadnej ikony brak jest jakichkolwiek urzadzen nie widzi nawet floppa.
Myslalem ze to cos moze byc ze brk terminatora. Dlatego wlasnei w nagrywarce mozna zaterminowac urzadzenie poprzez zworke, ale to i tak nic nie pomaga.
Co do terminowania urzadzen to chyba w przypadku falcona nie do konca ona jest potrzebna. Przynajmniej u mnie mialem wego czasu podlaczone na jednej tasmie 4 urzadzenia najpierw 2 dyski potem nagrywrke i CD-rom na tasmie jako ostatnie urzadzenie, i bez terminatora na koncu wszystko widzialala jak potrzeba
Czy ktos cokolwiek moze mi podpowiedziec z czym moze byc klopot
Pozdrawiam
Kroll