Ale AB040 też można zmontować z podbiciem szyny, chyba, nie? I wtedy to już nie byleco :) A co do tego dostępu AB'a do ST Ramu to nie wiedziałem, to w takim razie nieźle dali :D
Ogólnie, jakiś czas temu latały filmy na tubie z puszczania demek 060 na AB, wyglądało to całkiem spoko i wątpię ( choć mogę się mylić ) aby 030 nawet w 50MHz był w stanie z taką prędkością te demka "puścić":
http://www.atari-forum.com/viewtopic.ph … mp;t=19574
edit:
a właśnie, apropo Twojego edit'a, to dokładnie, matma w 040 jest znacznie lepsza niż w 030 i quake czy te dema to powinny nieźle wyglądać na 040 mimo wolniejszego dostępu do ST Ramu, koniec i kropeczka :)
A tu już moje dywagacje i folozofie z palca wyssane :)
Przecież w takim CT6x dostęp do ST Ramu też jest conajwyżej z prędkością oryginalnego żułwia, ekhm, znaczy się sokoła :) Jeśli tak to wielkiej różnicy nie robi to że AB trochę wolniej dostaje się do tego ST Ramu. Może wiesz ile wolniej? Bo przecież ( chyba ) nie 50% :)
edit2:
właśnie, z linka powyżej można wyczytać że dema TLB ruszają jednak bez problemu na CT2 tyle że wychodzi 2/3 klatki na sekundę, szkoda że te filmiki z AB usunięte, nie chodziło to jak na CT6x, ale dawało radę, czyli AB jednak całkiem niezłe cacko, przynajmniej do gier 3d i dem :)