Co to jest ? (Nazwa ,model i do czego) http://stryker.pigwa.net/aaa/
Stacja domyslam sie ze 3 cale ?
Nie ma na zdjęciu ale czy "Monitor Amstrad GT 65" sie do czegoś nada ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Bałagan » Identyfikacja sprzetu innego niż Atari :-)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co to jest ? (Nazwa ,model i do czego) http://stryker.pigwa.net/aaa/
Stacja domyslam sie ze 3 cale ?
Nie ma na zdjęciu ale czy "Monitor Amstrad GT 65" sie do czegoś nada ?
Stacja to raczej do Speca/Timexa, sądząc po interfejsie, a monit można podłączyć do Atari ST, gdzieś na siecie był opis przejściówki/innej wtyczki.
Może to jest FDD 3, albo jakaś dodatkowa stacja do FDD 3000.
GT 65 nada się do ST ale tylko Low i Med Res. Ja kiedyś podłączyłem do 800XL z drobną modyfikacją, bo w GT jest osobno synchronizacja. Obraz trzeba wtedy wyregulować bo jest za szeroki.
To jest tzw zestaw FDD. Na zdjęciu masz floppy disk drive, dodatkowo do zestawu dołączano Timex Controller i Timex Power Supply. Wszystkie 3 pudełka wyglądały identycznie. A kabel to Timex RS232, ten sam niezbędnik co w przypadku Spectrum.
Dorwałem jeszcze 4 sztuki tego co widać na foto... warto się tym bawić czy puścić na alle(tanio)gro ?
Ja bym się bawił!!! Sprawne toto?
Nie włączałem :-) Musze toto przytargać z pracy :-)
Co bym potrzebował do odpalenia ? Zeby "coś" zobaczyc ?
646? Tylko dostać dziś dyskietki do tego to masakra.
No ale bez dyskietki to chyab sie coś zgłosi na ekranie ? ;-)
Oj, z chęcią skusiłbym się na jeden egzemplarz... W przeciwieństwie do Stryjka mam dyskietki (parę lat temu za 6 PLN od menela w okolicach Mostu Grunwaldzkiego we Wrocławiu), ale brak sprzętu do odpalenia. :P
No ale bez dyskietki to chyab sie coś zgłosi na ekranie ? ;-)
BASIC powinien być jak na 8 bit atari. Kiedys pisałem w Basic-u na tym i pamiętam, że to ma chyba z 8 kolorów na raz. Przy czym ja miałem CPC 6128 i dyskietki 180 kb :-P
A gierka Fruity Frank to był chicior i Cybernoid - rewelacja!
Basic. Piękny, żółty napis na niebieściutkim tle. Wszystkie egzemplarze to 6128. Były jeszcze 464 z magnetofonem i 664 z flopem. Flopy niestety 3", ale można podłączyć 3,5" lub 5,25" z tyłu do złącza. Trzeba tylko dorobić przełącznik swapujący.
To jakby to było na sprzedaż to ja też chętnie bym jeden zanabył :]
Co bym potrzebował do odpalenia ? Zeby "coś" zobaczyc ?
Nie znam się ( jeszcze :) ) na Amstradach, ale po pierwsze to trzeba chyba jakiś specjalny monitor.
No teoretycznie trzeba mieć bo robi jako zasilacz chyba (?)
Mam w ofercie kable Scart do CPC i małe, impulsowe zasilacze, jakby ktoś chciał tego używać bez firmowego monitora. A sprzęt jest bardzo fajny, najczęściej ma jednak sparciałe paski w napędach. Przy wymianie trzeba uważać na floppy z oznaczeniem EME-156, bo mają mechaniczną detekcję Write-Protect, składającą się z maleńkiej ośki metalowej, która przy niezachowaniu ostrożności wypada, leci w najdalszy kąt pokoju i... tyle ją widzieli. EME-155 mają optyczną, tam nie ma tego problemu.
Tam zaraz specjalny monitor. Zwykły RGB. Zasilacz może być osobny +5V i +12V, może być pecetowy, tylko trzeba zrobić kabelek - przejściówkę.
Witam,
właściwie to głupio tak zaczynać w tym temacie, ale co tam.. chętnie bym przygarnął jedną sztukę za browarki jak koledze nie potrzebne. A jak już się witam, to rozwijając temat, powiem że zaglądam na forum od dawna, bo to chyba jedyne miejsce w PLnecie gdzie o ZX Spectrum coś ktoś czasami w Bałaganie napisze, a to są bliższe memu sercu klimaty ;] Aaaa.. no i mam też 2600 które czasami z river raid z przyjemnością ujeżdżam. Tak więc witam ;]
Jeśli się załapię na jakiś sprawny, to ja tez bym reflektował..kwestia ilości browarków.
W ramach licytacji do browarków dokładam cycki ;] A tak serio to nawet niesprawnego chętnie przygarnę - może się uda coś reanimować z kawałków które posiadam. No i jeśli w TriCity to się stawić osobiście mogę ;]
Znalazlem jeszcze dziś w miejscu gdzie lezaly te jednostki centralne :-) ... ksiazke CPC6128 Benutzerhanbuch :-) ... byly tez dwa monitory... ale niestety ktos rozpie...dzielił kineskopy i powycinał kable ... tak więc mam bude do jednego i dwie elektroniki ... z GT65 i GT65-2 ....
uwaga na flopy , najczescies sa martwe ( ale wystarczy tylko zmienic pasek klinowy i jest ok )
zasilacz do tych komputerow znajduje sie w ekranie CPC Amstrad
ale latwo mozna przerobic zasilacz od atarynki 5v potrzebuje komputer 12 v floppy
do calosci potrzebny kabelek wideo RGB DIN6 komputer > Scart
Amstrady/Schneidery CPC to naprawdę udane komputerki. Zobaczcie w googlach jakie dema powstają na te maszynki ! Miód !
Np.:
http://www.youtube.com/watch?v=YJosZfm5 … re=related
http://www.youtube.com/watch?v=5ImoF4Co … re=related
http://www.youtube.com/watch?v=-08_v_HP … re=related
Giery też mi się bardzo podobają:
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Identyfikacja sprzetu innego niż Atari :-)
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 64 zapytań