... i chodzi też o kilka ważnych spraw, jeśli chodzi o tego typu program. Niestety na angielski tego nie przetłumaczę - może ktoś mi to pomoże.
Otóż, co moim zdaniem powinien oferować tego rodzaju desktop.
Wydaje mi się, że w minimalnej wersji mogło by to odpalić co najmniej pod MyDOS'em - chodzi o temat wsparcia dla podkatalogów, co w przypadku "okienek" jest zasadniczą funkcjonalnością.
Optymalnie - Sparta X, oraz: wsparcie dla napędów D1: - D16:, ustalanie dla każdego uruchamianego programu domyślnego katalogu roboczego (D:) tak, by programy nie wspierające "podkatalogów" pracowały w swoim, wydzielonym miejscu. Uruchamianie programów z wcześniejszym wyczyszczeniem pamięci od memlo do memtop, oraz z opcjonalnym odłączeniem modułu SDX (czyli to, co robi CAR:X.COM) - czyli, przed załadowaniem dowolnego programu desktop jest wywalany z ramu i przy powrocie wymuszone zostaje załadowanie okienek od "zera". Umożliwi to uruchamianie praktycznie 100% programów działających spod CP. Jeśli desktop będzie miał "ikonki" :) - to niechaj wzorem trs-desktop będzie możliwość skonfigurowania kilku "pulpitów". Rozdzielczość 320x192 nie daje nam niestety możliwości zmieszczenia znacznej ilości skrótów :) . Można też zrobić OPCJONALNĄ obsługę 65c816 (na wzór SysInfo / Draco DLT), gdzie po wykryciu 16 bit ekran graficzny obsługiwany jest znacznie szybciej. No i na koniec - dla użytkowników SDX przydatnym może być możliwość ustalenia, które banki ext ramu zajmowane są przez program.
Tak dla przypomnienia, nasze "działo" wygląda tak: http://www.atari8.info/trsdesktop.php
.. opis w Atariki. Zastanawiałem się ostatnio nad poważnym upgrade dla trsdesk, lecz jeśli ktoś ma już coś lepszego, czy bardziej "zrobionego" to nie ma sensu iść, że tak powiem z drewnem do lasu :D
Kontakt: pin@usdk.pl