1

Nasze obudowy puchną z nadmiaru przełączników. By to ograniczyć, postanowiłem dorobić trochę elektroniki, która winna zredukować ich ilość do rozsądnej ilości....

I tak, dla 6OSów:
2 - dla 4OS, dwa przełączniki dają kombinacje czterech systemów na EPROMie 64K
1 - dla 2OS programowalnych na EePROMie 32K
1 - by wybrać EPROM/EePROM
1 - by zezwolić na na zapis do EePROMa

Łącznie mamy 5 dźwigienek.

Można to zredukować do 2 (trzy pozycyjne):
Switch A w górze - Switch B zmienia 3OS z EPROMu
Switch A na środku - Switch B zmiania czwarty OS z EPROMu plus 2OSy z EePROMu (brak możliwości zapisu)
Switch A na dole - zezwolenie na zapis: Switch B - góra FlashSDX, środek/dół 2OSy z EePROMu

Jak widać, wolną dziewiątą kombinacje użyłem do zdjęcia Protect dla programowania FlashSDX.

Do płytki
- dochodzą - 5 kabli do przełączników, sygnał o2, R/W, 15 pin MMU, +5V i masa.
- wychodzą - 3 kable do EPROMa, 4 dla EePROMa, 1 dla SDX

PCB zawiera kalibracje Upgradę SDX do płytek Lotharka "4OS+128kSDX"

Płytka jest mała 4x4,5cm.
Dwustronna, SMD 8 scalaków z prostymi bramkami.
Dla kalkulacji 10 płytek + części wychodzi po 20zł/szt + koszt wysyłki.
Mogę polutować SMD.

Czy ktoś chce, bo nie wiem, czy warto zamawiać mniej/więcej?

PS. Złącze wannowe jest dla przykładu, można lutować się bezpośrednio kablami.....
http://www.fotoszok.pl/upload/409676a4.jpg

2

Rulez. A teraz pytanie z natury: kto ma 6 OS w komputerze i używa więcej niż 2 częściej niż na 1x rok? :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3

Się ostatnio zamartwiałeś, że QMEGa 4.04 nie masz ;)

Na stałe potrzeba 3OSy
- Atari OS
- Atari OS + patrz HiSio
- QMEG4.04

Pieśń przyszłości to DracOS. Czyli 4 zapełniają się na dzień dobry.

Winno się mieć jeszcze wersje programowalne, bo jak tu reagować na takie QMEGi RC :lol:

4

Tak, DIPSWITCH jako taki mam wyprowadzony w swojej atarce od dawna (nawet na jakiś zdjęciach ze zlotów widać). Potem ten patent przyjął także Piguła i paru innych elektroników. A teraz się okazuje, że do tego płytka potrzebna ;) Nie wiem po jaką cholerę, ale jak ktoś chce dodatkowo parę cenmtów wydać - prosze bardzo... U mnie z lewej strony pod klawiaturą wygląda to skromnie i przyjemnie - oczywiście jak dla mnie.

Sikor umarł...

5

pomysł niezły, choć najlepszym rozwiązaniem by było coś w stylu OSD np. jako uzupełnienie do VBXE. Jeden SW włącza wyświetlane /menu/, następnie tam wybieramy on/off dla poszczególnych dopałek na zasadzie takiej, jak jest to rozwiązane w Atari800 (nie win :) ). To by było wy**** w kosmos (KOCMOC) jak Mario Bros ;)-

Kontakt: pin@usdk.pl

6

Pin: Np. coś takiego ? http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=7062 :)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

7

Pomysł z OSD jest doskonały i ma tę jeszcze dobrą stronę, że w te wszystkie otwory po zdemontowanych przełącznikach można by powstawiać mrugające LED-y. Na Boże Narodzenie jak znalazł. :)

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

8 Ostatnio edytowany przez pajero (2010-11-09 17:57:22)

Sikor napisał/a:

Tak, DIPSWITCH jako taki mam wyprowadzony w swojej atarce od dawna.....

Co jest szczególnie praktyczne? Wykałaczką przełączasz?

Rozstaw switchów to 2,5mm a sam switch to kropka 1,5x1,5mm o niewielkim skoku.
Jeśli używa się sporadycznie OSów, albo samej atarki to takie coś starczy.

Co do SwitchSelectora - to rozwiązanie dla mojej atarki - robię to DLA SIEBIE - nie mam już miejsca w obudowie na więcej wajch (czytaj: by to jeszcze ładnie wyglądało). Zapytałem przy okazji czy ktoś nie chce. I tyle - nie marudzić, że są promy kosmiczne, a ja tu z wrotami od stodoły :lol:

OSD które tak ładnie wygląda jako projekt umarło.
Chcę to kiedyś reanimować, acz nie ten rok.
Tak więc, jak mnie ktoś nie uprzedzi - to.....

9

czesc,

dwie poprosze...

10

Pajero, a nie prosciej to bylo wpakowac w jakas Atmege? Dales kondensatory 100 nf do kazdego scalaka? Ogolnie koncepcja zacna.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

11

Prościej, to będzie jak zabiorę się za AOSD. Też Atmega a bajer większy.
Candle obiecał wsparcie logistyczno-softwarowo-moral-and pobłosławion.

SwitchSelector to rozwiązanie na teraz, bo się mi nie chcę robić prowizorki na 30kabli i 4 extra włączniki.
A potrzebuje to by szerzej testować nowy wsad Sio2SD i zaimplikować jego komendy turbo w Qmega, a tego zrobić friendly 4 SDX.

A że mam 3 kompy i w każdym co innego to zrobiłem na szybcika sterownik do:
- D-ROM by Zenon, select and unprotect
- unprotect patch for SDX-pcb by Lotharek

Se wmontuje tylko ww.płytkę, SDX+4OS by Lotharek (a na kość EPROMu kostkę EePROMu).
I rulez minimalizacja roboty z lutolą.
Mogę testy rozszerzyć, a i QMEGa dopracować.

12

Jak tak to przepraszam, nie bylo pytania.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993