Drc> Czy grafika na Atari w obecnych czasach powinna być:
Brakuje mi w tym pytaniu okreslenia czy chodzi o dema i inne prace, czy gfx compo. Rozumiem, ze pytanie dotyczy compo, ale tak mi sie wydaje, nie mam pewnosci. Jesli mam racje, to proponowalbym podac dokladniej podac o czym glosujemy, wyzerowac wyniki i zaczac od nowa.
Jezeli dema/intra i inne cuda (np. TH4 :)), to robta co chceta - grafa jest tylko elementem.
Jezeli jednak pytanie dotyczy gfx compo, to moje zdanie jest chyba powszechnie znane: w ATARI gfx compo wystawiamy gfx ATAROWSKA, a nie konwertowana. Nie mozna w wyscigu pokoju pozwolic, aby ktos ciagnal samochodem jakiegos kolarza. Jest latwiej, efekt bedzie lepszy/szybszy, ale czy to nadal jest to o co chodzi?
Drc>(a nie do anonimowego klnięcia jak TH4 POMYJE )
??? Animkomialsom jedynie zdaje sie, ze sa anonimami. My wszystko wiemy, tylko nie psujemy im zabawy i udajemy, ze nie kumamy :)
Dely> na Quascie pracom w TIP dawalem 1 (slownie jedynki) poniewaz na Atari nie zostalo zrobione NIC !
O, to ja jestem jeszcze gorszy, bo konwertom zawsze daje 0 :) A i cos tam na glos krzykne czasem...
Dely> jestem za wystawianiem prac w RIP i TIP na compo, ale w Convert Compo !
To jest takze moja granica na jaka jestem w stanie sie zgodzic - jak bedzie wiecej takich glosow, mozna zaczac od Lasta, choc kiedys byla juz taka propozycja i zjechano mnie za to ciut...
Dely> Nie mam nic do TIP i RIP [...], ale wydaje mi sie, ze ci, którzy robią w tych trybach stoją od razu na wyższym stopniu w porównaniu z tymi co tworzą na Atarce [...]
Podejrzanie czesto sie z kierownikiem zgadzam... A tak sie wzbraniam przed piciem z kolega... :)
Drc> Jak znowu beda rodzielone compoty graficzne, to zrobie cos wypikslowane na atari.... no problem
I taka odpowiedz mi sie podoba!
MacG> beztalencie graficzne nawet za pomoca najnowszego Photoshopa nie stworzy produktu, ktory dobrze wygladalby na Atari.
Hmm, uwazaj, bo zainstaluje :)
ANj>Druga opcja jest dla mnie spalona totalnie, bo po co wtedy wstawiać prace na tej platformie a nie np. na pc?
Swiete slowa kolegi!!!
Drc> publicznosc na gfx-compo na ogol nie zastanawia sie nad tym czym to bylo zrobione, tylko jak to ostatecznie wyglada.
To akurat mnie czesto martwi, gdy widze jak ktos przy konwercie daje 8-9 pktow... :(
Drc> W kwestii rysowania na obcych platformach nasuwa mi sie troche analogia do niektorych atarowskich koderow, ktorzy obecnie pisza sobie na PC pod X-ASM lub progiem Mayoneza. Dlaczego tylko oni mieliby miec wygodniej ?
Moze dlatego, ze gdyby nie to nie bylo by Numena, a jakos nie pamietam zadnej conwersji, bez ktorej nie moglbym zyc...
MacG>Sprawe grafike moim zdaniem latwiej porownac do prac na MOD (Covox) Compo - niektorzy tworza to na NEO Trackerze lub Pro Trackerze na Atari, albo wykorzystujac trackera na wyzszej platformie, pamietajac o ograniczeniach w odtwarzaniu MOD-ow na Atari.
... i dlatego nie ma ogolnego music compo, tylko msx & mod/neo compo! Tak jak nie powinno byc ogolnego graphics compo, tylko co najwyzej gfx & conv compo...
Mik> Wg mnie kolejnosc prac na gfx compo z Ornety powinna byc taka:
>-Anj
>-Tiger
> [...]
A ja po kompotach pogratulowalem ANj'owi 2-go miejsca, a Tigerowi 1-go!!! Nie tylko Ty sie rozczarowales... :(
Mik> tyle halasu przez jakies TH4P ?
Ja tez nie odczytalem tam chamstwa. "Jebnijcie sie chlopaki" - na scenie to nic wielkiego przeciez. Jakby sie o takie cos obrazac, to Pinek nie gadalby z nikim :) O TeBusiu nie wspominajac...
Drc> Biore udzial w compotach od prawie 10 lat (oczywiscie z przerwami )
Oj, oj, piecioletnia jedna przynajmniej.... (97-2002? - jesli sie myle, to sorry, popraw)
Drc> chodzi ogolnie o dyskusje na temat jak w tym watku na forum, ktora zapoczatkowal chyba Vasco w SYZYGY, motyw przewijal sie w paru innych miejscach.
Przyznaje sie! Okreslilem swoje zdanie i chyba nawet oczekiwalem odzewu jakiegos... Pozno, ale dobrze, ze jest!