Mam 2 uszkodzone Atari:
- 130 XE - uszkodzona folia klawiatury
- 800 XL - uszkodzona pamięć
czy da się z tych 2 komputerów zrobić jeden sprawny?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Mam 2 uszkodzone Atari
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam 2 uszkodzone Atari:
- 130 XE - uszkodzona folia klawiatury
- 800 XL - uszkodzona pamięć
czy da się z tych 2 komputerów zrobić jeden sprawny?
można reanimować w sumie dwa kompy. Wystarczy w zasadzie wybrać się na byle party ;)- Najbliższe w grudniu.
no to szkoda byłoby niszczyć któryś jeśli oba mogą żyć. z folią sprawa jest prosta, są w niej przerwy na liniach. Z pamięcią sprawa jest świeża, bo komputer działała, ale nagle po odbytej podróży się już nie uruchamia, po włączeniu pojawia się self-test, który pokazuje na czerwono fragment pamięci.
pewnie masz pamieci w podstawkach w tym 800xl, wystarczy wszystko podopychac i bedzie ok - w przyszlosci czeka cie wymiana tych podstawek (najlepiej na precyzyjne)
to jeszcze pytanie jak się dostać pod obudową płyty głównej 800xl nie uszkadzając niczego
normalnie. Otwierając nie urwij taśmy od klawiatury, ostrożnie ją odłącz, później (jeśli są) szczypcami poodginaj zaczepy ekranu płyty, zdejmij blaszysko, no i w zasadzie masz dostęp do płyty głównej od góry.
dostałem się do środka, nigdy tak mocno atari nie rozkręcałem, co powinienem sprawdzić?
nie mam pomysłu co mógłbym tutaj docisnąć, sprawdzić
włącz otwartego kompa (800XL). Nie podłączaj klawiatury. Po lewej stronie masz 8 jednakowych układów - są to pamięci ram. Po np. minucie czasu sprawdź, czy którakolwiek z wspomnianych 8 kości nie grzeje się znacznie bardziej od pozostałych. Jeśli się grzeje, to prawdopodobnie jest zdechnięta. Jeśli się nic nie grzeje, a układy są w podstawkach to wyłącz kompa i dociśnij układy, może coś to pomoże.
Jeśli nie pomoże, to jak masz możliwość przyjedź do Gdańska na najbliższe party. Coś pewnie się temu zaradzi ;)-
Tak na badanie palcem to nic się nie grzeje. Self-test zawsze podświetla na czerwono te same "kwadraciki" w 2 rzędzie, z jednym wyjątkiem co 2 kwadracik. Kiedy Atari się uruchamia, na chwile przed seft-testem pojawia się czerwony ekran.
Gdańsk to piękne miasto, ale nigdy na takim spotkaniu typowo Atarowskim ;-) ktoś jest mi w stanie podać linka do jednego miejsce gdzie jest, co, gdzie, kiedy?
Ja pierwszy raz na party byłem w tym roku w Głuchołazach. Atari zajmuję się od ponad 24 lat. Przyjeżdżaj na party, tam będą ludzie, którzy Ci na pewno pomogą. Jeśli nie masz cierpliwości czekać półtora miesiąca - zajrzyj na stronę dereatari (stopka) do działu serwis.
W dziale zloty od jakiegoś czasu ma miejsce dyskusja na temat SillyVenture -sprawdź.
Co do przyjazdu nie ma się co bać - ja na pierwszy zlot przybyłem w 2003 mając lat 14 :)
A jakiś lutowniczy na bank się znajdzie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Mam 2 uszkodzone Atari
Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 61 zapytań