witam Panowie i Panie!

bawił się tu może Ktoś prockami 8051? nam dziwny problem z moim prockiem AT89C2051, puściłem go na maksa, na 24MHz, a ten głąb generuje coś talkiego:

http://henku.ayz.pl/Szumy_1.jpg

po zwiększeniu podstawy czasu coś takiego:

http://henku.ayz.pl/Szumy_2.jpg

co to może być? niestety nie mam już oscyloskopu i nie mogę zmierzyć na zasilaniu, ale o ile mnie pamięć nie myli to było równo 5V...

2

Co TY znowu kombinujesz...
Pisz ultraspeed 2 do tomsów!!!

3

właśnie chcę sprawdzić jak to działa, bo te opisy które dostałem raczej niczego mi nie wyjaśniły...

dodam, że w moim układzie jest 7805 dołączony przez kondzior 100nF do procka, a z linii danych wyjście na atari, i na tych nogach procka takie cuda...

4 Ostatnio edytowany przez grzeniu (2011-01-16 20:05:55)

Napisz coś więcej np. na jakiej nodze masz taki przebieg, jak ustawiona jest podstawa czasu. Co chcesz osiągnać ? Jaki w/g ciebie powinien być przebieg.
Masz kondenasator 100u na wyjściu stabilizatora ?

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

5 Ostatnio edytowany przez Pecus (2011-01-17 00:21:21)

bezrobotny napisał/a:

właśnie chcę sprawdzić jak to działa, bo te opisy które dostałem raczej niczego mi nie wyjaśniły...

No popatrz, całemu światu wyjaśniają te same opisy wszystko na tyle dokładnie, że powstało w oparciu o nie tony softu a Tobie nie... przykre (na szczęście nie dla mnie, ale dla Twoim bliskim współczuję od dawna).

A pytanie zadałeś jak zwykle "super precyzyjnie", zapewne sądzisz, że wszyscy wiedzą z którego wyjścia pochodzi ten przebieg, w jakiej sytuacji występuje, jaki jest prawidłowy itp...

Podobno nie ma głupich pytań, ale coraz bardziej skłaniam się ku temu, że to kwestia osoby je zadającej.

P.-S. Ten kawałek kodu do SIO2IDE obsługujący tryb UltraSpeed napisaliśmy kiedyś z Pirxem w nocy przez chyba godzinkę, razem z nauczeniem się podstaw programowania tego procka i zrozumieniem kawałka kodu już istniejącego, a obsługującego prędkość standardową. Opisy czytaliśmy wcześniej te same co Ty. A dodam, że nie uważamy się za wybitnie inteligentnych :P

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

6

Eeee tam, ja się uważam (:

http://www.5oft.pl/

7

Ja w sumie też, ale się nie chwalę (:

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

8

jakiś zonk, dołączyłem jeden przewód do masy na 7805, a drugi do masy procka, a tu sinus 0,5V... no nie, co się dzieje? chyba moja sonda zbiera... ;)

9

Masy są na pewno połączone?

10 Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2011-01-19 17:19:46)

tak połączone, taką z 5 cm ścieżką... może Ktoś ma jakieś typy czemu na masie mam taki sinus? jak dorwę się do miernika to może jeszcze raz sprawdzę, bo aż niemożliwe... ten sinus z obrazków ma częstotliwość kwarcu, program w uC to mov P1,#00h mov P1,#0FFh ajmp *-4... taki sygnał mam na wszystkich nóżkach P1...

11

Do jakiego miernika masz zamiar się dorwać? Jakie ma końcówki pomiarowe?

12

ruski oscyloskop, końcówki to kawałki przewodów... na razie temat zarzucam, muszę dokładniej pomierzyć ten dziwny przypadek... odezwę się jak coś wydumam...

13

To nic dziwnego, że masz taki przebieg.